SVAR FORT! Hur förväller man kantareller?
Hur brukar ni göra?
Har hört så många olika sett.
Hur brukar ni göra?
Har hört så många olika sett.
ingen som kan?
jag brukar aldrig förvälla dem utan steka dem direkt
Förvällning i kastrull med vatten:
Rensa och skölj svampen. Använder man stora svampar, till exempel soppar eller riskor, skär man svampen i mindre bitar. Små svampar, till exempel kantareller, kan användas hela eller delas en gång på mitten.
Lägg svampen i en kastrull och häll i vatten och salt. Till 1 liter rensad svamp behövs c:a 1½ dl vatten och 2-3 krm salt. Låt svampen koka upp och sedan sjuda i c:a 5 minuter, så att svampen avvätskas. Svampen blir på så vis fastare, medan vätskan i kastrullen ökar. När svampen är förvälld låter man den ligga kvar i spadet. Om svampen ska användas till sås eller stuvning är spadet bra att ta vara på.
Färsk svamp bör inte frysas in utan att förvällas, och då fryser man lämpligen in svampen i spadet.
Rensa och skölj svampen. Använder man stora svampar, till exempel soppar eller riskor, skär man svampen i mindre bitar. Små svampar, till exempel kantareller, kan användas hela eller delas en gång på mitten.
Lägg en klick (c:a 25-30 g) smör i en stekpanna. Lägg i svampen i stekpannan då smöret har smällt och fått en gyllenbrun färg. Stek svamparna i c:a 5 minuter och salta dem. Svampen blir genom stekningen fastare och mindre och kan användas för vidare matlagning, alternativt ätas direkt som de är. För att få en bra grundbuljong till en sås eller stuvning kan man hälla i 1-2 dl vatten i stekpannan då svampen är färdigstekt. Då rör man om ordentligt i stekpannan, så att smaken från svampen tas upp av vätskan. Sedan tar man hand om vätskan till vidare användning.
Förvaring/frysning/värmning:
Svamp kan förvaras rå i kylskåp något dygn, men bör snarast förvällas för vidare användning. Förvälld svamp kan förvaras ett par dagar i kylskåp eller frysas in för längre förvaring. Tänk på att förvara svampen i kyl och frys tillsammans med spadet.
Källa: www.anrell.nu/kokbok/svamp/forvalld.html
Häll i dom i en stekpanna. Stek UTAN smör eller salt eller nåt tills all överflödig vätska kokat bort. Bara att frysa in sen! Sen när du vill käka dom så är det bara att ta upp ur frysen och steka i smör, mumma!
Hej . Brukar göra som tjodeloo Funkar jättebra både min mamma och svärmor gör likadant. Ha en fin helg och godnatt