vattenburet värmesystem
Vad innebär detta??
Ett hus vi ska kolla på idag har det...
Kostar det mkt??
Vad innebär detta??
Ett hus vi ska kolla på idag har det...
Kostar det mkt??
Så här står det: Uppvärmning: Vattenburen värme genom kombipanna CTC-Matic -76
Det innebär att pannan värmer vatten som sedan cirkuleras runt genom ett rörsystem till olika radiatorer (element). Det är den vanligaste och bästa lösningen.
Vad gäller pannan så vet jag ej bombsäkert, men en kombipanna från sjuttiotalet brukar innebära olja/el eventuellt ved. Olja och el är ju dyra bränslen, så en övergång till ex. pellets skulle säkert innebära lägre uppvärmningskostnader. Sedan är ju pannan 30 år gammal, och kan vara i behov av utbyte.
Tror det fungerar såhär:
Pannan värmer upp vattnet, för över det till en accumulatortank. Från tanken går vattnet in i huset via rör som är kopplade antingen till golvvärmesystemet eller till elementen. Vet tyvärr inte vad det kostar. För oss är det billigt då vi eldar med ved.
Så då bör man egentligen byta ut denna pannan till något annat?? för att det inte ska bli allt för dyrt att ha värme/el..
Orkar ni elda med ved så är det ju det billigaste alternativet. Tror vi betalar nånting mellan 3 och 4000 per år för veden.
Den största fördelen med vattenburen är att du kan använda alla uppvärmningsalternativ. Skan ni ha Bergvärme/Ved/Pellets/Olja/Solvärme/Jordvärme kräver vattenburet värmesystem. Dessutom kan du använda El och värmepump. Vår granne har en värmepump som är vattenburen.
Vi eldar också med ved.. i år har vi haft turen att få all veden gratis samt att vi hade mkt kvar från förra året.. så ett gratis år förutom några Aerobicspass.. tackar man inte nej till.
Kollar på ett hus som med har vedeldning..är lite skeptisk till dettta, fteresom det verkar vara krabbigt, och mycket jobb och smutts. Är det som jag tror, eller vänjer man sig? huset är på ca 130 kvadrat, så det är lite och värma upp. Hur ofta behöver man elda? Huset har även el-värmning, går det igån om man tex åker på vintersemester, så inte ledningarna fryser?
En 30 år gammal panna har ju naturligtvis inte samma verkningsgrad (effektivitet) som dagens moderna.
Kombipanna betyder inte automatiskt vedeldning. Det kan vara bara olja/el också. Kolla och fråga!
stardream,
Vedeldning innebär ju en hel del arbete, precis som du beskriver. En modern anläggning med stora accumulatortankar (där varmt vatten kan lagras) ger ju mer bekvämlighet än en gammal, i värsta fall kanske helt utan accumulatortankar.
Var i landet huset finns påverkar ju också. I Norrland går det ju åt betydligt mer energi vintertid än i ex. Skåne..
Troligen så är det någon form av kombipanna med inbyggda elpatroner, som fungerar som reserv så att rören inte fryser, precis som du skriver.
Pellets är drygt dubbelt så dyrt som ved, om man räknar med att man får veden levererad, kapad och kluven. Å andra sidan så är ju pelletseldning mer bekvämt och automatiskt då..
Visst kan det vara jobbigt med ved, men vi kanske lägger ner 1 veckas arbete på ett helt år. Klyva och stapla. På sommarn eldar vi 1 gång varannan dag, men på vintern blir det lite oftare, kanske 3 gånger om dan. Om ni åker bort över vintern kan ni ju alltid ha igång elen lite grann så att det inte fryser sönder.
Håller med om att det kan vara jobbigt med ved, men det är samtidigt kul att hålla på med.
Min sambo hugger "träden" under vintern, sen får vi den hemkörd o när vi sedan kapar o klyver den är vi med allaihopa. Och då tar det inte så lång stund att fixa den. Beror ju på hur mycket man ska göra. Men en eller 2 helger får man räkna med.
Vi skulle inte välja nåt annat uppvärmningsalternativ eftersom vi har egen skog att hugga i. Vi bor i norrland o måste elda flera gånger om dagen på vintern trots att vi har tank.
