recept på god rabarberpaj...
någon??
någon??
Den här gjorde vi flera gånger förra året, supergod: http://www.recepten.se/recept/rabarberpaj.html
Denna fanns med i senaste nr av AoM
Hildurs fina rabarberpaj 6 pers.
3-5 rabarberstjälkar
1-2msk strösocker
2msk vatten
Till smeten:
100g mandel
100g smör
1dl strösocker
1msk vetemjöl
2 ägg
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rabarberna i bitar. Sjud den ca 2 min under lock med socker och vatten. Låt rabarberna rinna av och lägg dem i en ungssäker form. Skålla, skala och hacka mandeln grovt. Skilj gulor från vitor. Rör smör, socker, mjöl och mandel. Rör ner gulorna. Vispa vitorna hårt och vänd ner dem i smeten. Bred smeten ovanpå rabarberna. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Servera med vaniljglass eller lätt vispad grädde.
En vanlig smulpaj är ju supergott med rabarber.
HAcka rabarberna och lägg dom i en smord form, på med lite socker och lägg över smulpajen. Grädda sen tills den får färg. Enkelt och gott!
Min favorit som kommer från Arlas hemsida:
Ingredienser
500 g rabarber
1/2 msk potatismjöl
1 tsk malen kanel
4 msk strösocker
2 1/2 dl Kelda vaniljsås
Deg:
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g kallt smör
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skär rabarbern i skivor. Blanda rabarber, potatismjöl, kanel och socker i en ugnssäker form. Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela degen över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med lättvispad vaniljsås
Skrev och tipsade i en annan rabarberpaj tråd om ett
tips jag fått, men inte provat än, och
någon hade sen testat och sa att den var jättegod
Lägg rabarber i en ugnsform..strö över citronsockerkaks
pulver (som finns på kartong), skiva sen margarin (med
osthyvel) och lägg ovanpå.
Tydligen smälter smöret ihop med sockerkakspulvret,
och det blir väldigt gott
Ingredienser
¾ kg rabarber
2 dl strösocker
1 ½ msk potatismjöl
Till mördegen
175 g smör
4 dl vetemjöl
¾ dl strösocker
1 äggula
2 msk vatten
Pensling: 1 ägg
Maräng:
2 stora äggvitor eller 3 små
1 ½ dl florsocker
Koka rabarbern någon minut för att ta bort det mesta av syran och göra rabarbern mjukare. Rör ned socker och potatismjöl.
Gör mördegen genom att finfördela smöret i mjölet med fingertopparna och sedan röra i äggulan, sockret och vattnet. Låt degen vila svalt en timme.
Kavla ut degen och klä en ugnssäker form, ca 24 cm i diameter, med degen. Pensla med äggula. Fördela rabarbern i pajen och grädda i 15 minuter i 225°.
Vispa äggvitorna till hårt skum, rör ned florsockret och vispa i några minuter till. Klicka ut marängmassan över rabarbern och sänk värmen till 150° Grädda ytterligare 10 minuter tills marängen fått färg.
Rabarberpaj med mascarponekräm
Pajdeg:
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk socker
150 g smör, rumstemperat
2 st äggulor
2 msk mjölk
2 msk mjöl, till utbakning
Rabarber:
1/2 kg rabarber
3 msk maizena, eller potatismjöl
2 msk socker*
Mascarponekräm:
2 dl mascarponeost
2-3 msk socker
1 msk färskpressad citronjuice, alternativt limejuice Lägg mjölet på bakbänken eller i en djup skål. Tillsätt bakpulver och socker. Rör ihop. Gör en liten grop i mitten och tillsätt smöret. Rör ihop degen med fingrarna till en smuldeg. Tillsätt sedan äggulor och mjölk. Arbeta ihop till en deg med händerna (tillsätt eventuellt lite mjöl). Ställ in degen i kylskåpet i ungefär 30 minuter.
Skala och skiva rabarbern i centimetertjocka skivor. Lägg i en bunke. Strö maizena (eller potatismjöl) och socker över rabarbern. Mixa ihop och låt stå i kylskåpet i en till två timmar. Häll av eventuell vätska.
