• ulrika

    Krämig kasslergratäng?

    Söker med ljus och lykta efter ett kanongott recept på någon slags gratäng med antingen kassler & pasta eller kassler o& potatis. Den var så himmelsk krämig att det vattnas i munnen bara jag tänker på det...

    Gratängen innehöll med stor sannolikhet fler ingredienser, men dem har jag glömt bort.

    Något bra recept, någon?

  • Svar på tråden Krämig kasslergratäng?
  • AnnaK

    4 port
    8-10 potatisar
    1 stor purjolök
    400 g kassler
    2 1/2 dl Ädel Mat
    2 dl mjölk
    2 msk Bong Touch of Taste Kalvfond
    4 msk chilisås
    1 1/2 krm vitpeppar
    2 tsk curry

    Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Ansa, snitta, skölj och skiva purjolöken i 1/2 cm stora skivor. Skär kasslern i strimlor. Smörj en ugnssäker form och lägg hälften av potatisen i botten och fördela hälften av purjolöken över. Täck med kassler och purjolök. Lägg resten av potatisen överst. Blanda Ädel Mat, mjölk, fond, chilisås, salt, peppat och curry i en skål. Häll blandningen över gratängen. Sätt formen i nedre delen av ugnen och grädda ca 55 min. Potatisen ska vara helt mjuk.

  • AnnaK

    Kasslergratäng med purjo- och majssallad
    Recept för 8 portioner.

    600 g kassler, strimlad
    1 msk flytande matfett
    1 1/2 kg potatis skivad
    2 purjolökar, strimlade
    4 vitlöksklyftor, finhackade
    2 dl riven ost
    svartpeppar
    2 tsk oregano
    4 dl mjölk
    1 1/2 dl vispgrädde
    4 dl majs
    svartpeppar

    Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnssäker form med matfett.
    Varva kassler, potatis, hälften av purjolöken, vitlök, ost och kryddor.
    Häll på mjölk och grädde. Grädda ca 1 tim tills potatisen är mjuk. Blanda resten av purjolöken med majs och smaksätt med svartpeppar.

  • AnnaK

    280 gram pasta tex penne

    300 gram kassler i tärningar

    200 gram grönsaksblandning, ärter majs paprika

    2 msk margarin

    3 msk vetemjöl

    5 dl mellanmjölk

    2 msk grovkornig senap

    40 gram riven 17%-ig ost

    salt och peppar

    400 gram tomater i skivor
    Tillagning:

    Koka pastan i saltat vatten. Skölj den snabbt och häll upp den i en smord form. Lägg kasslern ovanpå.
    Koka grönsakerna i lättsaltat vatten i 5 minuter. Rör ner dem i pastan. Smält margarinet i en kastrull. Rör i mjölet. Späd med mjölken och låt såsen koka under omrörning i 5 minuter. Smaksätt med senap, ost, salt och peppar.
    Häll såsen ovanpå pastan. Stek i 225 grader i 20 minuter. Servera med tomater.

Svar på tråden Krämig kasslergratäng?