Blåbärskaka eller paj helst i långpanna!!!
Är det någon som har ett recept på det är jag glad.
Är det någon som har ett recept på det är jag glad.
du kan dubblera något bra recept som du har!
Ingen som har nått??????????
Lyckas skapa en blåbärskaka/paj som egentligen inte skulle vara det, men jag kommer definitivt att göra om den! Här finns bild + recept :
kryddburken.wordpress.com/2007/06/28/flaskpannkaka-med-bananturkisk-yoghurt/
Blåbärssnittar
ca 40 bitar
200 g smör
2 dl socker
1 st ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
5-6 dl blåbär
3 msk socker
Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ägg, vetemjöl och bakpulver och blanda degen väl.
Bred ut degen i en smord långpanna. Strö över blåbär och socker. Grädda i 200°C ca 15 minuter.
Serveras ljummen eller kall.
Skär kakan i snittar när den kallnat och frys ner.
Variera utbakningen till 3-4 runda pajer.
BLÅBÄRSRUTOR
3 ägg
4 dl socker
150 gram smält margarin
Rör ihop hastigt och vispa ner:
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Häll i smord eller klädd långpanna.
Strö på 3 dl blåbär eller hallon eller blandat.
Grädda på nedersta falsen ca. 15-20 minuter i 200 grader.
SKALL KÄNNAS FAST.
Skär i rutor
Smarrig blåbärskaka
Ingredienser:
5 ägg
6½ dl socker
250 gr smör
6½ dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
5 dl frysta blåbär
Gör så här:
Smöra ugnens långpanna.
Smält smöret och vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner det i äggsmeten.
Tillsätt det avsvalnade smöret och häll i formen.
Strö blåbär över.
Grädda i 200° i ca 20 minuter.
Blåbärskaka
200 g smör
2 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 dl filmjölk
2 tsk bakpulver
4 dl blåbär
2 msk strösocker
Vispa smör och socker poröst.
Blanda i ett ägg i taget under fortsatt vispning. Rör ner mjöl/bakpulver och filmjölk.
Bred ut smeten i långpanna och bakplåtspapper.
Blanda blåbär och socker och strö över smeten.
Grädda i 200 grader i ugn, ca 15 minuter.
Blåbärskaka
Ingredienser: 35 portioner
5 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 gr smör (kylskåpskallt)
pärlsocker
blåbär ca ½ liter
Gör så här
1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda bakpulver och vetemjöl och rör sedan ner blandningen med ägg och socker.
3. Använd bakplåtspapper eller smörj och bröa en långpanna ca 25 x 35 cm.
4. Häll smeten i formen och strö blåbär (eller något annat bär) jämnt fördelat över hela ytan.
5. Hyvla tunna smörskivor med hjälp av en osthyvel över smeten och strö till sist pärlsocker över.
6. Grädda ca 20-25 minuter i 200 grader, kontrollera med provsticka.
En snabb och enkel blåbärskaka som serveras som den är eller med vispad grädde.
Äppelpaj / Blåbärspaj
pajskal: (dubbelsats till långpanna)
150 gram Smält Smör
2 dl Havregryn
2 dl Vetemjöl
1.5 dl Strösocker
3 msk Sirap
Äpplen, blåbär eller annan valfri frukt eller bär.
Gör så här:
Frukten/ bären: Äppelpaj: Skala äpplena och skär dem i skivor. Lägg i formen och sockra och smaksätt med kanel. Blåbärspaj: Häll blåbären i formen. Sockra efter smak.
Pajskalet: Smält smöret först, blanda därefter alla ingridienser.
Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.
Njut med vaniljglass!
SNABB BLÅBÄRSKAKA:
1 burk gräddfil
1,5 dl smält margarin
1,5 dl socker
1 tsk baksoda
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
Rör ihop alla ingredienser (behöver inte vispas) och häll smeten i en pajform t.ex. Ös över massor med frusna blåbär och tryck ner dem i smeten. Jag brukar använda 1 hel påse med 200 g. frusna bär.
225 grader, 20 min. i ugnen.
BLÅBÄRSKAKA AV VETEDEG I LÅNGPANNA
100 g margarin
2,5 dl mjölk
25 g jäst
6-7 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk potatismjöl
1 liter blåbär
Värm margarin och mjölk fingervarmt. Rör jästen med 0,5 dl socker och häll över jästblandningen. Tillsätt vetemjöl och blanda till en lös smet. Låt jäsa till nästan dubbel storlek.
Klappa ut degen i en långpanna. Låt vila 10 min. Pudra på potatismjöl på degen för att blåbären inte ska safta sig för mycket. Häll bären över degen och sockra med 0,5 dl socker.
Grädda i 220° i 10 min. Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare 10 min.