• Anonym (tokig­!!)
  Äldre 13 jun 22:53
  15032 visningar
  4 svar
  4
  15032

  Pantsättningsavgift på bostadsrätt???

  vi har precis fått en kvartalsfaktura från Fastighetsägarna med påslaget pantavgiftsbelopp á 403kr*4 månader. Är inte en pantsättningavgift en engångskostnad, precis som överlåtelseavgiften??? på mäklarsamfundets hemsida (och även andra sidor) står det att denna avgift ska vara max 1% av basbeloppet som i år är 40300 kr. Borde inte vår faktura bara ha ett extra belopp med 403 kr?? inte 4*403kr!!

  Någon här som stött på detta förut?? inte f*n ska vi betala 403 kr extra varje månad för EN pantsättning som vi gjort i samband med köpet????

  blir tokig på sånna här överraskningar, är uppretad som tusan och vill ringa fastighetsägarna NU och fråga, men klockan är ju för fan 23.

  någon med erfarenhet av detta??

 • Svar på tråden Pantsättningsavgift på bostadsrätt???
 • Trille
  Äldre 13 jun 23:07
  #1

  Jo, pantsättningsavgiften är en engångskostnad, oftast 1% av basbeloppet. Kolla i bostadsrättsföreningens stadgar och se om det står något där.

  Kan det vara så att du/ni har tagit ett lån men delat upp det i fyra olika delar, kanske bundit det i olika antal år till olika räntesatser? I så fall kan det bli så att det är "fyra gånger jobbet" för föreningen (för pantsättningsavgiften är ju tänkt som "betalning" för administratione), om det är fyra lån och då kanske dom tar ut det fyra gånger.

  Jag tycker absolut att du ska kolla upp det imorgon.

  Trille

 • litenC­arl
  Äldre 13 jun 23:11
  #2

  Vi har precis skaffat ny lägenhet. Vi delade upp vårt lån på tre delar, och 3 första månaderna ska vi betala pantförskrivningsavgift. Så antar att Trille har rätt.

 • Anonym (tokig­!!) Trådstartaren
  Äldre 13 jun 23:19
  #3

  vi har tänkt i de banorna.. men vi har tre olika lån... inte 4. så jag förstår ingenting... jag ringer det första jag gör imorgon... tack för era svar! =)

 • Trille
  Äldre 13 jun 23:26
  #4

  Hmmm, funerar och klurar vidare........

  Du skriver att du har fått en kvartalsfaktura. Vi brukar också köra kvartalsaviseringar och det är ju TRE månader i ett kvartal. Har dom ändå lagt på 4 x 403 kr?

  Annars stämmer det ju ganska bra om ni har tre dellån och att ni nu har fått aviserna för juli, aug och sept, tänkte jag.

  Trille

Svar på tråden Pantsättningsavgift på bostadsrätt???
Logga in
Bli medlem