Recept
Någon som brukar baka mjukt tunnbröd och hällakakor som har något bra recept att dela med sig av?
Någon som brukar baka mjukt tunnbröd och hällakakor som har något bra recept att dela med sig av?
Mjukt tunnbröd
Ingredienser
Portioner: ca 20 kakor
1/2 paket (à 50 g) jäst
75 g margarin eller smör
7 dl mjölk
1/2 dl socker
1 tsk stött fänkål
1 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
1 tsk hjorthornssalt
10-11 dl vetemjöl
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, fänkål, salt, grahamsmjölet blandat med hjorthornssaltet och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
Ta upp och knåda degen smidig på mjölad arbetsbänk. Dela degen i ca 20 små bitar. Forma bitarna till släta bullar och kalva ut dem till tunna kakor.
Grädda kakorna, en och en, i en het, torr stekpanna ca 2 min per sida. Låt kakorna kallna inlindade i en handduk på galler.
HÅRT TUNNBRÖD
5 L mjölk
1 kg grahamsmjöl
2 hg vetekli
1 pkt jäst
1 påse 4 sädesslag
1 påse hjorthornsalt
¼ dl salt
Rör i vetemjöl tills det blir en lagom deg.
MJUKT TUNNBRÖD
2 L filmjölk
3 L mjölk
1 fl sirap
1 pkt jäst
1 påse hj-salt
¼ dl salt
1 L grahamsmjöl
2 kg vetemjöl
1 kg fint rågmjöl
Rör till en jämn fin deg, rör sen i mer vetemjöl tills det blir en lagom deg.
ERIKS TUNNBRÖD HÅRT
5 L mjölk
1 pkt jäst
1 påse hj-salt
1/4 dl salt
1 L kornmjöl
3/4 L fint rågmjöl
2,5 dl sirap
Vetemjöl till lagom deg
ERIKS TUNNBRÖD MJUKT
6 L mjölk
½ L kornmjöl
½ L fint rågmjöl
1 dl hj-salt
¼ dl salt
1 pkt jäst
½ fl sirap
Vetemjöl till lagom deg
TUNNBRÖD ANNASTINA HÅRT
7 L mjölk
5 kg vetemjöl
1 L kornmjöl
5 dl vetekli
6 dl grahamsmjöl
1 pkt jäst
1 pkt flytande margarin
1 påse hj-salt
1 fl sirap
¼ dl salt.
Vetemjöl till lagom deg
PALTBRÖD
5 L blod
1 L vatten
1 pkt jäst
¼ dl salt
3 L grovt rågmjöl
4 L vetemjöl
1 L fint rågmjöl till lagom deg
INES HALVTJOCKA
3 L mjölk
2,5 kg rågsikt
2 kg vetemjöl
3 pkt jäst
1 fl sirap
3 dl socker
1 pkt flytande margarin
1 påse hj-salt
SIGRIDS HALVTJOCKKAKOR
5 L fil el, mjölk
1 pkt jäst
1 kg rågsikt
2 L grovt rågmjöl
1 liten påse havregryn (750 g), (dra i filen)
1,5 fl sirap
1 påse hj-salt
Vetemjöl till en lös deg + till utbak
Ja som ni ser så är det inga utförliga recept vad gäller mängder, jäsning mm, utan detta bygger mycket på känsla. Men degan ska i alla fall vara rätt lös. Men annars, om du aldrig bakat tunnbröd kan jag rekomendera att du söker upp någon som kan lära dig grunderna, det är både rätt svårt att kavla och att grädda i början. Men med lite övning brukar det gå bra.
Mjukt tunnbröd från Gålsjö i Ångermanland
Det här behövs till 25 kakor:
6 dl rågskikt, 330 gr
8 dl vetemjöl, 480 gr
2 tsk hjortronsalt
1 dl socker
1/2 tsk salt
5 dl filmjölk
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna.
Rör i filen och knåda till en smidig deg.
Dela degen i ca 25 bitar som du kavlar ut med kruskavel dim. ca 20-25 cm.
Grädda sedan brödkakorna på medelvarm stekhäll tills det blir små bubblor på ovansidan av brödkakan och undersidan börjar att få färg.
Lägg sedan kakorna på varann i en handduk så de håller sig mjuka.
Tunna majsbröd (Tacos från Mexico)
1 ägg
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 dl vetemjöl
3 dl majsmjöl
2 tsk bakpulver
3 msk olja
Beredning:
Vispa samman ägg, mjölk och salt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner detta. Tillsätt olja och vispa tills smeten blir slät och jämn. Grädda tunna majsbröd på båda sidor på METEOR Stekhäll. Lägg upp kakorna med lite smörpapper mellan och täck med bakduk, de torkar nämligen fort. Fylles med köttfärsröra, taco kryddmix, sallad, tomater, riven ost. Kakorna går bra att frysa i plastpåse med folie mellan varje kaka.
MJUKT TUNNBRÖD 12 ST
25 g margarin
2½ dl mjölk
1/3 paket jäst
1 krm salt
1 krm hjorthornssalt
1 msk sirap
3/4 dl grahamsmjöl
½ dl rågsikt
3-4 dl vetemjöl
1. Smält margarin i en kastrull.Drag kastrullen från plattan.
2. Häll mjölken på fettet och låt det bli 37. (=degspad)
3. Smula ner jästen i en bunke. Häll på degspadet och rör med trägaffel.
4. Tillsätt salt och hjorthornssalt. ?Höfta? i sirap eller använd ett oljat mått.
5. Blanda i mjölerna, vetemjölet sist.
6. Dela degen i 2 delar och lägg delarna på mjölade bakbord att jäsa 10 min
7. Dela varje deg i 6 bitar, kavla ut dem så stort som stekpannans botten.
8. Nagga eller rulla på med kruskaveln.
9. Värm 2 stekpannor på 4:an (inget fett i). När vattenstänk fräser i pannan
är det lagom varmt att börja grädda.
10. Stek varje sida ca 2 min. Trava de färdiga bröden på tallrik, lock över.
Hällakakor
1 liter filmjölk
½ dl socker
4 tsk salt
4 tsk bikarbonat
20 dl rågsikt
Vetemjöl till utbakningen
Dela degen i 24 bitar
Kavla dem tunt, kruskavel eller nagga brödet
Grädda direkt på varm platta (värme 4-5)
Recept 10-12 st:
50 g margarin
2 dl fil
1/2 tsk salt
1 msk sirap
1 tsk malda brödkryddor
1 tsk hjorthornssalt
ca 5 dl vetemjöl
Smält margarinet.
Blanda de torra ingredienserna.
Tillsätt fil, sirap och margarin.
Arbeta samman till en deg.
Dela degen i 10-12 bitar och kavla ut dem till runda kakor (ca 20 cm i diameter)
Nagga kakorna med en gaffel
Värm en stekpanna av gjutjärn.
Grädda kakorna i torr panna ca 1,5 minuter på varje sida.
Låt svalna på hög.
AnnaK det var en hel hög m recept tack så mycket.
Brukar du baka alla eller har du nån favorit av dem?