• jrf

    Blåbärskaka eller paj helst i långpanna!!!

    Är det någon som har ett recept på det är jag glad.

  • Svar på tråden Blåbärskaka eller paj helst i långpanna!!!
  • 1977

    du kan dubblera något bra recept som du har!

  • AnnaK

    Blåbärssnittar
    ca 40 bitar
    200 g smör
    2 dl socker
    1 st ägg
    6 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    5-6 dl blåbär
    3 msk socker

    Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ägg, vetemjöl och bakpulver och blanda degen väl.
    Bred ut degen i en smord långpanna. Strö över blåbär och socker. Grädda i 200°C ca 15 minuter.

    Serveras ljummen eller kall.
    Skär kakan i snittar när den kallnat och frys ner.
    Variera utbakningen till 3-4 runda pajer.

  • AnnaK

    BLÅBÄRSRUTOR
    3 ägg
    4 dl socker
    150 gram smält margarin
    Rör ihop hastigt och vispa ner:
    4 dl vetemjöl
    2 tsk vaniljsocker
    Häll i smord eller klädd långpanna.
    Strö på 3 dl blåbär eller hallon eller blandat.
    Grädda på nedersta falsen ca. 15-20 minuter i 200 grader.
    SKALL KÄNNAS FAST.
    Skär i rutor

  • AnnaK

    Smarrig blåbärskaka

    Ingredienser:
    5 ägg
    6½ dl socker
    250 gr smör
    6½ dl vetemjöl
    3 tsk vaniljsocker
    5 dl frysta blåbär

    Gör så här:
    Smöra ugnens långpanna.
    Smält smöret och vispa ägg och socker poröst.
    Blanda de torra ingredienserna och rör ner det i äggsmeten.
    Tillsätt det avsvalnade smöret och häll i formen.
    Strö blåbär över.
    Grädda i 200° i ca 20 minuter.

  • AnnaK

    Blåbärskaka
    200 g smör
    2 dl strösocker
    4 ägg
    5 dl vetemjöl
    2 dl filmjölk
    2 tsk bakpulver
    4 dl blåbär
    2 msk strösocker

    Vispa smör och socker poröst.

    Blanda i ett ägg i taget under fortsatt vispning. Rör ner mjöl/bakpulver och filmjölk.

    Bred ut smeten i långpanna och bakplåtspapper.

    Blanda blåbär och socker och strö över smeten.

    Grädda i 200 grader i ugn, ca 15 minuter.

  • AnnaK

    Blåbärskaka
    Ingredienser: 35 portioner
    5 ägg
    4 dl socker
    4 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    75 gr smör (kylskåpskallt)
    pärlsocker
    blåbär ca ½ liter

    Gör så här
    1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
    2. Blanda bakpulver och vetemjöl och rör sedan ner blandningen med ägg och socker.
    3. Använd bakplåtspapper eller smörj och bröa en långpanna ca 25 x 35 cm.
    4. Häll smeten i formen och strö blåbär (eller något annat bär) jämnt fördelat över hela ytan.
    5. Hyvla tunna smörskivor med hjälp av en osthyvel över smeten och strö till sist pärlsocker över.
    6. Grädda ca 20-25 minuter i 200 grader, kontrollera med provsticka.

    En snabb och enkel blåbärskaka som serveras som den är eller med vispad grädde.

  • AnnaK

    Äppelpaj / Blåbärspaj

    pajskal: (dubbelsats till långpanna)

    150 gram Smält Smör
    2 dl Havregryn
    2 dl Vetemjöl
    1.5 dl Strösocker
    3 msk Sirap
    Äpplen, blåbär eller annan valfri frukt eller bär.

    Gör så här:

    Frukten/ bären: Äppelpaj: Skala äpplena och skär dem i skivor. Lägg i formen och sockra och smaksätt med kanel. Blåbärspaj: Häll blåbären i formen. Sockra efter smak.

    Pajskalet: Smält smöret först, blanda därefter alla ingridienser.

    Grädda i 200 grader i ca 20 minuter.

    Njut med vaniljglass!

  • AnnaK

    SNABB BLÅBÄRSKAKA:
    1 burk gräddfil
    1,5 dl smält margarin
    1,5 dl socker
    1 tsk baksoda
    2 dl vetemjöl
    1 dl havregryn

    Rör ihop alla ingredienser (behöver inte vispas) och häll smeten i en pajform t.ex. Ös över massor med frusna blåbär och tryck ner dem i smeten. Jag brukar använda 1 hel påse med 200 g. frusna bär.

    225 grader, 20 min. i ugnen.

  • AnnaK

    BLÅBÄRSKAKA AV VETEDEG I LÅNGPANNA

    100 g margarin
    2,5 dl mjölk
    25 g jäst
    6-7 dl vetemjöl
    1 dl socker
    1 msk potatismjöl
    1 liter blåbär

    Värm margarin och mjölk fingervarmt. Rör jästen med 0,5 dl socker och häll över jästblandningen. Tillsätt vetemjöl och blanda till en lös smet. Låt jäsa till nästan dubbel storlek.

    Klappa ut degen i en långpanna. Låt vila 10 min. Pudra på potatismjöl på degen för att blåbären inte ska safta sig för mycket. Häll bären över degen och sockra med 0,5 dl socker.

    Grädda i 220° i 10 min. Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare 10 min.

Svar på tråden Blåbärskaka eller paj helst i långpanna!!!