Stek stark korv tex chorizo i skivor eller på längden
Lägg korven i delade ciabattabröd tillsammans med fetaost, cocktailtomater och ruccolasallad (eller annan sallad). Gratinera ev smörgåsen en stund så att osten smälter.
------------------------------------------
Dela ciabattorna. Smöra eventuellt. Lägg ut salladsblad av valfri sort. Klicka på hummus. Klipp bitar av soltorkade tomater och skiva rödlök och lägg på. Skiva avokado, bred ut skivorna över brödet. Salta gärna lite med örtsalt. Skiva champinjoner och rödlök och lägg ovanpå avokadon.
Vill man inte ha helt vegetarisk lägger man på lite god skinka också.
--------------------------------------
Grillad ciabatta med lufttorkad skinka och smält mozzarella
För två portioner:
2 ciabattabröd
1 msk olivolja
1 bit mozzarella, skivad
2 tomater, skivade
1 nypa salt
2 kronärtskockor från burk, delade i mindre bitar
1 näve rucola
6 skivor lufttorkad skinka
Tillbehör : grönsallad och färsk frukt av valfri sort
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär av toppen på ciabattabröden. Ringla lite olivolja över bröden.
Placera ut mozzarella och tomat över brödet och salta lite. Sätt in brödet i ugnen och grilla i cirka 5 minuter tills mozzarellaosten smält.
Ta ut brödet och lägg kronärtskockor, ruccola och lufttorkad skinka ovanpå tomaterna och mozzarellan. Servera direkt tillsammans med en grönsallad och färsk frukt
---------------------------------------
Ciabatta med kycklingröra
För två portioner:
½ grillad kyckling
1 finhackat rött äpple
1/2 dl hackad purjolök
1 dl matlagningsyoghurt (eller turkiskt yoghurt)
1 msk majonnäs (brukar jag inte ha om jag har turkisk yoghurt)
1 tsk curry, 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar
2 ciabattabröd
Rensa kycklinghalvan från skinna och ben, finhacka köttet.
Blanda det med äppel- och purjohack. Rör i yoghurt, majonnäs, curry, salt och peppar.
Dela bröden ? men inte helt igenom, låt dem hänga ihop längs ena långsidan. Fördela kycklingfyllningen i bröden och lägg mackorna i var sin servett.
Fyllningen är bra om man ska på picnic också. Men då har jag kycklingröran i en burk för sig, och fyller brödet på plats. Blir lätt alldeles för blött bröd annars.
--------------------------------------------------------
Ett recept som jag inte har provat:
Biffig macka med pepprig äppelcrème
Ingredienser
Portioner: 4
2 ryggbiffar, ca 300 g
1 syrligt äpple
2 msk riven färsk pepparrot
2 tsk dijonsenap
1 dl lätt crème fraiche
2 hela saltgurkor
4 ciabatta eller annat portionsbröd
1 ask ärtskott eller solrosskott ca 100 g
salt och peppar
Gör så här
Grilla köttet 5-10 cm över glöd 2-3 min på varje sida eller stek i stekpanna.
Skala och grovriv äpplet. Blanda äpple, pepparrot, senap och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Skiva saltgurkan och biffen på längden.
Dela brödet. Lägg hälften av äpple- och pepparrotscrèmen på undre brödhalvorna. Fördela gurkskivorna ovanpå och toppa med ärtskott. Lägg på köttet, resten av crèmen och brödlocket.
Tips! Slå in mackan i folie så att inte fyllningen ramlar ur.
----------------------------------------