• Grannen

    Moffigare vinbärskaka utan madel/nötter

    Hej

    Är ute efter ett recept på en vinbärskaka som är lite "mer". Gärna med vaniljcreme i. Är trött på de vanliga vinbärskakorna som liksom är lite sockriga.

  • Svar på tråden Moffigare vinbärskaka utan madel/nötter
  • Grannen

    Hittade denna på icas sida

    Vår somriga vinbärskaka har lånat goda drag från den populära morotskakan, nämligen den goda toppingen som också kallas frosting.

    Ingredienser
    8-10 bitar
    200 g rumsvarmt smör
    2 1/2 dl strösocker
    3 ägg
    3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 tsk vaniljsocker
    1 dl gräddfil
    rivet skal och pressad saft av 1 citron
    150 g vinbär

    Topping
    50 g rumsvarmt smör
    2 dl florsocker
    250 g Kesella
    vinbärsklasar
    Gör så här
    Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker vitt och pösigt i en bunke. Rör ner äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i äggsmeten. Tillsätt grädd?l och citron. Smörj och bröa en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Bred ut hälften av smeten i formen. Fördela hälften av vinbären på. Bred på resten av smeten och häll på de resterande vinbären. Tryck till lätt. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt kakan svalna. Rör smör och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt 1 msk Kesella och rör toppingen slät. Rör försiktigt ner resterande Kesella. Bred toppingen på kakan och lägg på rikligt med vinbärsklasar.

  • AnnaK

    Kjell-Henrys Vinbärskaka
    8 Portioner

    1 Ägg
    1 dl Socker
    75 g Margarin; smält
    1/2 dl Vatten
    2 dl Vetemjöl
    1 ts Bakpulver
    1 1/2 Krm bittermandelolja; ELLER
    2 Bittermandel; riven
    4 dl Vinbär; röda och/eller -svarta Vinbärsklasar; att garnera -med

    Till formen

    1 ts Margarin
    2 ts Ströbröd

    Vispa ihop ägg och socker. Smält margarinet och koka upp tillsammans med vattnet. Häll det i ägg/socker-blandningen. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Smaksätt med bittermandelolja eller riven bittermandel. Slå i en lättsmord och bröad form med låg kant. Lägg i bären. Grädda i 175° ugn 20 minuter tills äggsmeten har stannat. Ta ut formen och skåra ett rutmönster med en kniv. Ställ in formen igen och grädda kakan färdig 25-30 minuter.

  • AnnaK

    Vinbärskaka
    Portioner: 4
    Vegetariskt: Nej

    Ingredienser:
    200 g rumsvarmt smör
    2 1/2 dl strösocker
    3 ägg
    3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 tsk vaniljsocker
    1 dl gräddfil
    rivet skal och pressad saft av 1 citron
    150 g vinbär

    Topping
    50 g rumsvarmt smör
    2 dl florsocker
    250 g Kesella
    vinbärsklasar

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175°. Rör smör och socker vitt och pösigt i en bunke. Rör ner äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i äggsmeten. Tillsätt grädd?l och citron. Smörj och bröa en rund form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Bred ut hälften av smeten i formen. Fördela hälften av vinbären på. Bred på resten av smeten och häll på de resterande vinbären. Tryck till lätt. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt kakan svalna. Rör smör och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt 1 msk Kesella och rör toppingen slät. Rör försiktigt ner resterande Kesella. Bred toppingen på kakan och lägg på rikligt med vinbärsklasar.

  • AnnaK

    Vinbärskaka
    En härligt god kaka täckt med havregrynsströssel.
    Ingredienser
    portioner Uppdatera
    Deg:
    4 1/2 dl vetemjöl
    1 1/2 dl strösocker
    1 msk bakpulver
    150 g smör
    1 ägg

    3 - 4 dl röda vinbär
    1 dl strösocker

    Strössel:
    1 1/2 dl havregryn
    1 dl strösocker
    1 tsk vanillinsocker
    50 g smält smör

    Gör så här:
    Blanda mjöl, socker och bakpulver. Finfördela smöret och hacka ihop det med mjölet. Tillsätt ägget och knåda ihop till en deg.

