Nu ska vi se här
(Hittade mammas recept
)
Cous-cous med lamm och höns
för ca 8 personer
500 g cous-cous-gryn
150 g kikärter
1 kg lammbringa
1 kokhöna
1½ l vatten
lagerblad/nejlika
2 pepparkorn
3-4 stora gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 kålrot
selleri
1 morot per person
2 purjolökar
1 liten squash eller ½ grön gurka
1 tomat per person
kummin, timjan
malen svartpeppar
½ paket saffran
Herbamare-salt
Tamarisoja
olivolja
persilja
1. Skölj kikärterna väl under kallt rinnande vatten. Blötlägg dem i vatten över natten. Koka dem mjuka i blötläggningsvatten ca 1½ timme.
2. Koka hönan i vatten med 1 lök, lagerblad, nejlika och pepparkorn.
3. Tag upp hönan när den är klar. Koka alla rotfrukter i buljongen. Innan rotfrukterna är färdigkokta tillsätt alla grönsaker (som inte behöver koka lika länge). Allt sker under lock. Låt inte rotfrukterna eller grönsakerna koka sönder.
4. Häll buljongen i en annan gryta och låt den koka ihop. Spar några dl till varmhållning av hönsköttet och grönsakerna.
5. Krydda den hopkokta buljongen med kummin, malen svartpeppar, saffran, Herbamare-salt och krossad timjan, samt 2-3 tsk Tamarisoja.
Lammköttet
1. Häll olivolja i en rymlig gryta. Tillsätt resterande lökar (2-3) samt vitlök. Lägg lammköttet i grytan, täck med tättslutande lock och sätt grytan i ugnen (175 grader) i cirka 1½ timme. Krydda det färdiga köttet med salt.
2. Skär köttet i portionsskivor och häll stekskyn över.
Cous-cous-tillredning
1. Häll cous-cous-grynen i en rymlig skål. Täck grynen med kallt vatten. Låt dem stå och svälla i ca 10-15 minuter
2. När cous-cous-grynen har sugit upp allt vatten, tillsätt ca ½-1 dl olivolja. Blanda väl med en gaffel.
3. Häll alla grynen i en sikt som kan stå i en gryta. Täck grytans botten med kokhett vatten. Ställ sikten i grytan. Låt vattnet sjuda, det vill säga grynen ska ångkokas.
4. Kolla att inte vattnet kokar bort och rör om bland grynen med en gaffel. Koktiden är ca 1 timme. Tillsätt några smörklickar efter halva koktiden. Grynen ska inte klibba ihop.
5. När cous-cous-grynen är klara, lägg dem i mitten på ett stort fat och häll den starkt kryddade hönsbuljongen över. Placera kikärter på samma fat. Häll resten av buljongen över äterna. Fortsätt sedan att lägga alla rotfrukter och grönsaker runt cous-cous-grynen.
6. Placera även lamm- och/eller hönskött på samma fat. Strö litet finhackad persilja över.
***************
Det finns även en alterntiv instruktion på hur man kan koka couscousen i ugnen, men den hoppar jag över. Detta recept är från tiden när det inte fanns preparerad snabb-couscous