• fredrik82

    Oxfilé

    På fredag skulle jag vilja överaska min sambo med en god oxfilémiddag. Problemet är att jag inte vet hur sjutton den ska tillagas för att bli kanongod. Så god att hon inte kan prata om annat på flera veckor.
    Hjälp mig..

  • Svar på tråden Oxfilé
  • Gollagolla

    gör den i ugnen med stektermometer går inte att misslyckas.
    Jag brukar marinera med tex. soya, olja, timjan, rosmarin och vitlök.
    stek i stekpannan först för att få lite färg lägg sedan i en form och sätt i 175 graders ugn till 70 graders innertemp (för rosa i mitten).

  • Catchie80

    Jag har ett superbra recept, som även finns på tasteline.se. Jag kopierar och lägger in här, men annars kan du titta på tasteline.se, sök på oxfile provencale.

  • Catchie80

    Ingredienser:

    Receptet är för 4 port.

    350 goxfilé, mittbiten
    0,5 kg potatis(ar), tunt skivade
    salt och peppar
    rapsolja, till stekning
    smör, till stekning

    Vitlökssmör
    37,5 gmör
    1,5 st vitlöksklyftor, pressad eller riven
    1 mskfinhackad persilja
    5 droppe(ar)worcestershiresås
    salt och peppar

    Tillagning:

    1. Putsa oxfilén ren från hinnor och senor. Bryn den runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl.

    2. Skala och skiva potatisen tunt, i matberdaren går det snabbt och lätt att skiva. Skölj potatisen väl i rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen med en handduk.

    3. Stek potatisen med matolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar, salta och peppra potatisen väl. Lägg den stekta potatisen i en ugnsfast form.

    4. Värm ugnen till 150 grader. Sätt en stektermometer i mitten på oxfilén och lägg den ovanpå potatisen på formen och ställ in i ugnen. Stek köttet till önskad innertemperatur (ca 60 grader för mediumstekt kött).

    5. Blanda ingredienserna till vitlökssmöret för hand eller i en matberedare med knivinsatsen.

    6. Ta ut formen och låt oxfilén vila ca fem minuter innan den skivas. Höj ugnsvärmen till max. Skiva köttet och lägg tillbaka ovanpå potatisen. Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ tillbaka formen i ugnen. Låt stå tills vitlökssmöret nästan smält helt.

    Servera genast. Gärna med en sallad och ugnsbakade tomater.

    Jag rekommenderar sallad bestående av

    körsbärstomater (hela)
    ruccola sallad
    babyspenat
    röd lök
    rostade pinjenötter

    pinjenötterna brukar finnas vid övriga nötter alt vid salladen. Man häller i alla nötter i stekpanna med ca 1 tsk smör och bryner tills dom blir gyllene. Låt svalna och blanda i salladen. Alternativt med lite arla fetaost på toppen om man tycker om det?

    Visa viner som passar till:
    - Välj -Charkuterier - milda och feta Fisk - kryddiga och smakrika asiatiska och karibiska rätter Fisk - lätt kryddade rätter Fisk - syrliga, lätta och kokta rätter Fläsk - grillade rätter med gräddsås och smakrika tillbehör Fläsk - kryddiga rätter, med t ex grädde, svamp och örter Fläsk - lättare rätter Fläskkött - smakrika rätter, gärna grillat med kraftig sås och rotfrukter Kalv - lättare rätter och grytor Kalv - rätter med gräddsås och smakrika tillbehör Kyckling - kryddiga och smakrika asiatiska och karibiska rätter Kyckling - lätt kryddade rätter Kyckling - lätta och syrliga rätter Kyckling - lättare rätter som tex "Coq au vin" Lamm - kryddiga rätter, med t ex vitlök och örter Lamm - smakrika rätter, gärna grillat och t ex rotfrukt Lammkött - fylliga rätter, gärna med svamp, lök och syrliga såser Matiga sallader Nöt - smakrika rätter, gärna grillat med kraftig sås och t ex rotfrukter Nötkött - fylliga rätter, gärna med svamp, lök och syrliga såser Nötkött - kryddiga rätter, med t ex svamp örter och vitlök Ostar - milda Rökt nötkött Skaldjur - grillade rätter med smakrika tillbehör Skaldjur - kryddiga och smakrika asiatiska och karibiska rätter Skaldjur - syrliga, lätta och kokta rätter Syrliga ostar som t ex getost Vegetariskt - kryddiga och smakrika asiatiska och karibiska rätter Vilt - fylliga rätter, gärna med svamp, lök och syrliga såser Vilt - lättare rätter

    Bakom skalet

    Folkkär. Matpajen har blivit en svensk klassiker. Här är fem nya varianter för given buffésuccé.

