wienerbröd
Jag vill baka wienerbröd men jag vet inte hur man göra wienerdeg jag har läst receptet men förstår inte riktigt så blir fel,så jag undrar om det går att man baka fadigt smördeg som finns i affär+ hur gör man???
Jag vill baka wienerbröd men jag vet inte hur man göra wienerdeg jag har läst receptet men förstår inte riktigt så blir fel,så jag undrar om det går att man baka fadigt smördeg som finns i affär+ hur gör man???
vänta ska jag skriva recept till dig. smördeg är inte samma sak som wienerdeg. wienerdeg är en jäsdeg smördeg har inget jäshjälpmedel i sig.
jag har recept men jag förstår inte hur ska jag lägga margarin i? när man kavlar ut eller i deg???
winbröd
50 g jäst
2,5 dl mjölk
1 ägg
1 msk strösocker
1/3 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
250 - 300 g margarin
Fyllning:
smör
strösocker
hackad mandel eller nötter
vaniljkräm
Pensling:
ägg
Garnering:
sockerglasyr (florsocker + vatten)
Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke.
Häll kall mjölk över och rör om tills jästen lösts upp.
Blanda ner uppvispat ägg, strösocker, salt och till
sist vetemjöl. Spara ev lite mjöl till utbakningen.
Arbeta samman till en smidig deg.
Lägg degen i kylskåp så att den blir riktigt kall.
Låt även smöret blir riktigt kallt.
Kavla ut degen (enligt kursavsnittet: Wienerdeg).
Skär ut kvadratiska rutor med vass kniv.
Sätt en klick smör på mitten av rutan.
Strö över lite strösocker och mandel eller nötter.
Vik nu över varje flik till mitten och tryck till en
aning
Sätt en klick vaniljkräm i mitten.
Jäs wienerbröden svalt på plåt ca 1/2 - 1 timme.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda.
När kakorna är kalla glaserar man med socker-
glasyr.
Ugnstemperatur: ca 250 grader
Baktid: ca 5 - 8 minuter
aha då förstår jag.
glöm receptbeskrivningen. Gör så här.
Har du en hushållsassistent el gör du degen för hand?
om du har det så sätt in mjölet i frysen för att få det så kallt som möjligt.
Margarinet ska vara rumsvarmt. Lättare att kavla ut det m degen. Annars finns risk att degen går sönder. Platta ut smöret till en fyrkant, som du sen ska lägga mitt i degen. Åter kommer till margarinet sen.
smula ner jästen o häll över den kalla mjölken. Rör tills jästen har löst upp. Tillsätt mjölet. spara ev lite till utbakningen.
Lägg degen i kylskåpet en stund så den får vila lite.
en wienerdeg är kladdigare än vanlig deg. Så ha mycket mjöl då du kavlar ut degen. Ha gärna en borste o sopa bort överflödigt mjöl från degen mellan vikningarna.
Ta ut degen o kavla ut den till en rektangel, lägg margarinet på ena halvan o vik över den andra deghalvan över degen. Margarinet ska alltså ligga mitt emellan degen.
Kavla ut till en rektangel igen, glöm inte o mjöla under det kan fastna.
vik över en del till mitten o vik den andra delen över så att dom ligger kant i kant. Det kallas ett treslag.
gör om den proceduren 3 gånger. Du kan om det blir tungt o kavla lägga in degen i kylskåpet o vila ca 10 minuter.
sen följer du utbakningen som det stor i ditt recept..
Vart det krångligt?
Tacksåmycket.Jag backade lite men det var lite jobbigt. några tips av kakor som man använder vaniljkräm som fyllning?
Hej !
Nej, jag vet tyvärr inga kakor. Men vaniljfyllning är ju jättegott i vanliga vetebullar.
Mvh tomcar1