Rekommendationerna mot mjölk handlar framförallt mjölk som barnet dricker, och allra sämst är det om komjölken får konkurrera ut bröstmjölken eller ersättningen. Komjölken har mindre järn än bröstmjölk, och i svårupptagen form. Den har också mindre C och E-vitamin, och annan proteinbalans. Proteinerna i komjölk är svårare att smälta en de som finns i bröstmjölk.
Ersättning är visserligen också komjölkbaserat, men då har man försökt göra den mer lik bröstmjölk.
Yoghurt har ingen laktos (eller mycket mindre än mjölk i alla fall). Yoghurtbaketerierna äter upp laktosen och gör mjölksyra av den. Samma med fil. Därför är risken mycket mindre för laktosintolerans. Många laktosintoleranta som inte kan dricka mjölk kan äta yoghurt utan problem.
När det gäller ost så försvinner en del av de svårsmälta proteinerna i tillverkningsprocessen, och andra omvandlas, så även ost är lättare för bebismagar än komjölk rakt av.