• 0028

    recept på god rabarberpaj...

    någon??

  • Svar på tråden recept på god rabarberpaj...
  • Skrutt och Skrot

    Denna fanns med i senaste nr av AoM

    Hildurs fina rabarberpaj 6 pers.

    3-5 rabarberstjälkar
    1-2msk strösocker
    2msk vatten

    Till smeten:
    100g mandel
    100g smör
    1dl strösocker
    1msk vetemjöl
    2 ägg

    Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rabarberna i  bitar. Sjud den ca 2 min under lock med socker och vatten. Låt rabarberna rinna av och lägg dem i en ungssäker form. Skålla, skala och hacka mandeln grovt. Skilj gulor från vitor. Rör smör, socker, mjöl och mandel. Rör ner gulorna. Vispa vitorna hårt och vänd ner dem i smeten. Bred smeten ovanpå rabarberna. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Servera med vaniljglass eller lätt vispad grädde.

  • luddigamaskrosen

    En vanlig smulpaj är ju supergott med rabarber.

    HAcka rabarberna och lägg dom i en smord form, på med lite socker och lägg över smulpajen. Grädda sen tills den får färg. Enkelt och gott!

  • Filodi

    Min favorit som kommer från Arlas hemsida:

    Ingredienser
    500 g rabarber
    1/2 msk potatismjöl
    1 tsk malen kanel
    4 msk strösocker
    2 1/2 dl Kelda vaniljsås

    Deg:
    1 1/2 dl havregryn
    1 1/2 dl vetemjöl
    1/2 dl strösocker
    125 g kallt smör

    Gör så här
    Sätt ugnen på 225°. Skär rabarbern i skivor. Blanda rabarber, potatismjöl, kanel och socker i en ugnssäker form. Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela degen över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med lättvispad vaniljsås

  • Jess69

    Skrev och tipsade i en annan rabarberpaj tråd om ett
    tips jag fått, men inte provat än, och
    någon hade sen testat och sa att den var jättegod

    Lägg rabarber i en ugnsform..strö över citronsockerkaks
    pulver (som finns på kartong), skiva sen margarin (med
    osthyvel) och lägg ovanpå.
    Tydligen smälter smöret ihop med sockerkakspulvret,
    och det blir väldigt gott

  • AnnaK

    Ingredienser
    ¾ kg rabarber
    2 dl strösocker
    1 ½ msk potatismjöl
    Till mördegen
    175 g smör
    4 dl vetemjöl
    ¾ dl strösocker
    1 äggula
    2 msk vatten

    Pensling: 1 ägg

    Maräng:
    2 stora äggvitor eller 3 små
    1 ½ dl florsocker

    Koka rabarbern någon minut för att ta bort det mesta av syran och göra rabarbern mjukare. Rör ned socker och potatismjöl.
    Gör mördegen genom att finfördela smöret i mjölet med fingertopparna och sedan röra i äggulan, sockret och vattnet. Låt degen vila svalt en timme.
    Kavla ut degen och klä en ugnssäker form, ca 24 cm i diameter, med degen. Pensla med äggula. Fördela rabarbern i pajen och grädda i 15 minuter i 225°.
    Vispa äggvitorna till hårt skum, rör ned florsockret och vispa i några minuter till. Klicka ut marängmassan över rabarbern och sänk värmen till 150° Grädda ytterligare 10 minuter tills marängen fått färg.

  • AnnaK

    Rabarberpaj med mascarponekräm

    Pajdeg:
    200 g vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    2 msk socker
    150 g smör, rumstemperat
    2 st äggulor
    2 msk mjölk
    2 msk mjöl, till utbakning

    Rabarber:
    1/2 kg rabarber
    3 msk maizena, eller potatismjöl
    2 msk socker*

    Mascarponekräm:
    2 dl mascarponeost
    2-3 msk socker
    1 msk färskpressad citronjuice, alternativt limejuice Lägg mjölet på bakbänken eller i en djup skål. Tillsätt bakpulver och socker. Rör ihop. Gör en liten grop i mitten och tillsätt smöret. Rör ihop degen med fingrarna till en smuldeg. Tillsätt sedan äggulor och mjölk. Arbeta ihop till en deg med händerna (tillsätt eventuellt lite mjöl). Ställ in degen i kylskåpet i ungefär 30 minuter.

    Skala och skiva rabarbern i centimetertjocka skivor. Lägg i en bunke. Strö maizena (eller potatismjöl) och socker över rabarbern. Mixa ihop och låt stå i kylskåpet i en till två timmar. Häll av eventuell vätska.

