• Tulip

    Pajdeg med potatis

    Jag söker ett pajdegsrecept med potatis i.
    Har sett det i någon mattidning, men minns inte vilken.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-07-03 10:47:46:
    Ska tillägga att receptet måste vara glutenfritt.

  • Svar på tråden Pajdeg med potatis
  • Tulip

    Tack för tipset, men jag hittade tyvärr inget där...

  • Atamon

    Jag har inte så bra koll på detta med glutenfritt men det borde ju gå att byta ut vanligt mjöl mot glutenfritt mjöl i följande recept:

    pajdeg:
    5 medelstora potatisar
    150 gr smör
    ca 5-6 dl vetemjöl
    1, 5 tsk bakpulver
    salt

    - Koka potatisen och när den är färdig så pressar du den i en potatispress. Gör det medan den fortfarande är rätt varm för det är väldigt svårt att pressa kall potatis. Av någon anledning.
    - Låt den pressade potatisen svalna något innan du blandar i smör, vetemjöl och bakpulver, dels för att smöret smälter annars och dels för att du bränner fingrarna! Smaka av och salta om det behövs. Det kan behövas mer mjöl för om potatisen är vattnig, degen skall vara elastisk och inte för hård.
    - Tryck ut pajdegen i en pajform. Lämna en del så att du kan lägga det som remsor ovanpå sedan

    ----------------------------

    Pajdeg med potatis:

    4 dl dinkelmjöl
    2 msk krossade linfrön
    1/2 dl rapsolja
    110 g kokt kall potatis
    3 msk vatten
    Sätt ugnen på 225 grader. Börja med att mosa potatisen väl. Blanda sedan samtliga ingredienser till pajskalet i en matberedare eller för hand till en smidig deg. Tryck ut pajskalet i en smord pajform (smörj med lite rapsolja). Ställ formen med skalet i, i frysen ca 1 timme. Grädda sedan pajskalet i ca 15 minuter. Låt svalna.

    -----------------------------------------------

    Pajdeg med potatis 4 port

    750 g kokt potatis
    1 tsk olja eller flytande margarin
    1 dl vetemjöl

    Pressa potatisen. Blanda med salt, olja och mjöl. Tryck ut i pajform. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader till pajdegen fått fin färg.
    -------------------------------

    Pajdeg med potatis:

    2 kokta kalla potatisar (ca 150 gram)
    50 gram margarin
    1 dl vetemjöl
    1 dl grahamsmjöl

    Riv potatisen och blanda med övriga ingredienser. Det går lättast med fingertopparna. Klä en pajform med degen. Förgrädda i 10 minuter i 200 graders värme.
    ----------------------------------

Svar på tråden Pajdeg med potatis