• Trikarn

    vad göra med en aubergin??(äggplanta

    hej var till affären o shoppade lite mat

    det blev bla en aubergin o en squash...

    squash vet jag vad jag kan göra med..men en aubergin??

    Så hjälp med med matiga o goda tips för en familj med 1 vuxen o ett barn...

    Vi äter kött, dock helst kyckling elle fisk

  • Svar på tråden vad göra med en aubergin??(äggplanta
  • blonde redhead

    Bara frilla dom i ugnen är gott. Skiva, ha på lite olivolja sal toch peppar och grilla på dom i ugnen.

    Man kan också göra pastasåser av dom, ha med dom i grytor osv

  • lillagryn2

    baigan barta, ugnsbaka den först, sen mixa den och fräs med lök och tomatblandning och starka kryddor, yum

  • Kimberly83

    mossacka vet inte precis hur det stavas. men det är gott!

  • Tinkerbelle

    Baba ghanough är en klassiker, även kallad fattigmans kaviar   Jättegott till grillat eller till bröd.


    baba ganouj/baba ghanough

    ingredienser (4 port)


    2 auberginer
    2 vitlöksklyftor, pressade/hackade
    2 msk pressad citron
    2 msk tahini
    1 msk olivolja


    salt å peppar efter behag


    tillagning


    1. Dela auberginerna på längden.


    2. Ugnsbaka halvorna på en bakplåt i ca 35 minuter (eller tills de är mjuka) på 175 graders värme.


    3. Drag bort skalet och kasta det.


    4. Mixa fruktköttet med de övriga ingredienserna.


    5. Lägg upp i en skål, garnera ev med paprikapulver.


    Med bebis i magen!!! Gravid i v. 12!
  • AnnaK

    Fylld aubergine
    4 Portioner

    2 Aubergine Smör
    1 Gul lök
    2 Tomater
    250 g Keso
    2 tb Basilika; färsk hackad
    1 ts Sambal Oelek
    2 Vitlöksklyfta; pressad
    1/2 ts Salt
    1 ml Svartpeppar
    2 dl Ost; riven t ex svecia

    Sätt ugnen på 225 grader. Dela auberginerna på längden och gröp ur dem. Skär inkråmet i tärningar. Fräs tärningarna i smör och ställ dem åt sidan. Skala och finhacka löken. Tärna tomaterna. Blanda inkråm, lök, tomater, keso, basilika, sambal oelek, vitlök, salt och peppar. Fyll skalen med blandningen. Strö över osten. Gratinera i ugn ca 20 min. Servera med ris och sallad

  • AnnaK

    Tunisisk aubergine- och lökomelett

    2 st aubergine, eller 4 små
    2 st gul lök(ar), stora
    2 msk olivolja
    9 st ägg
    0,5 tsk spiskummin
    1 dl bladpersilja, hackad
    1 dl koriander, hackad
    salt och peppar
    4 skiva(or) fiberrikt bröd

    Serveringstips:
    Citronklyftor och lite hackad persilja.

    1. Skala och skär auberginen i tärningar. Skala och hacka löken.

    2. Stek aubergine och lök på medelvärme i olivolja tills de mjuknat. Smaka av med salt och peppar. Låt grönsakerna valna på ett fat.

    3. Vispa ihop äggen med de färska örterna, stekt aubergine och lök.

    4. Stek omeletten i två omgångar eller allt på en gång om du har en riktigt stor stekpanna. Vik omeletten på mitten och servera med lite citron, persilja och bröd.

  • AnnaK

    Fylld aubergine
    För 4 personer.

    Ingredienser
    2 medelstora auberginer
    ca 750 g
    Fyllning:
    2 gula hackade lökar
    100 g bacon i tärningar
    1 msk smör eller margarin
    4-5 tomater
    1/2- 1 finhackad pepparfrukt
    1 msk vetemjöl
    1 tsk salt
    2 krm svartpeppar
    riven ost

    Gör så här
    Skölj och dela auberginerna på längden. Gröp ur fruktköttet och hacka det. Fräs lök och bacon i lite fett. Lägg i auberginehacket mot slutet. Hacka tomaterna, lägg dem och pepparfrukten i stekpannan. Strö över mjöl, rör om och sjud ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen i halvorna, strö över rikligt med riven ost och gratinera i 225 grader tills ytan fått vacker färg och rätten är genomvarm, ca 15 minuter. Servera genast med ett gott bröd eller kokt ris.