Kavla ut pajdegen (tillsätt eventuellt lite mjöl) och tryck ut den i en smörad pajform/springform. Spara en liten bit deg att toppa med.
Grädda pajskalet på 200 grader i ungefär tio minuter. För att inte pajdegen ska resa sig kan du lägga torra hårda ärtor (t.ex. kikärtor) på ett bakplåtspapper ovanpå pajdegen så att den pressas ner.
Lägg rabarbern i pajskalet. Tillsätt lite mjöl i den sparade degen och smula till den. Strö smuldegen över rabarbern och grädda pajen i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
Mascarponekräm:
Blanda mascarponeost, citronjuice och socker med en sked. Servera till ljummen rabarberpaj.
*Vill du ha en något sötare paj tillsätt lite extra socker.
Tips:
Tillsätt hackad eller tunt skivad mandel till smuldegstoppingen
Rabarberpaj med solrosfrön och mandelmassa
Ingredienser
4 stjälkar rabarber
3/4 dl socker
3 dl havregryn
1 dl solrosfrön
100 g mandelmassa
100 g smör
Skiva rabarbern i 1-2 cm långa bitar och koka upp med lite vatten som nätt och jämt täcker. Sila av vattnet. Lägg rabarbern i en ugnsfast form och strö över socker. Mixa havregryn, solrosfrön, smör och mandelmassa till en grynig massa som du smular över pajen. Grädda i 200°C ugn i 15-20 minuter. Låt den stå och svalna en tjugo minuter (i alla fall om barn ska äta ? det är VARMT) och servera med kall vaniljsås.
Rabarberpaj med frön och nötter
Ingredienser 4 portioner:
ca 15 späda rabarberstänglar
1 dl socker
1 msk potatismjöl
Smuldeg
1/2 dl hasselnötter
1/2 dl mandel
2 dl havregryn
1/2 dl vetegroddar
1/2 dl solrosfrön
2 msk sesamfrön
2 msk kokos
2 msk råsocker
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl rapsolja
1/2 dl vatten
Så här gör du:
Skär rabarbern i bitar. Lägg i smord form. Blanda socker och potatismjöl. Strö över rabarberbitarna och blanda om.
Gör smuldegen. Hacka hasselnötter och mandel. Blanda hacket med havregryn, vetegroddar, solrosfrön, sesamfrön, kokos, råsocker och vaniljsocker.
Vispa ihop rapsolja och vatten. Blanda i det torra. Strö smulorna över rabarberna.
Grädda på nedre falsen i ugnen, cirka 30 minuter i 200 grader.
Servera med vaniljsås.
Rabarberpaj med italienska mandelskorpor
Superenkel och genialisk paj som smakar vårprimörer och Italien på samma gång.
Ingredienser
4 port
500 g rabarber
1/2 msk potatismjöl
4 msk strösocker
10 ? 12 italienska mandelskorpor, ca 100 g
1 dl Arla smör-&rapsolja, citron
250 g Arla Köket Kesella kvarg, vanilj
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skär rabarbern i bitar. Blanda rabarber, potatismjöl och socker i en ugnssäker form. Krossa skorporna och blanda med smör-& rapsolja och fördela det över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen 15 ? 20 min.
Servera med kvarg.
Rabarberpaj med frasig botten
Ingredienser 4 portioner:
2 1/2 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
3 msk florsocker
1 äggula
Rabarberfyllning
10 gelatinblad
ca 700 g rabarber, skalad och skuren i bitar
3 dl vit sirap
Så här gör du:
Arbeta raskt ihop ingredienserna till en mördeg. Ställ den kallt någon timme. Fördela den sedan i en form (23 centimeter i diameter) med löstagbar kant. Grädda i 175 graders ugnsvärme cirka 20 minuter.
Rabarberfyllning Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Sjud rabarbern mjuk i en kastrull tillsammans med sirapen. Smält de urkramade gelatinbladen direkt i rabarbern. Häll den stelnande rabarbergelén i mördegsskalet. Klar att avnjutas.
kan man göra nyttig rabarberpaj utan vetemjöl?