• MsX

    Tunisisk matlagning.. hjälp mig.

    nån med recept på tuniskisk mat?? var gift med en tunisisk man och älskade maten.. men lärde mig aldrig laga den.. därför söker jag nu efter recept på tunisisk mat. bla nåt som heter coucha lr så m kyckling och potatis i ugnen.. och allt ni kan komma på.. gärna couscous också med kyckling lr lamm till..

  • Svar på tråden Tunisisk matlagning.. hjälp mig.
  • Sencha

    Det finns bra kokböcker i ämnet

  • Comedia

    Hahaha! Vilket schysst och hjälpsamt inlägg Sencha!

    "Gå till bibblan med dig, latmask!"

  • Sencha

    F'låt Jag inser att det lät otrevligt - men så var det inte alls menat.

  • Sencha

    *gör ett försök att vara mer hjälpsam*

    I min kokbokshylla finns en bok som heter "Nordafrikanska kokboken", av Hilaire Walden. Jag tror inte att just de saker du frågar efter finns med i den, dock.

    Min mamma brukade ibland (länge sedan nu) göra couscous med kokt lamm och höna och massor av grönsaker samt kikärter till - gissar på att det är så du menar? - men jag är osäker på om jag har det receptet; i så fall har jag en kopia som jag inte vet var den finns

  • MsX

    sencha.. jo d e nog den typen av couscous jag menar.. o inte kan jag åka till tunisien heller o avnjuta maten där under en semester pga att jag anmält min man som nu sitter häktad och det är riskabelt att åka dit med våran dotter även om jag har ensam vårdnad.. så jag hoppas nån kan hjälpa mig o få avnjuta den goda maten här hemma.. finns inte ens nå tunisiska restauranger ju.. d e lite synd.

  • Sencha

    Nu ska vi se här (Hittade mammas recept )

    Cous-cous med lamm och höns
    för ca 8 personer

    500 g cous-cous-gryn
    150 g kikärter
    1 kg lammbringa
    1 kokhöna
    1½ l vatten
    lagerblad/nejlika
    2 pepparkorn
    3-4 stora gula lökar
    2-3 vitlöksklyftor
    1 kålrot
    selleri
    1 morot per person
    2 purjolökar
    1 liten squash eller ½ grön gurka
    1 tomat per person
    kummin, timjan
    malen svartpeppar
    ½ paket saffran
    Herbamare-salt
    Tamarisoja
    olivolja
    persilja

    1. Skölj kikärterna väl under kallt rinnande vatten. Blötlägg dem i vatten över natten. Koka dem mjuka i blötläggningsvatten ca 1½ timme.
    2. Koka hönan i vatten med 1 lök, lagerblad, nejlika och pepparkorn.
    3. Tag upp hönan när den är klar. Koka alla rotfrukter i buljongen. Innan rotfrukterna är färdigkokta tillsätt alla grönsaker (som inte behöver koka lika länge). Allt sker under lock. Låt inte rotfrukterna eller grönsakerna koka sönder.
    4. Häll buljongen i en annan gryta och låt den koka ihop. Spar några dl till varmhållning av hönsköttet och grönsakerna.
    5. Krydda den hopkokta buljongen med kummin, malen svartpeppar, saffran, Herbamare-salt och krossad timjan, samt 2-3 tsk Tamarisoja.

    Lammköttet
    1. Häll olivolja i en rymlig gryta. Tillsätt resterande lökar (2-3) samt vitlök. Lägg lammköttet i grytan, täck med tättslutande lock och sätt grytan i ugnen (175 grader) i cirka 1½ timme. Krydda det färdiga köttet med salt.
    2. Skär köttet i portionsskivor och häll stekskyn över.

    Cous-cous-tillredning
    1. Häll cous-cous-grynen i en rymlig skål. Täck grynen med kallt vatten. Låt dem stå och svälla i ca 10-15 minuter
    2. När cous-cous-grynen har sugit upp allt vatten, tillsätt ca ½-1 dl olivolja. Blanda väl med en gaffel.
    3. Häll alla grynen i en sikt som kan stå i en gryta. Täck grytans botten med kokhett vatten. Ställ sikten i grytan. Låt vattnet sjuda, det vill säga grynen ska ångkokas.
    4. Kolla att inte vattnet kokar bort och rör om bland grynen med en gaffel. Koktiden är ca 1 timme. Tillsätt några smörklickar efter halva koktiden. Grynen ska inte klibba ihop.
    5. När cous-cous-grynen är klara, lägg dem i mitten på ett stort fat och häll den starkt kryddade hönsbuljongen över. Placera kikärter på samma fat. Häll resten av buljongen över äterna. Fortsätt sedan att lägga alla rotfrukter och grönsaker runt cous-cous-grynen.
    6. Placera även lamm- och/eller hönskött på samma fat. Strö litet finhackad persilja över.

    ***************
    Det finns även en alterntiv instruktion på hur man kan koka couscousen i ugnen, men den hoppar jag över. Detta recept är från tiden när det inte fanns preparerad snabb-couscous

  • MsX

    låter väldigt svårt men man kanske kan ge sig på o prova nån gång iaf. Tack

  • Sencha

    Inte svårt. Däremot tidskrävande.

  • MsX

    puffar lite för o se om nån annan kanske har några recept på tunisk mat.. allt av intresse i stort sett.

  • MsX

    puffar igen för o få hjälp m tunisisk mat..

Svar på tråden Tunisisk matlagning.. hjälp mig.