Forum Abort - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Cytotec- inte godkännt abortmedel???

  Sön 15 apr 2007 11:39 Läst 25877 gånger Totalt 20 svar
  Anonym (förvi­rrad)
  Visa endast
  Sön 15 apr 2007 11:39

  Jag ska göra abort (kirurgisk) på torsdag och har försökt läsa in mig lite på "proceduren". Upptäckte nu att Cytotec-tabletterna som skall tas kl 6 på morgonen innan aborten, inte är godkända som abortmedel utan egentligen används som magsårs-medicin. Är det dessa tabletter man tar då man gör medicinsk abort? MÅSTE man ta dem om man ska göra kirurgisk abort? Jag förstår att syftet med dem är att avbryta/påbörja en utstötning av fostret, men vid kirurgisk abort suger man ju ut det ("skrapar"), varför då ta denna tablett OCKSÅ?

  En annan fråga, får man någon livmodershals-vidgande tablett när man kommer till sjukhuset? (Har aldrig fött barn så det borde vara rätt "trångt" där).

  Ni som gjort abort eller bara är kunniga på området, SNÄLLA svara!

  Tack på förhand!

 • Anonym (förvi­rrad) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 15 apr 2007 11:55 #1

  puff!

 • mysmum­lan74
  Visa endast
  Sön 15 apr 2007 11:55 #2

  Cytotec är en tablett du tar för att mjuka upp livmodertappen eftersom du inte fött barn förut. Den dödar inte fostret men däremot kan du få blödningar av den.

  Lycka till med allt!!

 • Anonym (förvi­rrad) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 15 apr 2007 12:00 #3

  Nej, Mysmumlan, det är det den inte är! Jag trodde också det, men den är INTE till för det och har INTE den effekten. Den skyddar slemhinnan i magen och tolvfingertarmen vid magsår och har som BIEFFEKT att orsaka missfall!

 • mysmum­lan74
  Visa endast
  Sön 15 apr 2007 12:03 #4

  Ja jag vet att den är en magsårsmedicin från början men den har som bieffekt att mjuka upp livmodertappen och kan pga det orsaka missfall. Det sa dom till mig när jag gjorde min abort. De sa då även att det bara ges till personer som inte fött barn tidigare.
  Säger bara vad jag hört från dom på kvinnokliniken.

 • Anonym (förvi­rrad) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 15 apr 2007 12:10 #5

  Ok. Det var verkligen inte meningen att låta som att jag rättade dig. Tycker det är fruktansvärt konstigt att man använder en medicin som egentligen är till för något annat som abort-medel. Pharmacia rekomenderar den INTE till det då de säger att de inte har en aning om vilka konsekvenser det kan ha. Men tack för ditt svar, skönt att höra att den ska mjuka upp livmodertappen. Var orolig för hur det skulle bli med det.

  Någon annan som har mer info?

 • blacka­ngel
  Visa endast
  Sön 15 apr 2007 12:23 #6

  Jag fick ta cytotec tabletter, oralt, på morgonen runt 06:00, innan jag skulle göra en skrapning efter en MA.
  Jag har fött två barn innan.. Efter en timme började jag störtblöda på bussen på väg in till sjukhuset. Hade knappt någon blödning alls innan dess... Skrämmande tablett, tycker jag.

 • Anonym (förvi­rrad) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 15 apr 2007 12:26 #7

  blackangel: usch vad obehagligt! men då är det alltså inte bara kvinnor som inte fött barn som får ta dem?

 • blacka­ngel
  Visa endast
  Sön 15 apr 2007 12:34 #8

  Nej, det kan det ju inte vara då.. Fundersam Men det kanske är olika på olika sjukhus? Att ge den tabletten alltså.
  Men jag tror att de är livmodershalsvidgande eftersom jag fick en sådan stor blödning efter bara en timme. På sjukhuset fick jag inget annat förutom smärtstillande innan operationen. Diklofenak och någon mer tablett har jag för mig det var.

  Men ta en stor binda på dig i förebyggande syfte när du tagit tabletterna hemma. För säkerhets skull.

 • Anonym (förvi­rrad) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 15 apr 2007 12:38 #9

  Det ska jag göra, tack för tipset! Blödde du mycket efter skrapningen? Länge?

