• ImLost

    hur grilla fläskfile ?

    har tagit upp en fläskfile som jag tänkt vi ska grilla ikväll ..men har aldrig gjort det och har ingen aning om hur man gör ..nån som vet ?! 
    Beskriv som för ett barn isåfall ;) !

    mvh e

  • Svar på tråden hur grilla fläskfile ?
  • morgontrötta Hilda

    Skär den inte i färdiga skivor. Marinera och låt dra in någon timme. Om du har ont om marineringstid kan man skvätta i lite soja som förhöjer smaken.

    Helgrilla den. Det behåller köttets saftighet!

  • ImLost

    men folie runt ? vad för marinad ?  ( tack för svaret)

  • morgontrötta Hilda

    Jag brukar inte ha folie. Marinad kan du ta efter tycke och smak. Allround marinaden går alltid hem.
    Det finns ju en djungel av marinader, beror på vad man gillar.

    Jag och min man har lärt oss av våra misstag *S* ..köpte honungsmarinad till en oxfile, det blev super äckligt och gick inte att äta, oxfilen hamnade i soporna =)

  • morgontrötta Hilda

    Sätt gärna hela filen i en typ 3 liters plastpåse då du lagt i marinaden, då kan du försiktigt "krama" påsen då och då så att marinaden når hela filen och drar in i köttet.

  • Yinsan

    Vi brukar dela en fläskfile i tre/fyra delar (lagom portionsstorlek) och marinera, går både fortare att grilla och marinera i mindre bitar, men inte försmå då de lätt blir torra... Lycka till!!

  • TrailerTrash

    Finns en sweetchili marinad som är skitgod till fläskfile..Vi brukar grilla den hel..Det gäller att vända på den ofta så den inte blir svart

  • brünnhilde

    Världens godaste marinad till fläskfilé:

    Blanda olivolja, soya, cognac, rosmarin, salvia och timjan.

    Glöm inte att ta bort hinnan på fläskfilén.

  • Ayya

    En vän till mig brukar dela den i typ 3-4 delar, rulla in den i folie o så lägga i lök, vitlök i folien oxå... blir jättegoda grillade vitlöksklyftor med marinad på... mums..

  • cicci85

    Jag brukar skära den i skivor först, grillytan är ju godast! Lägger den i marinad som jag gjort själv av grillolja, chilisås, grillkrydda, vitlök och soja! Supergott!
    Vänder på bitarna ganska ofta på grillen...

    Lycka till och tack för tipset, ska gå å ta fram nåt kött vi har i frysen!

  • Venusmannen

    Och som vanligt, börja med starkare värme och ge filén yta, och sedan efterstek på lite lägre värme.

    Ett tips för extra smaksättning kan vara att efter filén är färdiggrillad rulla in den i lite aluminiumfolie i 5-10 minuter (ev. låta den ligga kvar på mycket låg värme) tillsammans med någon smaksättning (ex. hackad vitlök eller örtkryddor).

  • Jess69

    Cicci85:
    Din marinad låter smarrig, vad använder du för grillolja?
    Och hur mycket ska man ta av den och det andra?

  • HannaBus

    Jag brukar dela fläskfilen på längden, så att det blir två långa bitar. Då är det lite lättare att få den genomgrillaSen marinerar jag fläskfilén i några timmar och sen grilla. Så gott! =)

  • cicci85

    jess69:
    jag använder santa marias allround eller garlic! Jag brukar bara hälla i lite lagom sådär Svårt att säga, man mår prova sig fram!

  • oxytocin

    Marinera den hela, putsade filén i en god marinad. Bäst att göra själv på ex olivolja, rödvin, jägermeister, örtsalt, vitlök, scharlottenlök, svartpeppar...). Annars älskar jag Caj P´s vitlöksmarinad!

    Ta fram filén minst 30 min innan grillning så den är rumsvarm. Grilla sakta en bit upp så den inte bränns. Tar en stund att grilla igenom en hel filé, och fläskkött måste ju vara helt genomstekt.

    Låt vila nån kvart i aluminiumfolie efter grillning. Skär i skivor och njut. :o)

  • annca

    Putsa och skär i ganska tjocka (1-1,5 cm) portionsbitar. Marinera i CajPs orginalmarinad minst 3 timmar i kylen. Grilla snabbt så de får yta, inte är blodiga - det är ju flskkött- men svgat rosa innuti. (Ett par minuter per sida).


    ~*~ Ursäkta mig men hey! Man har väl rätt att ändra sig...? (W.Crafoord)~*~
  • morgontrötta Hilda

    Viktigt!
    Fläsk kött ska AlltiD vara genomstekt, precis som oxytocin skrev..

    Nöt kött kan man grilla om man vill ha den rosa eller röd innuti..

  • annca

    Rosa är genomstekt - bara det inte saftar!
    (det äckligaste jag vet är när farfar grillar så köttet är alldeles grått helt igenom)

    Något annat som är gott är att skära en djup skåra i filén och fylla den med pressad vitlök och grovmalen svartpeppar. Gnid in hela filén med citronsaft, vitlök och lite grillolja. (Blir fortare genomgrillat då också om man her delat den först) och så vika ihop och grilla den hel!


    ~*~ Ursäkta mig men hey! Man har väl rätt att ändra sig...? (W.Crafoord)~*~
  • ImLost

    tack för alla tips .

    jag har gjort det enkelt och köpt cajPs vilöksmarinad ..lagt den hel i ien påse i kylen så får vi se hur det blir sen .

    mvh e

  • oxytocin

    ImLost skrev 2007-04-13 14:32:59 följande:


    tack för alla tips . jag har gjort det enkelt och köpt cajPs vilöksmarinad ..lagt den hel i ien påse i kylen så får vi se hur det blir sen .mvh e
    Bra val av marinad. ;o) Hur gick det med grillningen?
Svar på tråden hur grilla fläskfile ?