Midsommartårta
- med jordgubbar
INGREDIENSER (14 bitar)
Tårtbottnar: (bakas dagen före och får vila över natt):
225 g smör
3 ägg
4 1/2 dl strösocker
2 tsk vanilj
5 msk kakao
3 1/2 dl extra fint mjöl (som innehåller bakpulver)
2 dl kallt vatten
Fyllning 1:
citronkräm3 dl socker, 4 äggulor, saft från 3 citroner, skal från 1 citronKoka ihop på svag värme och låt svalna helt.
Fyllning 2:
250 g färska jordgubbar
200 g philadelphiaost
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk florsocker
Dekoration:
1 dl vispgrädde + 1 tsk florsocker
250 g färska jordgubbar
GÖR SÅ HÄR:1 Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form, med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smält smöret. Vispa socker och ägg poröst. Rör ner kakao och vaniljsocker i äggvispet. Vänd ner mjölet. Tillsätt det smälta smöret och vattnet och rör till en jämn, ganska lös smet.
2 Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen, cirka 50 minuter.
3 Låt kakan kallna och vila över natten. Skär kakan i tre bottnar eller fyra (lite svårare) om du vill ha tunnare bottnar.
4 Rör lemon curden slät med en gaffel. Ställ åt sidan.
5 Vispa grädde och florsocker till fyllningen. Rör philadelphiaosten mjuk och blanda ner i grädden.
6 Rensa och skiva jordgubbarna till fyllningen tunt och rör ner dem i philadelphiagrädden. Blanda runt så jordgubbarna bara blir lite lätt mosade.
7 Lägg ihop tårtan: Bred citronkräm över en tårtbotten.
8 Lägg på den andra och bred över jordgubbskrämen (hälften om du har fyra bottnar). Avsluta med den sista bottnen. Täck tårtan och ställ den kallt. Den blir godast om den får dra några timmar. Ta fram tårtan strax innan den ska serveras.
9 Bred vispad grädde på den översta botten och dekorera med jordgubbar.
Trevlig midsommar!