 • blacka­ngel
  Visa endast
  Sön 15 apr 2007 12:46 #10

  Nej, jag blödde inte så mycket. Som en sparsam mens ca 1 vecka. Vissa dagar knappt något och vissa lite mera. Men använd binda bara, inte tampong efteråt.
  Hoppas det går bra för dig på sjukhuset.

 • mysmum­lan74
  Visa endast
  Sön 15 apr 2007 12:50 #11

  Kan väl vara så att blackagel började blöda av tabletterna just pga att hon fött barn tidigare och det redan är uppmjukat då som jag förstod det...jag blödde ingenting alls men det är ju olika från person till person.

 • Sön 15 apr 2007 13:21 #12
 • Anonym (förvi­rrad) Trådstartaren
  Visa endast
  Sön 15 apr 2007 15:09 #13

  puffar å hoppas på att nån vet lite mer om medicinen

 • Sön 15 apr 2007 15:29 #14

  Det stämmer att man inte har abort som godkänd indikation på Cytotec, men så är det med flera läkemedel. De används för en sak som de egentligen inte är godkända för. Cytotec har använts väldigt mycket runt om i världen för att avbryta graviditeter.

  Följande är från mobil.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp&a=733595&lid=puff_733633&lpos=rubrik (alltså SVTs nyhetssida). Det handlade då om att Cytotec skulle försvinna och några av de främsta inom gyn i Sverige uttalar sig om att det är viktigt at tha kvar cytotec för att det är en bra metod att använda och att det inte finns några motsvarande alternativ.

  Abortpiller kan försvinna
  Publicerad 7 januari 2007 - 20:24
  Uppdaterad 7 januari 2007 - 23:04

  Ett av de vanligaste och billigaste abortpillrena, Cytotec, riskerar att försvinna från marknaden. Läkemedelsverket misstänker att det beror på att läkemedelstillverkarna är rädda för att förknippas med abort.

  Video

  Pillret räddar liv
  Cytotec är egentligen en magsårsmedicin, men i Sverige och på många håll i världen används den som ett abortpiller.

  Cytotec används i kombination med läkemedlet Mifegyn för att framkalla en medicinsk abort, det vill säga att en oönskad graviditet avbryts. Mifegyn gör att graviditeten avstannar och Cytotec framkallar missfall. Den kan också användas för att sätta igång förlossningar och för att stoppa blödningar efter förlossning.

  Räddar liv
  Läkemedlet prisas av vården.

  Kristina Gemzell Danielsson -Cytotec kan verkligen rädda liv. Det är billigt, det är lätt att förvara, lätt att transportera och finns på de flesta hål i världen, säger Kristina Gemzell Danielsson, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

  Varje år dör över en halv miljon kvinnor i världen i samband med graviditet och förlossning, ofta just på grund av blödningar eller illegala och osäkra aborter. Men i de länder där Cytotec finns har många kvinnoliv kunnat räddas.

  -Det har man sett i Sydamerika till exempel. När Cytotek blev tillgängligt minskade dödsfallen drastiskt. Trots att aborten är illegal kan den fortfarande göras säker, säger Kristina Gemzell Danielsson till SVT:s Aktuellt.

  Men amerikanska Pfizer, som tillverkar Cytotek, har aldrig ansökt om att få Cytotec godkänd för något som har med kvinnohälsa att göra. Enligt Pfizer är Cytotec bara en föråldrad magsårsmedicin.

  Johan Brun -Cytotek är en gammal produkt som framförallt marknadsfördes under 90-talet som ett alternativt magsårsläkemedel, säger Johan Brun, medicinsk direktör på Pfizer i Sverige.

  Världhälsoorganisationen, WHO, och läkemedelsmyndigheter i Sverige och i flera andra länder har dock indirekt godkänt Cytotec som abortmedel eftersom Cytotec ingår som en del av abortmetoden med Mifegyn.

  Abort känsligt för företag
  Viveca Odlind, professor på Läkemedelsverket, befarar att Pfizer inte ansökt om att få Cytotek godhänt som abortmedicin för att bolaget inte vill bli förknippat med aborter.

  Viveca Odlind -Det är ju ingen hemlighet att aborter är ett kontroversiellt ingrepp i hela världen, både i Sverige och i Pfizers hemland USA där det finns väldigt starka krafter som är emot att kvinnan ska ha rätt att göra abort. Det kan ju vara så att man befarar repressalier mot sina andra produkter. Det skulle kunna vara allvarligt förstås för ett stort företag, rent ekonomiskt, säger hon.

