• Anonym (?)

    Dvärgbarn?

    jag vet inte var den här tråden platsar egentligen.
    men eftersom jag är rädd att jag inte är helt politiskt korrekt så tar jag den i känsliga rummet.

    jag undrar, om två dvärgar ( kortväxta?) får barn tillsammans, blir barnet normallångt eller också kortväxt?
    Någon som vet?

    Bara nyfiken.

  • Svar på tråden Dvärgbarn?
  • LyNxQ

    Har också undrat över det!

  • Anonym (?)

    Så det är alltså som en gen precis som mörkhårig/ljushårig som avgör om man blir kortväxt eller normal?

    Och om en kortväxt och en normallång får barn tillsammans så är chansen 25%?

    Det måste ju vara "roligt" men en familj med korta föräldrar och långt barn..

  • veronicaq

    precis..!

    är man dvärg så har man 50%att få normala barn o 50%korta barn..
    sett massa dokumentärer om de där.. ser kul ut me dvärg föräldrar o deras 7åriga barn som e bra mkt längre men dom klarar sej bra!


    v.32 i magen!
  • LyNxQ

    hittade det här:

    dvärg, vuxen person med en kroppslängd av mindre än ca 150 cm. Sådan markant kortvuxenhet kan ha såväl genetiska som andra orsaker. Ärftlig dvärgväxt har stor förekomst i vissa folkgrupper. Genetiskt betingad svår störning av extremiteternas utveckling medför dvärgväxt vid akondroplasi. Kromosomrubbningar som Downs syndrom och Turners syndrom är förenade med kortvuxenhet; mekanismen är dock inte närmare känd. Brist på tillväxthormon (hypofysär dvärgväxt) eller sköldkörtelhormon (kretinism) under barndomen leder till kortvuxenhet genom otillräcklig stimulering av den växande vävnaden. Kroppen är proportionerad normalt. Jfr tillväxtrubbning.

    Dvärgar har alltsedan antiken utnyttjats som gycklare och underhållare. Inom cirkusvärlden anlitas de fortfarande, framför allt som pausclowner.

    eller

    dvärg, en gestalt i mytologi och folktro. Föreställningen om småvuxna, underjordiska varelser med skiftande egenskaper, ofta uppfattade som farliga för och fientligt inställda till människorna, är allmänmänsklig och tidlös. I den nordiska mytologin spelade dvärgarna en ganska framträdande roll och beskrevs som fula, rika på guld och skickliga i smide (bl.a. Odens spjut, Gungner, och hans ring, Draupner, var liksom Tors hammare, Mjölner, smidda av dvärgarna). Under medeltiden möter vi i Norden dvärgarna framför allt i balladerna, och i dem har beteckningen fortlevt. I senare svensk folklore är däremot ordet dvärg nästan okänt, men dvärggestalt utmärker flera av våra folktroväsen, t.ex. älvor, vättar (s. Sverige) och vittror (n. Sverige). Även trollen omtalas ofta som dvärgvuxna, liksom hustomten.

  • tyla

    Visst är det lustigt, att dvärgar förekommer på samma ställen som alver och jättar mm. Samtidigt som de också finns i verkligheten!

    Undrar om detta innebär att även alver mfl. har funnits, men nu är utdöda..? :)

  • Anonym (Lite info)

    Det finns ju så många olika sorters kortväxhet, så det är nog svårt att säga något generellt. Men om du menar akondroplasi som är den vanligaste skelettdysplasin som leder till kortväxthet, gäller nedanstående:

    Om två personer med akondroplasi får barn med varandra, är risken 25 procent att barnet får sjukdomsanlaget i dubbel uppsättning (vara homozygot för anlaget) vilket medför så bristfälligt utvecklat skelett (bl a mycket liten bröstkorg) att det inte är förenligt med fortsatt liv efter nyföddhetsperioden. Risken att barnet får anlaget i enkel uppsättning och därmed får akondroplasi är 50 procent. I 25 procent av alla fall får barnet inte anlaget alls.

    Men 80 till 90 procent av alla fall av akondroplasi beror på "nymutationer", dvs det defekta anlaget finns inte tidigare i släkten utan har uppstått som en ny förändring hos den som får sjukdomen.

    För information så används inte heller termen "dvärg" längre för dessa helt vanliga människor som drabbats av en skelettsjukdom, utan man säger kortväxt.

  • Neko

    tyla,

    Det ska väl ha funnits ett slags jättar, tror att det har hittats skelett av någon människorart som var väldigt stora i Kina eller någonstans :)

    Troll kanske också har funnits :P

    Alver däremot är jag tveksam till, varför skulle de ha dött ut? :P

  • Minna07

    Två kortvuxna människor ("dvärgar") har för varje barn de gemensamt får 50% chans till ett friskt kortvuxet barn, 25% chans till ett normallångt barn och 25% chans till barn med dubbel uppsättning av anlaget vilket innebär att barnet ej överlever.

    Att barnet till 25% chans blir normallångt förutsätter förstås att BÅDA föräldrarna har andlag för detta, tex att föräldrarnas föräldrar är normallånga.

  • Anonym

    Två peroner som båda har akondroplasi kan inte få en frisk flicka, endast frisk pojke eftersom mutationen sitter på X-kromosomen och pappan "ger" alltid sin X-kromosom till en flicka och mamman en (mamman har en "frisk" X-kromosom och en "sjuk" X-kromosom)
    Men de är 50% chans att få en frisk pojke.

    Föräldrar: (*sjuk gen)
    X*X mamma akondroplasi
    X*Y  pappa akondroplasi

    Barn:
    X*X* Flicka med dubbel uppsättning anlag = letalt
    X*X Flicka med enkel uppsättning = akondroplasi
    XY Pojke utan anlag = frisk
    X*Y Pojke med enkel uppsättning = Akondroplasi

  • tyla

    Neko- är det sant?? det här med jättar i kina var himla spännande, berätta mer!
    och varför skulle de ha dött ut då?

    Alverna kanske fortfarande finns...
    ( och trollen!)

Svar på tråden Dvärgbarn?