Behöver tips och idéer på vad man kan göra med svarta vinbär!
Hej!
Vi har flyttat till ett hus där det finns massor med svartvinsbärsbuskar. Behöver därför recept på vad jag kan göra med alla bären!
Allt är välkommet!!
Lioness
Hej!
Vi har flyttat till ett hus där det finns massor med svartvinsbärsbuskar. Behöver därför recept på vad jag kan göra med alla bären!
Allt är välkommet!!
Lioness
Det finns ingen saft som slår svartvinbärssaft.Så jag tycker du ska göra massor av god saft som räcker hela vintern.
Lite gele kanske också!
Sega rutor
4 ägg
6 dl socker
6 dl vetemjöl
1-2 tsk vaniljsocker
200 gr smält margarin el smör
Vispa ägg och socker. Rör ner övriga ingredienser. Häll smeten i en långpanna (med ett bakplåtspapper i botten. Strö över ca 1/2 liter vinbär över kakan. In i ugnen ca 30 minuter i 175 grader.
Vinbären kan bytas ut mot andra bär, men även äppelskivor och lite kanel passar i kakan.
Ostkaka med svarta vinbär
Buffé nr 8 2000, sid 27
Ingredienser
Portioner: 6
2 ägg
½ dl socker
500 g keso
50 g flagad mandel (rostad i het, torr panna)
½ dl vetemjöl
2½ dl mjölk
3 dl svarta vinbär (eller blandade färska bär)
1 msk socker
Gör så här
Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Tillsätt keso, mandel, mjöl och mjölk. Sätt ugnen på 175ºC. Smörj och mjöla sex portionsformar. Häll i blandningen.
Tillaga i ugnen i 10 minuter. Ta ut och svalna. Mosa hälften av bären med en gaffel och ca 1 msk socker. Stjälp upp ostkakan och servera med mosade och färska bär.
Sorbet på svarta vinbär (eller hallon)
Tid: 1 timme plus infrysning
Ingredienser:
3 dl strösocker
2 dl vatten
1 liter svarta vinbär, färska eller frysta
som tinat
färska svarta vinbär till servering Det här en av mina absoluta favoritdesserter. Om man inte har någon glassmaskin går det utmärkt att ställa in den i frysen och röra om den då och då. Det är inte hela världen om sorbeten blir lite ojämn och frostig. Det har också sin charm. Hallonsorbet enligt samma recept blir mindre kraftfull, men väl så charmig och läcker.
1.Koka upp socker och vatten. Rör om så att sockret löser sig. Koka några minuter och låt sedan lagen svalna.
2.Skölj bären, lägg ner dem i en kastrull och häll på sockerlagen. Koka upp och låt koka i en minut. Dra av från värmen och låt svalna lite grann.
3.Mixa i matberedare eller mixer till en slät puré.
4.Sila genom nätsil för att få bort skalrester och sådant.
5.När smeten kallnat kör man den i glassmaskin i cirka 20 minuter. Man kan också ställa in smeten i frysen i en bunke och röra om någon gång i timmen så att smeten inte fryser ojämnt. Infrysning i frys tar cirka 4 timmar.
Smulpaj med svarta vinbär
Ingredienser 4 portioner
50 gr margarin
2 dl havregryn
½ Dl vetemjöl
1 msk socker
5-6 dl svarta vinbär (eller hallon eller björnbär)
1 msk potatismjöl
1 msk socker
Gör så här
· Sätt ugnen på 200° grader
· Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke.
· Finfördela margarinet med en gaffel eller fingertopparna till en grynig massa (eller lägg blandningen i en plastpåse och ?smula ihop?)
· Lägg bären i en ugnssäker form och gör en blandning med socker och potatismjöl som sedan strös över bären.
· Strö över smuldegen över bären.
· Grädda pajen i 20-25 minuter.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås
Vinbär-yoghurt-glass
Ingredienser 4 port.:
3 äggulor
ca 1 dl florsocker
1 dl vispgrädde
2 dl matlagningsyoghurt
250 g färska eller frysta svarta
vinbär
socker efter smak
Så här gör du:
Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden.
Snoppa vinbären och kör dem till mos i mixer eller matberedare med lite socker. Blanda bärmoset med ägguleskummet, rör i matlagningsyoghurten och till sist, med lätt hand, den vispade grädden. Blanda väl och häll upp i en stor form eller i portionsformar. Frys cirka 4 timmar.
Fruktkaka med vinbär
Ingredienser :
250 g mjukt smör
2 dl strösocker
4 ägg
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
2 dl röda och svarta vinbär, frysta
1/2 dl russin + strimlade katrinplommon
2 dl torkade aprikoser
1/2 dl grovhackade mandlar/nötter
Så här gör du:
Rör smör och socker poröst. Använd gärna elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje.
Blanda bakpulvret i vetemjölet i en särskild bunke. Lägg frysta bär, frukt och nötter i mjölet och blanda väl. Rör ner mjölet med bär, frukt och nötter i smeten.
Klicka ner smeten i en smord och bröad hålform om 2 liter. Grädda kakan på plåt på nedre falsen i 175 grader cirka 1 timme. Prova med en sticka, ingen smet ska hänga kvar då kakan gräddat färdigt.
Ta ut kakan ur ugnen, men vänta fem minuter innan kakan stjälps på galler för att svalna. Lägg kakan på ett sockerstrött papper på ett fat och stjälp formen över som ett lock. Förvara svalt.