    Mera paj på Tasteline: Mattias Montins klassiska och nyskapande pajer Pajkunskap: Allt för ett lyckat pajbak Tastelines lätta köttfärspaj Tastelines lätta ost- och skinkpaj Träfflista: 430 pajrecept Pajer och piroger My Paj

    Lata, smala sommarmiddagar

    Dietisten Mia Troberg-Elonqs favoriter: Lättlagade sommarmiddagar som smakar mycket och är hälsosamma.

    Tunisisk omelett Lax med färskpotatis och gräslök Lammkotlett med bönsallad Tonfisksallad med harissa

    Mera lat mat: Fixa superenkla luncher i ett litet kök Snabblagade och goda sommarluncher för hela familjen Sju snabba GI-desserter

    Fikadax med
    Alice Brax

    Tastelines egen Alice har plockat fram några gamla familjerecept ur byrålådan. Här är hennes hyllning till alla kakbakande mor- och farmödrar som bevarar den svenska fikakulturen

    Mer kakor:
    Recept ur kakbibeln 7 sorters kakor
    Klubb: Bakning
    Sju sorters kakor-klubben
    Gymnasieeleven Johanna:
    Kock för en dag på Tasteline

    Johanna Nilsén från Otterbäcken kom in till storstan för att praktisera på Tasteline under några dagar och lagade några av sina hälsosamma festrätter i vårt provkök

    Hemmagjord Kebab
    Balsamicofilé med quinoa
    Chokladsorbet: En med
    apelsin och en med chili!

    Fler gäster i Tastelines provkök: Paolo Roberto lagar risotto och familjens recept på Tiramisú

    10 nya snabba korvfavoriter

    Är korv poppis där hemma? Du är inte ensam. Och det blir lätt samma recept vecka på vecka. Här är tio nya recept som räddar vardagen.

    Hitta din nya favorit:
    Familjens favospett med korv
    Snabb lök och falukorvspanna
    Enkel falukorvspanna med oliver
    Stekt falukorv på bädd av purjolök
    Färgglad falukorvsfavorit
    Sjömannens korvgryta
    Faluklassiker limone
    Korv och rotfruktsgryta
    Grekisk korvpanna med paprika
    Färgglad falurisotto

    Fler recept med korv: 42 recept på falukorv
    131 recept på korv Klubbtipset! Hemmagjord korv

    Agnetas sommarfavorit på grillen:
    Med doft av mycket salvia

    SOMMARSERIE. SvD:s och Tastelines medarbetare delar med sig av sina bästa grilltips. Den här veckan bjuder SvD:s Agneta Ullenius på Salviamarinerad skinkschnitzel med grön paprika och persikor.

    Grilla mer:
    Tidigare grillkockar i serien Grilla fisk & skaldjur Grillat & Gott Grillomaten

    Vinexperternas vitt
    skilda val av rött

    I vinduellens kategori rött på flaska har Jens Dolk och Mikael Mölstad gjort helt olika val. En av dem har till och med hittat två viner som får allra högsta betyg. Kolla in vem

    Mer gott i glasen:
    Tastelines lilla ölskola Vinduell: Sommarens bästa roséer Coola sommardrinkar Festfixarens 10½ knep för ett lyckat partaj

    Tio goda recept med köttfärssås

    Klassiker i lunchlådan. Köttfärssås passar bra till storkok och att frysa in i portionsförpackningar. Våra goda recept hjälper dig att hålla i hushållskassan.

