Det beror helt på VAD man äter av det som bör undvikas.
Äter man opastöriserade mjölkprodukter så riskerar man att få i sig listeriabakterier som kan orsaka missfall eller infektion hos fostret.
Äter man kött som inte är genomstekt, sallad som inte är sköljd o.s.v. så riskerar man att få i sig parasiten toxoplasma gondii. Den kan t.ex. orsaka synskador hos fostret.
Äter man någon av de fiskar som man bör undvika, så finns risk för att man får i sig onödigt mycket miljögifter. Rekommendationen kring fiskarna gäller för övrigt inte bara gravida, utan alla kvinnor i fertil ålder.
Miljögifter ger, såvitt man vet, inga "akuta" skador. Däremot lagras miljögifter i kroppen, och det finns anledning att tro att det kan innebära hälsorisker i framtiden.
Riskerna är små, men de finns. Kostråden är inte särskilt komplicerade, och det finns bara en källa som du egentligen ska lita på, och det är Livsmedelsverket (www.slv.se). Gravidtidningar, böcker och andra har en förmåga att hitta på egna kostråd som i bästa fall är löst baserade på de "riktiga" råden, som alltså inte är särskilt komplicerade.
Skriv ut listan och häng upp den på kylskåpet, och läs även de övriga länkarna för gravida på www.slv.se, så får du mer kunskap om vad man bör undvika, och VARFÖR. Då blir det lättare att sedan bedöma riskerna själv.