Vi eldar med ved nu i detta hus vi hyr så därför vet ja hur jobbigt det är.. o är uppvuxen på en gård.. så ved är ett alternativ för oss om det går att ordna. men vi ska på visning vid fyra så dår får vi höra oss för..
tack flör alla svare
Jag tror inte att det är någon accumulatortank i huset. Står inget om det iallafall. kan man sätta in en sådan i efterhand? På ett ungefär vad kostar det?
Jag hade även tänkt på att man kanske kan sätta in en frånluftsvärmepump. någon som har erfarenhet av detta?
stardream,
Självfallet kan en accumulatortank eftermonteras. Pris beror på storlek/antal/utformning m.m. men räkna med 10 000 per 500 liters acc.
Vi bytte vår kombipanna till en Mollevedpanna. Den har ett stort vedfack och är toppmatad = rymmer mycket ved.
På vintern vid -20 fyller vi pannan 2 ggr/dag. Vi har ett hur på 175 kvm. Däremot har vi tre stycken ackumulatortankar på tot 1500 liter.
Hela systemet med panna och tre ackmlt kostade oss 55000 inkl installation.
En tank på Rinkabyrör kostar ca 6800.-
Vi köper vår ved i 3 m längder sen är vi alla ute och jobbar med den (klyver och kapar). Och vi tycker än att det är skitskoj. Alfred som är 2 har gått fram och tillbaka med sin skottkärra och hjälpt till. Men det kommer nog en dag då han inte vill också.
Själv tappar jag alltid några kilon på våren då man är ute och jobbar så jag känner att jag MÅSTE få göra lite ved..
Moparwoman: Måste man "passa" vedpannan, tex kolla så det inte blir för varmt, rökfyllt, väga av hur mycket man kan lägga i osv?...berätta gärna lite mer inngående hur det funkar :)
Näe pannan känner av själv om det skulle bli för varmt och den stryper lufttillförseln. Vi hade några gånger i början då vi hade luft i systemet att det kokade men nu är det mycket sällan.
Vi har lite grejer som vi måste ta hänsyn till när vi eldar..
1. Blåser det för mycket ute måste vi "strypa" lufttillförseln till pannan annars blåser elden ut sig innan den hinner tända veden.
Det beror på att vi har nästan för bra lufttillförsel till pannrummet. Vi har vedinkast i pannrummet så vi slänger bara in veden genom ett hål. Här på västkusten blåser det ganka mycket så vi måste sätta igenom hålet lite bland.
En bra eld (hög förbränning) kräver mycket syre!
2. När 1:a brasan brunnit ut och vi ska fylla på mer ved väntar vi tills det är bara lite glöd tar ca 1,5 tim annars kan det ryka lite när man ska fylla på ved och jag gillar inte att det luktar rök om mig.
3. När andra brasan brunnit ut och det är vinter så brukar vi strypa av pannan helt och hållet så att luftdraget inte kyler pannan. Låter kanske lite snålt men är det -20 grader så märker man skillnad. Eftersom vattnet cirkulerar genom pannan så är det bra så länge den är varm.
Men det är bara på vintern när det är riktigt kallt som vi gör det. Fast det kan också bero på att vi har så bra luftflöde.
Varje dag lägger vi väl ca 15 minuter på att elda. Ibland på helgerna så slänger man ner ved och sotar ur pannan.
Vi känner pannan och huset så väl nu så nej vi passar inte pannan. I början då vi hade problem med luft gjorde vi det.. ja inte passade men vi eldade på kvällarna så vi var hemma om det kokade. Det hörs ju i hela huset
Vi har nu eldat med denna pannan sedan -03 och vi är supernöjda. Man gör allt på rutin.. så man tänker inte på att det är jobbigt eller så.. det är bara.. normalt i ens vardag.
vi har också vattenburen värme, vi har vattenrör som går genom öppna spisen i vardagsrummet, och genom alla element i undervåningen.
det är väldigt praktiskt och billigt!
men det blir ju en del eldning på vintern!
Nu när vi har så lite värme på eldar vi i två tankar var tredje dag och då räcker det med 1 eldning d.v.s vi går ner och tänder en brasa.