mascarpone ?!
ja, vad använder man mascarpone till ??
ja, vad använder man mascarpone till ??
tiramisu? fattar inte riktigt vad du menar
tiramsù har det i. sen finns det flre efterrätter som har det.
nä det finns en burk som heter mascarpone (används säkert till tiramisu)
det är upphettad grädde. finns i mejerikylen på affärerna.
jaha, förstod inte riktigt om det var en faktafråga, om du hade det hemma och inte visste vad du skulle göra av det eller så finns i en carte´dor(?)-glasssmak också.
precis jag har en hemma o tänkte göra något smaskigt. men vet bara inte vad....
så nu har jag kikat på www.tasteline.se
men är det någon som har ytterligare tips mottages det gärna!
Åh jag har ett! en sekund!
Marinerande fikon med hallonsås!
Jag har gjort den här efterrätten flera gånger och fått fantastisk respons varje gång!
6 färska fikon, i halvor
3 dl dessertvin
1 kanelstång
1 msk brunt farinsocker
300 g färska hallon
1/2 dl strösocker
1 tsk citronsaft
1 1/4 dl mascarpone
Läg fikonen i glas eller keramikskål. Blanda vin, socker, kanel i en kastrull och värm på svag värme. När sockret har lösts upp, häll lagen över fikonen. Täck över skålen och låt den stå i två timmar.
Lägg ev undan några hallon till garnering och kör resten i matberedare tillsammans med sockret. Sila såsen och rör ned citronsaften. (ska serveras rumstemp)
Låt fikonen rinna av och grilla fikonen tills de har fin färg. Häll ett tunt lager hallonsås på varje tallrik, lägg tre fikonhalvor på varje tallrik och servera med en sked mascarpone till.
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!
Upphettad grädde? Njae hör ni, Mascarpone är en italiensk färskost, faktiskt, även om den är mycket mild och gräddig.
Det är bl a väldigt gott att bara blanda i vaniljsocker och lite florsocker eller citronsaft och servera mascarponekräm till olika pajer och bärkakor.
Från
www.recepthjalpen.se/mascarpone.html
"En italiensk färskost med mjuk konsistens och mild, gräddig och något syrlig smak. Eftersom den är osaltad kan den även upplevas något sötaktig. Osten är klarvit eller svagt ljusgul i färgen och tillverkas av grädde från komjölk.
Osten ätes framförallt tillsammans med desserter, och är kanske mest känd som huvudingrediens i den klassiska Italienska kaffedesserten Tiramisu tillsammans med kaffe, ägg, likör och savoiardi-kex. Den är heller inte dum naturell, eller t.ex. smaksatt med lite god likör. Man använder den ibland även som tillbehör till varmrätter, t.ex. är det gott med en klick mascarpone till en äkta italiensk risotto.
Namnet mascarpone lär komma från "mas que bueno", vilket är spanska för "bättre än bra", som en spanjor lär ha utropat när han smakade den första gången."
oki men på burken står det italiensk färskost - upphettad grädde!
Man kan även äta sötad mascarpone så som den är med lite riven choklad ovanpå (mums)
Dessutom är den osötade ganska god att ha på pizzor...
mammamaj: Okej, så du säger upphettat ägg om omelett då också?