Moffigare vinbärskaka utan madel/nötter
Hej
Är ute efter ett recept på en vinbärskaka som är lite "mer". Gärna med vaniljcreme i. Är trött på de vanliga vinbärskakorna som liksom är lite sockriga.
Hej
Är ute efter ett recept på en vinbärskaka som är lite "mer". Gärna med vaniljcreme i. Är trött på de vanliga vinbärskakorna som liksom är lite sockriga.
Hittade denna på icas sida
Vår somriga vinbärskaka har lånat goda drag från den populära morotskakan, nämligen den goda toppingen som också kallas frosting.
Ingredienser
8-10 bitar
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl gräddfil
rivet skal och pressad saft av 1 citron
150 g vinbär
Topping
50 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
250 g Kesella
vinbärsklasar
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker vitt och pösigt i en bunke. Rör ner äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i äggsmeten. Tillsätt grädd?l och citron. Smörj och bröa en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Bred ut hälften av smeten i formen. Fördela hälften av vinbären på. Bred på resten av smeten och häll på de resterande vinbären. Tryck till lätt. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt kakan svalna. Rör smör och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt 1 msk Kesella och rör toppingen slät. Rör försiktigt ner resterande Kesella. Bred toppingen på kakan och lägg på rikligt med vinbärsklasar.
Kjell-Henrys Vinbärskaka
8 Portioner
1 Ägg
1 dl Socker
75 g Margarin; smält
1/2 dl Vatten
2 dl Vetemjöl
1 ts Bakpulver
1 1/2 Krm bittermandelolja; ELLER
2 Bittermandel; riven
4 dl Vinbär; röda och/eller -svarta Vinbärsklasar; att garnera -med
Till formen
1 ts Margarin
2 ts Ströbröd
Vispa ihop ägg och socker. Smält margarinet och koka upp tillsammans med vattnet. Häll det i ägg/socker-blandningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Smaksätt med bittermandelolja eller riven bittermandel. Slå i en lättsmord och bröad form med låg kant. Lägg i bären. Grädda i 175° ugn 20 minuter tills äggsmeten har stannat. Ta ut formen och skåra ett rutmönster med en kniv. Ställ in formen igen och grädda kakan färdig 25-30 minuter.
Vinbärskaka
Portioner: 4
Vegetariskt: Nej
Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl gräddfil
rivet skal och pressad saft av 1 citron
150 g vinbär
Topping
50 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
250 g Kesella
vinbärsklasar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker vitt och pösigt i en bunke. Rör ner äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i äggsmeten. Tillsätt grädd?l och citron. Smörj och bröa en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Bred ut hälften av smeten i formen. Fördela hälften av vinbären på. Bred på resten av smeten och häll på de resterande vinbären. Tryck till lätt. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt kakan svalna. Rör smör och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt 1 msk Kesella och rör toppingen slät. Rör försiktigt ner resterande Kesella. Bred toppingen på kakan och lägg på rikligt med vinbärsklasar.
Vinbärskaka
En härligt god kaka täckt med havregrynsströssel.
Ingredienser
portioner Uppdatera
Deg:
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg
3 - 4 dl röda vinbär
1 dl strösocker
Strössel:
1 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vanillinsocker
50 g smält smör
Gör så här:
Blanda mjöl, socker och bakpulver. Finfördela smöret och hacka ihop det med mjölet. Tillsätt ägget och knåda ihop till en deg.
Tryck ut degen i en långpanna eller form (20 x 30 cm).
Blanda vinbär och socker och fördela det över degen.
Blanda havregryn, socker och vanillinsocker med det smälta smöret. Bred strösslet över bären.
Grädda kakan i 200 grader varm ugn, på nedersta falsen, ca 20 min.
Karins tyska vinbärskaka
I Meny vecka 29 2006
Mördeg:
4 dl vetemjöl
½ dl socker
200 g smör
1 äggula
Arbeta ihop till en mördeg, använd gärna matberedaren. Låt degen vila i ca 30 minuter i plastpåse. Kavla ut degen tunt och klä en pajform med den. Nagga den i botten med en gaffel och ställ kallt igen tills fyllningen är färdig.
Fyllningen:
300 g röda vinbär (repade)
250 g svarta vinbär (repade)
3 ägg (delade i gulor och vitor)
150 g strösocker
150 g malda mandlar
1 springform med 28 cm i diameter
Vispa äggulor och 100 g strösocker tjockt och krämigt. Vispa äggvitorna och tillsätt undan för undan resten av strösockret. Vispa vidare tills det liknar en maräng. Vänd ner marängen i äggulesmeten tillsammans med de malda mandlarna. Vänd sist ner vinbären. Fördela fyllningen i den förberedda mördegsformen och släta till ytan. Grädda i 175° förvärmd ugn längst ner i ca 1 timma. Ta ut kakan och låt den kallna i formen. Beströ den tjockt med florsocker och skär upp. Vaniljglass eller vispad vanilj grädde passar bra här.
Vinbärskaka med maräng
Det här behövs:
2 ägg
1 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk kallt vatten
ca 5 dl rensade röda vinbär
3/4 dl socker
Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker
Ugn: 250/150°
Gör så här:
1. Vispa äggen pösiga med 1 dl socker. Blanda ner mjöl blandat med bakpulver och vatten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter och gärna med löstagbar botten. Grädda nederst i ugnen i ca 10 minuter. Sänk värmen till 150°.
2. Vispa vitorna till hårt skum och blanda försiktigt i 1 dl socker.
3. Lägg bären blandade med 3/4 dl socker på kakan.
4. Bred eller spritsa över marängsmeten. Grädda mitt i ugnen i ytterligare ca 15 minuter.
5. Servera kakan ljummen, gärna med en klick vaniljsås eller halvsmält vaniljglass.
Tips!
Du kan strö flagad mandel över marängen om du vill ha den extra festlig. Tänk på att det är mycket viktigt att ha absolut rena och torra redskap när du vispar äggvitor.
vinbärskaka med kokos
Ingredienser
DEG
200 g smör
0,5 dl socker
4,5 dl vetemjöl
Blanda ihop degen och låt stå i kylskåp ca 30 minuter. Tryck ut den antingen i portionsformar eller på en plåt klädd med folie.
FYLLNING
1 liter röda vinbär
2 ägg
50 g mjukt/flytande smör
1,5 dl socker
100-200 g kokos
Blanda ihop ägg, socker, smör och kokos till en smet. Häll ut vinbären över degen, häll över smeten och grädda i ugnen ca 8-10 minuter 200 grader.
Tack för tipsen. Nr 2 var ju samma som jag lade in och som står färdig i kylen nu! Har du bakat ngn av de andra av de som är utan mandel.