  Johan Brun på Pfizer förnekar bestämt att det skulle vara anledningen.

  -Absolut inte. Vi är väl medvetna om detta och vi har aldrig på något sätt vänt oss emot detta, utan säger bara att det inte är därför som vi har tagit fram läkemedlet och dokumenterat det. Att sjukvården finner att det här är viktigt tycker vi är helt okej, säger han.

  Dras bort
  I Tyskland har dock Cytotec nyligen dragits bort från marknaden och det är osäkert hur länge Pfizer kommer att tillverka medicinen.

  Pfizers patent på Cytotec har gått ut och vilken läkemedelstillverkare som helst skulle kunna tillverka tabletten, men bland de som jobbar med abortfrågor finns en oro för att ingen ska våga satsa på Cytotec.

  -Min största oro nu är att Cytotek ska dras in och att vi inte ska ha något alternativ. Då hamnar vi i en situation där vi inte kan göra medicinsk abort, vi kan inte förbehandla inför kirurgisk abort. Det används på många håll i Sverige för att sätta igång förlossning och för att behandla blödningar efter förlossning. Så det är på flera olika områden som vi inte kommer att ha någon effektiv behandling, säger överläkare Kristina Gamzell.

  -Det är ingen bra värld vi lever i om det behöver ske, säger Viveca Odlind på Läkemedelsverket.

  Nike Nylander

 • lillvi­lda
  Visa endast
  Sön 15 apr 2007 15:57 #15

  jag fick en ofostriggraviditet (alltså fostret utvecklades aldrig och var dött men min kropp förstod det inte) och avbröt den med cytotec, medicinsk abort. det kändes lite skrämmnade att tabletten inte var "gjort" för det ändamålet men jag tycker den fungerade väldigt bra. För mig var det väldigt känslomässigt jobbigt eftersom det var en önskad å efterlängtad graviditet men fysiskt tror jag inte det hade kunnat gå smidigare. Jag började blöda av tabletterna och livmodern stötte ut "graviditeten".

 • Sön 15 apr 2007 18:08 #16

  Det är ganska vanligt att man utvecklar ett läkemedel för ett ändamål och sen visar det sig att det funkar på andra saker också och då tar man fasta på den effekten.

  En klassiker där är Viagra. Man tog fram det från början för att det skulle vara ett blodtryckssänkande medel. I studien man gjorde visade det sig att den blodtryckssänkande effekten inte var så bra som man hade hoppats men att en intressant biverkning visade sig - män som tidigare hade haft svårt med att få erektion fick det och då tänkte man om och registrerade läkemedlet som erektionshöjande. Idag använder man även Viagra på barn som har för högt blodtryck i lungorna där det har en riktigt bra effekt.

 • Sön 15 apr 2007 18:11 #17

  Jag har gjort medicinsk abort, men de tabletterna hette Mifegyne.

 • Sön 15 apr 2007 18:22 #18

  Det är ganska vanligt att läkemedel används till annat än den är avsedd för. När jag fick min fibromyalgi-diagnos skrev läkaren ut antidepp av något slag åt mig just för att det i små doser är bra för sömnen på smärtpatienter. Nu ammade jag och åt dem aldrig så jag vet inte om det hade funkat på mig, men jag har pratat med andra som har fibro och de har ätit den med framgång.

 • Sön 15 apr 2007 20:55 #19
  Anonym skrev 2007-04-15 18:11:01 följande:
  Jag har gjort medicinsk abort, men de tabletterna hette Mifegyne.
  Man kombinerar många gånger Mifegyne m Cytotec.
 • Anonym (Apote­kare)
  Visa endast
  Tis 7 jul 2015 21:06 #20

  Är leg apotekare och kan nog lugna dig lite ???? Det är som flera redan skrivit mycket vanligt att man använder läkemedel på andra indikationer än de som finns angivna i fass. Cytotec är frekvent använt på landets gynmottagningar och det finns stor erfarenhet av dess effekter vid abort. En vanlig biverkan av dem är kraftig blödning men man lämnar ju aldrig en abortpatient åt sitt öde och det är inget man inte kan åtgärda på gyn

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll