Mirva skrev 2007-05-06 14:27:51 följande:
Elocin: Kon är honan! Kon är inte djuret! Kolla i Nationalencyklopedin. Du kallar ju inte människan för kvinna om du ska prata om människor!
Jag har tyvärr inte tillgång till NE men jag kollade wikipdia (se nedan). Min fundering efter det besöket är följande:
Om djurnamnet för Ko är nötkreatur/nötboskap hur är det då med getter? När det kommer till getter säger man ju get om honan, bock om hanen och killing om barnet.
Jag skulle gissa att det handlar om att bland getter och kor så har det traditionellt varit vanligast med hondjur på grund av mjölken och att därför namn på djuret och namn på hondjuret sammanfaller.
Jag hittade följande på wikipedia angående kor:
Nötkreatur eller nötboskap (Bos taurus) är domesticerade klövdjur (tamboskap) av familjen oxdjur vanliga kor, tjurar och kalvar. Dessa djur används som husdjur för mjölkproduktion (vilket ger komjölk, dvs vanlig mjölk), slakt (vilket ger nötkött) och som dragdjur (då används kastrerade tjurar som kallas oxar).
Den europeiska nötboskapen härstammar från den under 1600-talet utrotade uroxen. (Det sista exemplaret nedlades i Polen)
Ordet "nöt" i "nötkreatur" är besläktat med "njuta" och kommer av den forna ordet "nauta" i betydelsen "värde" eller "värdefull".
Nötkreatur har i regel horn, vilket i många sammanhang är ett arbetsmiljöproblem vid husdjursskötsel. Vid rangstrider kan även djuren åstadkomma allvarliga skador på varandra med hornen. Idag är det vanliga att mjölkkor avhornas som kalvar genom att hornanlagen bränns bort. På köttsidan har det avlats fram en del raser, till exempel Charolais, som i stor utsträckning aldrig utvecklar horn (det vill säga är kulliga).
Hur djuren föds upp skiljer sig mellan olika länder. I Sverige, och EU, är till exempel animaliska fodermedel, mjölkproduktionshöjande hormoner, svanskupering och eldressörer förbjudna medan åtminstone en del av detta allmänt förekommer i USA.
I det svenska jordbruket används i huvudsak SLB och SRB för mjölkproduktion medan Charolais är populärast på köttsidan. Aveln på de svenska raserna handhas i huvudsak av de regionala husdjursföreningarna.