Gör så här
Nyp ihop smör och mjöl till en smuldeg, eller använd kniven i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg. Slå in degen i plastfilm eller lägg den i en plastpåse. Låt degen vila i kylen i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200–225°C. Smält smöret till fyllningen och rör ner sockret. Vispa ihop äggen lätt och rör ner även dem. Sjud på svag värme under ständig vispning tills krämen tjocknar, vilket kan ta en stund. Obs, får ej koka.
Ta äggkrämen av värmen. Grovriv mandelmassan och rör ner den och citronen. Låt krämen svalna något. Skiva rabarbern fint och vänd ner den.
Kavla ut degen och klä en pajform med den. Nagga bottnen och slå i krämen. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 minuter, eller tills den har fin färg.
God precis som den är. Men med lite vaniljglass eller lättvispad grädde till blir det ännu ett snäpp godare förstås!
Knäckig paj med rabarber
Buffé nr 6 1998, sid 7
Ingredienser
Portioner: 12
PAJSKAL:
225 g smör
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1 krm salt
1 1/2 tsk bakpulver
FYLLNING:
7 dl späd rabarber (skuren i cm-stora bitar. Pajen kan också göras med andra frukter och bär
3 msk socker
2 msk vaniljsocker
3 tsk potatismjöl
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C.
Smält smöret och låt det brynas lite för att få fram den knäckiga smaken. Låt svalna.
Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt. Tillsätt smöret och arbeta ihop till en lös deg.
Tryck ut degen i en stor form, cirka 32 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Fördela rabarberbitarna i formen.
Rör ihop socker och potatismjöl. Strö det över rabarbern. Grädda i 20-30 minuter mitt i ugnen.
Servera med lätt vispad grädde eller vaniljglass.
jordgubbs- och rabarbersaftIngredienser
3 l jordgubbar
1 l finskuren rabarber
8-10 dl vatten
PER LITER AVRUNNEN SAFT:
6 dl strösocker
1 tsk flytande Atamon

Gör så här
Lägg bär och rabarber i en gryta och slå på vattnet. Den mindre mängden vatten ger en mer koncentrerad saft. Koka under lock i ca 10 minuter eller tills bären avgivit sin saft.
Slå upp bärmassan i ren silduk och låt saften självrinna tills duken känns torr. Mät saften och slå tillbaka den i den rengjorda grytan.
Tillsätt sockret och koka saften i ca 10 minuter. Rör så att sockret löser sig.
Ta grytan av värmen, skumma ytan väl och tillsätt konserverings-medlet.
Tappa saften het på väl rengjorda glasflaskor och förslut väl. Förvara i kyl eller sval.
Potatissallad med rabarber och kapris
Ingredienser
Portioner: 4
800 g kokt, kall, skalad potatis
1 rabarberstjälk (ca 80 g)
1 liten knippa vårlök
1 burk cornichonger (ca 130 g)
1 1/2 dl olivolja
1 dl dill + till garnering
3 msk kapris
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk dijonsenap
salt, svartpeppar

Gör så här
1. Skär potatisen i bitar. Skala rabarbern och strimla den. Lägg den hastigt i kokande vatten och låt rinna av. Finhacka vårlöken och skär cornichongerna längs med på mitten.
2. Blanda potatis, rabarber, vårlök och cornichonger i en stor bunke.
3. Lägg olivolja, dill, kapris, vitvinsvinäger och dijonsenap i en mixer och kör till en jämn smet. Smaka av med 2 tsk salt och 1/2 tsk peppar.
4. Vänd ner dressingen i potatisblandningen och låt stå och dra någon timme. Garnera med dill före servering. Serveras gärna tillsammans med en potatissallad, sök receptet "Potatissallad med rabarber och kapris".
Rabarberkräm

Ingredienser 4 port.:
6 dl
vatten 1 1/2 dl
strösocker 600 g skivad
rabarber 3 msk
potatismjöl lite
vatten till
redning lite
socker Så här gör du:
Koka upp 6 dl
vatten och 1 1/2 dl
strösocker. Tillsätt 600 g skivad
rabarber. Låt
rabarbern bli knappt mjuk. Ta upp bitarna och lägg i en skål. Red av vätskan med 3 msk
potatismjöl utrört i lite
vatten. Häll den
redda vätskan över rabarberbitarna. Rör om försiktigt. Sockra över krämen.