    Tryck ut degen i en långpanna eller form (20 x 30 cm).

    Blanda vinbär och socker och fördela det över degen.

    Blanda havregryn, socker och vanillinsocker med det smälta smöret. Bred strösslet över bären.

    Grädda kakan i 200 grader varm ugn, på nedersta falsen, ca 20 min.

  • AnnaK

    Karins tyska vinbärskaka
    I Meny vecka 29 2006

    Mördeg:
    4 dl vetemjöl
    ½ dl socker
    200 g smör
    1 äggula

    Arbeta ihop till en mördeg, använd gärna matberedaren. Låt degen vila i ca 30 minuter i plastpåse. Kavla ut degen tunt och klä en pajform med den. Nagga den i botten med en gaffel och ställ kallt igen tills fyllningen är färdig.

    Fyllningen:
    300 g röda vinbär (repade)
    250 g svarta vinbär (repade)
    3 ägg (delade i gulor och vitor)
    150 g strösocker
    150 g malda mandlar
    1 springform med 28 cm i diameter

    Vispa äggulor och 100 g strösocker tjockt och krämigt. Vispa äggvitorna och tillsätt undan för undan resten av strösockret. Vispa vidare tills det liknar en maräng. Vänd ner marängen i äggulesmeten tillsammans med de malda mandlarna. Vänd sist ner vinbären. Fördela fyllningen i den förberedda mördegsformen och släta till ytan. Grädda i 175° förvärmd ugn längst ner i ca 1 timma. Ta ut kakan och låt den kallna i formen. Beströ den tjockt med florsocker och skär upp. Vaniljglass eller vispad vanilj grädde passar bra här.

  • AnnaK

    Vinbärskaka med maräng

    Det här behövs:
    2 ägg
    1 dl socker
    1 1/2 dl vetemjöl
    1 1/2 tsk bakpulver
    1 msk kallt vatten
    ca 5 dl rensade röda vinbär
    3/4 dl socker
    Maräng:
    3 äggvitor
    1 dl socker
    Ugn: 250/150°

    Gör så här:
    1. Vispa äggen pösiga med 1 dl socker. Blanda ner mjöl blandat med bakpulver och vatten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter och gärna med löstagbar botten. Grädda nederst i ugnen i ca 10 minuter. Sänk värmen till 150°.
    2. Vispa vitorna till hårt skum och blanda försiktigt i 1 dl socker.
    3. Lägg bären blandade med 3/4 dl socker på kakan.
    4. Bred eller spritsa över marängsmeten. Grädda mitt i ugnen i ytterligare ca 15 minuter.
    5. Servera kakan ljummen, gärna med en klick vaniljsås eller halvsmält vaniljglass.
    Tips!
    Du kan strö flagad mandel över marängen om du vill ha den extra festlig. Tänk på att det är mycket viktigt att ha absolut rena och torra redskap när du vispar äggvitor.

  • AnnaK

    vinbärskaka med kokos

    Ingredienser

    DEG
    200 g smör
    0,5 dl socker
    4,5 dl vetemjöl
    Blanda ihop degen och låt stå i kylskåp ca 30 minuter. Tryck ut den antingen i portionsformar eller på en plåt klädd med folie.

    FYLLNING
    1 liter röda vinbär
    2 ägg
    50 g mjukt/flytande smör
    1,5 dl socker
    100-200 g kokos
    Blanda ihop ägg, socker, smör och kokos till en smet. Häll ut vinbären över degen, häll över smeten och grädda i ugnen ca 8-10 minuter 200 grader.

  • Grannen

    Tack för tipsen. Nr 2 var ju samma som jag lade in och som står färdig i kylen nu! Har du bakat ngn av de andra av de som är utan mandel.

Svar på tråden Moffigare vinbärskaka utan madel/nötter