    Frasig köttfärspaj med tacosmak
    Spaghetti med köttfärssås
    Klassisk bolognese
    Köttfärssås med kapris och morötter
    Köttfärssås med bacon
    Köttfärssås med Ajvar Relish och sambalkryddade haricots verts
    Spagetti och köttfärssås för småbarn
    Dinkelpasta med het köttfärssås
    Spaghetti med mager köttfärssås för många
    Muskelbyggarspaghetti med köttfärssås och sojabönor

    Stor special:
    GI-mat för hela familjen!

    Semester! Perfekta tiden att äta god, sund och fräsch mat. Testa GI!

    Mera GI på Tasteline:
    GI-guiden GI säkrad smal kyckling Välj rätt frukt och grönt Veckomeny med superlågt GI Hela listan: bönor och linser med lågt GI Massor av tillbehör med lågt GI Mellanmål med lågt GI
    Rensa bort sockerbomber Så äter du GI smart Ett liv med GI GI-meny med bönor och linser Smal GI vecka med 38 måltider

    Lunchmums för barnen!

    Snabblagad och god semestermat! PS: Föräldrarna får gärna smaka också! DS.

    Wrap med fiskpinnar med tsatsiki Kycklingsallad Hawaii Kokt korv med melonsallad och färskpotatis

    Erbjudande! Enkla recept i fickformat som gör det enklare för hela familjen kan äta hälsosamt i sommar. Just nu till halva priset!

    Vad händer i klubbarna?
    Diabetes helt ok
    (uppdaterar recepten mat för diabetiker veckovis - även alla andra recept)

    Gå med i klubben
    Till Diabetes helt ok
    Nya klubbar:
    Ungerska matens vänner
    Husmanskost från när och fjärran.
    Mat Från Alla Världens Hörn!
    Smörgåstårteklubben
    Andreas Inspiration
    Experterna svara på dina
    frågor om mat, dryck och hälsa:
    Thai Mat
    Professor i Thailändsk matlagning.
    Forts.

    Ställ en fråga till thaichef
    Alla medlemsexperterna
    Fråga:
    Naanbröd Anonym skrev 2005-07-31 22:35:00
    Tjenare! När jag var i Turkiet för några år sedan fick jag ofta in ett tunnt bröd som svält upp med luft och som sjönk samman när man stack hål på ...
    thaichef svarar

    Hejsan ! Den här typen av bröd bakas normalt i en ´Tandoor` ugn. Det innebär att ugnshettan blir mycket mer intensiv på brödens översida (bröden si...

    Alla frågor och svar för experten
    Folkkär Flera nya och lättlagade varianter av vår älskade paj. Ny skiva
    Kent bryter tystnaden. Semestermat Enkel matlagning för köket i sommarstugan eller båten. Dålig bokaffär
    Harry Potter-febern kommer att sluta med förlust för många bokhandlare. Ny serie: Grillkockar Petra Månström lagar tacoburgare med sallad. Slipper slips
    Italienska hälsoministeriet råder landets kontor att avskaffa slipstvånget. Fett blir smalt Nyttigare kladdkaka? Testa lightomaten! Posh-dokumentär
    Usch och fy tyckte New York-recensenterna. För hängmattan Snabblagade, nyttiga och goda middagar med sommarkänsla. Hipp, hipp hurra
    Första dataviruset firar sin 25-årsdag. Viruset spreds via Apple II datorer. Serie: Grillkockar SvD:s Agneta Ullenius grillar skinkschnitzel. Lurad på 27 miljoner
    Mariam Aziz, fd hustru till Sultanen av Brunei, lurades att ge fiktiv älskare miljoner. Ny serie: Grillkockar SvD:s Ingrid Eriksson lagar revbensspjäll med salsa. Publikmagnet
    Firandet av Victoria lockade 1,5 miljoner tv-tittare. Ta en kaka till! Mögelkakor, pink swing och andra små, goda måsten till kaffet. Med ett hjärta...
    ...av päls. Här är Japans just nu mest omtalade valp. Smygstart Säsongens första matsvampar är redan här. Vi har recepten. Byter kanal
    "Sommartorpets" Ernst Kirchsteiger lämnar SVT. Dåliga slogans
    Expert: Kommunernas försök att marknadsföra sisg är oftast "bara töntiga". Bli en vinnare! Väck amatörkocken inom dig. Tävla i Årets Hemmakock. Solmogna Högsäsong för tomat: gör allt från marmelad till bloody mary. Bästa sommarölen Veteöl från Uppsala segrade i SvD:s stora sommarölstest. Tastelines TV-kockar Smakresan fortsätter. Titta på Cornucopia, TV8 och TV3. Barskvaller Så beter vi oss i baren, avslöjar drinkproffset Vincent. 10 bästa boxarna Vinexperterna väljer vårens vita boxar för fester och picknick. För kräsna munnar Snabba och goda luncher för barnfamiljen. Bästa burken Matjessill-test. Mild och god är vinnaren. Kalla fakta Sommarens coolaste drinkar med gräslök och jordgubbar. Grilla fisk Nyttigare sommar, med dietisten Mias bästa grillknep.