    Kavla ut pajdegen (tillsätt eventuellt lite mjöl) och tryck ut den i en smörad pajform/springform. Spara en liten bit deg att toppa med.

    Grädda pajskalet på 200 grader i ungefär tio minuter. För att inte pajdegen ska resa sig kan du lägga torra hårda ärtor (t.ex. kikärtor) på ett bakplåtspapper ovanpå pajdegen så att den pressas ner.

    Lägg rabarbern i pajskalet. Tillsätt lite mjöl i den sparade degen och smula till den. Strö smuldegen över rabarbern och grädda pajen i ugnen på 200 grader i 30 minuter.

    Mascarponekräm:
    Blanda mascarponeost, citronjuice och socker med en sked. Servera till ljummen rabarberpaj.

    *Vill du ha en något sötare paj tillsätt lite extra socker.

    Tips:
    Tillsätt hackad eller tunt skivad mandel till smuldegstoppingen

  • AnnaK

    Rabarberpaj med solrosfrön och mandelmassa

    Ingredienser
    4 stjälkar rabarber
    3/4 dl socker
    3 dl havregryn
    1 dl solrosfrön
    100 g mandelmassa
    100 g smör

    Skiva rabarbern i 1-2 cm långa bitar och koka upp med lite vatten som nätt och jämt täcker. Sila av vattnet. Lägg rabarbern i en ugnsfast form och strö över socker. Mixa havregryn, solrosfrön, smör och mandelmassa till en grynig massa som du smular över pajen. Grädda i 200°C ugn i 15-20 minuter. Låt den stå och svalna en tjugo minuter (i alla fall om barn ska äta ? det är VARMT) och servera med kall vaniljsås.

  • AnnaK

    Rabarberpaj med frön och nötter

    Ingredienser 4 portioner:

    ca 15 späda rabarberstänglar
    1 dl socker
    1 msk potatismjöl

    Smuldeg
    1/2 dl hasselnötter
    1/2 dl mandel
    2 dl havregryn
    1/2 dl vetegroddar
    1/2 dl solrosfrön
    2 msk sesamfrön
    2 msk kokos
    2 msk råsocker
    2 tsk vaniljsocker
    1/2 dl rapsolja
    1/2 dl vatten
    Så här gör du:
    Skär rabarbern i bitar. Lägg i smord form. Blanda socker och potatismjöl. Strö över rabarberbitarna och blanda om.
    Gör smuldegen. Hacka hasselnötter och mandel. Blanda hacket med havregryn, vetegroddar, solrosfrön, sesamfrön, kokos, råsocker och vaniljsocker.
    Vispa ihop rapsolja och vatten. Blanda i det torra. Strö smulorna över rabarberna.
    Grädda på nedre falsen i ugnen, cirka 30 minuter i 200 grader.
    Servera med vaniljsås.

  • AnnaK

    Rabarberpaj med italienska mandelskorpor

    Superenkel och genialisk paj som smakar vårprimörer och Italien på samma gång.

    Ingredienser
    4 port
    500 g rabarber
    1/2 msk potatismjöl
    4 msk strösocker
    10 ? 12 italienska mandelskorpor, ca 100 g
    1 dl Arla smör-&rapsolja, citron
    250 g Arla Köket Kesella kvarg, vanilj
    Gör så här
    Sätt ugnen på 225°. Skär rabarbern i bitar. Blanda rabarber, potatismjöl och socker i en ugnssäker form. Krossa skorporna och blanda med smör-& rapsolja och fördela det över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen 15 ? 20 min.
    Servera med kvarg.

  • AnnaK

    Rabarberpaj med frasig botten

    Ingredienser 4 portioner:

    2 1/2 dl vetemjöl
    100 g rumsvarmt smör
    3 msk florsocker
    1 äggula
    Rabarberfyllning
    10 gelatinblad
    ca 700 g rabarber, skalad och skuren i bitar
    3 dl vit sirap
    Så här gör du:
    Arbeta raskt ihop ingredienserna till en mördeg. Ställ den kallt någon timme. Fördela den sedan i en form (23 centimeter i diameter) med löstagbar kant. Grädda i 175 graders ugnsvärme cirka 20 minuter.
    Rabarberfyllning Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Sjud rabarbern mjuk i en kastrull tillsammans med sirapen. Smält de urkramade gelatinbladen direkt i rabarbern. Häll den stelnande rabarbergelén i mördegsskalet. Klar att avnjutas.

  • Lindusen

    kan man göra nyttig rabarberpaj utan vetemjöl?

Svar på tråden recept på god rabarberpaj...