Svartvinbärssylt
ca 1½ liter
Ingredienser
2 liter svarta vinbär (ca 1 kg) repade, färska eller frysta
5 dl vatten
12 dl socker (ca 1 kg)
Tillagning
Med knappt mogna eller precis mogna vinbär blir sylten ganska fast.
Skölj ev bären. Lägg dem i en gryta, häll på vattnet. Lägg frysta bär otinade i kokande vatten, då skadas pektinet minst. Hetta upp långsamt och koka på svag värme, ca 15 min.
Tag grytan från värmen och rör försiktigt ner sockret, lite i taget. Låt sylten koka upp igen. Tag bort ev skum. Ös upp sylten i rena varma glasburkar, upp till kanten, och sätt genast på lock. Förvara svalt.
Svartvinbärsmarmelad: Koka på samma sätt men minska till 3 dl vatten.
Bärkräm
2 port
Ingredienser
4 dl vinbär, svarta eller röda eller 5 dl krusbär
½-1 dl vatten
2 tsk potatismjöl
sötmedel, valfritt
Tillagning
Låt bär och vatten koka upp i en kastrull. Rör ut potatismjölet i lite vatten. Tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning. Låt blandningen koka upp på nytt. Söta med valfritt sötmedel. Dela krämen i två lika stora portioner.
Servera den tillsammans med lite mjölk, gräddmjölk eller en klick gräddfil.
Svartvinbärspaj
6-8 portioner
Ugnstemperatur 225º
ca 35 minuter
Ingredienser
Pajdeg:
100 g margarin
2 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 krm bakpulver
Fyllning:
ca 5 dl svarta vinbär
1 dl socker
2 msk potatismjöl
Tillbehör:
glass eller grädde, lättvispad
färsk mynta
Tillagning
Sätt på ugnen. Smält fettet, låt det svalna något. Blanda det med resten av ingredienserna till degen. Tryck ut den i en pajform (ca 24 cm i diameter). Ställ den i kylen ca 15 minuter.
Blanda bären med socker och potatismjöl och bred ut över pajdegen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Servera med glass eller grädde och myntablad.
Oj vad många svar!
Kul!!!
Tar gärna emot ännu fler...!!
Lioness
Vinbärsmuffins
2 st ägg
2,5 dl mjölk
1 krm salt
3,75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2,5 dl Brun Farin
1 tsk Vaniljsocker med äkta vanilj
50 g smör
Fyllning:
2,5 dl röda vinbär, alt. svarta
1. Vispa ägg, mjölk och salt. Blanda alla torra ingredienser och rör ned i äggblandningen.
2. Smält matfettet och rör ned i smeten. Vänd i vinbären.
3. Fördela smeten i muffinsformar. Fyll inte formarna mer än till ¾. Grädda i ugnen i 200° i ca 20 minuter.
Snabb svartvinbärsgryta
Ingredienser
portioner Uppdatera
1 rödlök
Lite olivolja att fräsa i
10 kokta delade potatisar (kanske gårdagens rester)
2 dl färdigkokta röda linser
2 dl färdigkokta svarta böner
5 svartavinbärsblad
1 1/5 l grönsaksbuljong
någon nypa havssalt
några drag med pepparkvarnen
Tillagningstid:
Under 20 min
Gör så här:
Skala och skiva den röda löken. Tag en kastrull och fräs löken i lite olivolja. Lägg ner potatis, linser, svarta böner och grönsaksbuljongen i kastrullen. Lägg i vinbärsbladen och låt det puttra i ca 10-15 minuter. Salta och peppra. Servera tillsammans med en grillad köttbit och svarta vinbär.
Vinbärsfromagetårta
Ingredienser 6-8 bitar:
225 g digestivekex
30-35 g smält smör
Vinbärsfromage:
250 g svarta vinbär
ca 1 1/2 dl strösocker
4 ägg
3 dl vispgrädde
10 gelatinblad
1 1/2 dl stark svartvinbärssaft
Gelé:
3 gelatinblad
2 dl stark svartvinbärssaft
färska svarta vinbär
Så här gör du:
Krossa kexen i mortel eller mixer och blanda med smält smör. Tryck ut blandningen i en springform, 24-25 cm i diameter. Ställ in den i kylskåpet.
Kör vinbären i mixer med cirka 1/2 dl socker. Dela äggen i gulor och vitor och vispa gulorna till luftigt skum med 1 dl strösocker. Vispa 2 av vitorna till fast skum, eventuellt med 1-2 msk socker mot slutet.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 10 minuter och lös dem sedan i kokande svartvinbärssaft. Rör om väl och låt svalna lite.
Blanda ägguleskummet med svartvinbärsmoset och rör sedan ner gelatinlösningen innan vitorna vänds i med lätta tag. Blanda allt väl och häll upp fromagen över kexbottnen i formen. Ställ den kallt tills fromagen stelnar.
Lägg gelatinbladen till geléet i blöt i kallt vatten en kort stund och lös dem sedan i kokande saft. Låt saften svalna, rör om då och då så att gelatinet är väl blandat. När geléet är svalt och börjar tjockna lite grann öser du det över tårtan, eventuellt i två omgångar.
Garnera med svarta vinbär i geléet och låt tårtan stå kallt medan geléet stelnar.