    Senaste nytt i mattävlingen
    Här är de 10 nyaste bidragen till Årets Hemmakock
    Så anmäler du ditt eget recept till tävlingen

    Tasteline WEBB-TV
    Lamm pa?ticada
    Musslor Buzzara
    Semifreddo
    Räkrisotto

    Dagens rätt

    Fläskfilé med Mrs Cheng's Sweet Sour Sauce

    Veckans meny
    Gröna veckan
    Tastelightmeny

    PARTNER
    Kom till möten hos ViktVäktarna och få en PowerStart! KÖKSTIPSET
    Mjölkskummare
    En av flera nyhter från IKEA KOKBOKSTIPSETUnder valnötsträdet

    29 kr för dig som blir medlem i Mat & Njutning
    239 kr för Tastelines medlemmar

    ANSLAGSTAVLAN
    Vinnare i Matmatchen
    Har du rätt webbläsare för vår sajt?
    Information om cookies
    Sajtkartan

    TASTENEWS::::::
    17 juli 10:55
    Granulars utv..

    17 juli 10:29
    SIFO-undersök..

    17 juli 10:28
    Granular förm..

    17 juli 10:11
    Livsmedelsver..

    17 juli 08:46
    Marknaden för..

    12:19 Vinst för Geveko andra kvartalet

    11:46 Skräll i ståljätte

    11:27 Virus firar födelsedag

    11:25 Skattechock slår mot snustillverkare

    STHLM
    -0.8%
    DJIA
    +0.3%

    11:48 Fånge rymde från Storboda
    11:39 Fick skallskada på bygge
    11:24 Bråk vid läkemedelsföretag i Täby
    Senaste dygnet

    Våra utvalda
    samarbeten

    Experternas svar om:
    Brist på B1 Vitamin?
    för fet?
    magsäckspoeration
    Magsäcksoperation
    Litium..
    Fråga experten
    Netdoktor.se

    Köp vår kokbok!

    PASSA PÅ! Tastelines och Viktväktarnas kokbok Mat för goda dagar - nu för bara 50 kr!

    Ny bilaga av Tasteline och SvD

    Sommarfest.
    Stor bilaga med
    mat- och
    dryckinspiration.
    Ladda hem bilagan som pdf! (ca 10 mb)

    Tastelinepanelen

    Tyck till om produkter på butikshyllan. Var med att påverka fram-tidens utbud.
    Gå med i Tastelinepanelen

    LÄNKA TILL OSS

    Få gratis
    matinspiration
    på din sida!
    RECEPT I MOBILEN

    SMS:a ordet
    TASTE till 72311
    så skickar vi länken
    mobil.tasteline.com

    Tasteline Sweden AB
    105 17 Stockholm Vi har flyttat!
    Besöksadress: Mäster Samuelsg 56 info@tasteline.com
    Kontakta oss
    Tel: 08-13 57 70 Kundtjänst
    Företagsinfo
    Annonsera Senaste nyhetsbrevet
    Gör Tasteline till din startsida
    Information om Cookies

  • Catchie80

    OJ! Det kom visst med en herrans massa annat också? Förlåt!

    Receptet är för övrigt för 2 personer, inte 4...

Svar på tråden Oxfilé