  • AnnaK

    Tortellini med paprika och aubergine

    Ingredienser
    tortellini
    Kelda ostsås med tomat
    1/2 röd paprika
    1 auberginen
    1-2 tomater
    1 chili
    persilja
    olivolja

    Tillagning
    Koka auberginen i saltat vatten.

    Skär auberginen i bitar och stek i olivolja under tiden.

    När pastan är genomkokt, häll av vattnet och häll keldasåsen över pastan; lägg i hackad chili. Låt allt koka upp och lägg i den hackade paprikan.

    Ta bort kastrullen från plattan. Lägg upp på tallrikar och toppa med hackad tomat, den stekta zucchinin och hackad persilja

  • AnnaK

    Vegetarisk lasagne med aubergine

    Ingredienser
    1 aubergine
    salt (efter smak)
    olivolja (efter smak)
    125 g färsk bladspenat
    lasagneplattor, gärna färska
    tomater
    färsk basilika
    färsk oregano
    mozzarella eller mager gratängost

    Tillagning
    1. Skär auberginerna i skivor och lägg på ett fat. Strö över salt och låt stå ca 30 minuter. Skölj av och klappa dem torra.
    2. Häll på olivolja och låt det sugas upp av auberginerna. Stek i stekpanna eller grilla tills de är gyllenbruna på båda sidorna. Ställ åt sidan.
    3. Förväll spenaten i kokande vatten i 10 sekunder och låt rinna av.
    4. Smörj en ugnsfast form.
    5. Lägg ett lager pastaplattor (använd stora färska) i formen och täck med skivade tomater, basilika, oregano, aubergine (äggplanta) och spenat.
    6. Strö över hyvlad parmesanost och riven mozzarellaost.
    7. Varva resten av ingredienserna.
    8. Det översta lagret ska vara ost och färsk oregano samt tomat.
    9. Grädda lasagnen i 175 grader ca 40 minuter eller tills lasagnen är genomvarm.

  • AnnaK

    Aubergine med vitlök, olivolja och tomater
    Ingredienser
    Beräknat för 6 portioner
    550 g aubergin
    1 dl olivolja, till bakning av auberginer
    7 st vitlöksklyftor, finhackade
    1 knippa(or) färsk timjan
    1 tsk havssalt
    2 msk olivolja, till servering
    2 st tomater, mellanstora, finskivade
    1 st citron, pressad
    1 nypa(or) havssalt
    1 nypa(or) vitpeppar, krossad

    Gör så här:
    Värm ugnen till 180 grader. Klyv auberginerna, låt stjälken sitta kvar. Lägg dem med insidan upp i en lättoljad ugnspanna. Ringla över olivolja, strö på vitlök och salt, lägg på timjanskvistar. Täck med folie. Baka i 45 min. tills auberginerna är mjuka.

    Ta dem ur ugnen och sätt den på 200 grader. Häll 1 msk olivolja över dem och låt dem ta färg i ugnen i 15 min.

    Lägg upp dem på ett fat, lägg på tomatskivorna. Ringla över 1 msk olivolja, pressa över citron, salta och peppra. Servera.

  • AnnaK

    Aubergine- och tomatgryta
    Ingredienser
    Portioner: 4

    2 auberginer (ca 500 g)
    1 stor gul lök
    ½ dl olivolja eller rapsolja
    1-2 vitlöksklyftor
    5 tomater
    ½ dl tomatpuré
    1 msk färsk hackad oregano
    1 msk färsk timjan
    1 msk färsk hackad basilika
    1 tsk örtsalt
    1 krm vitpeppar
    2 gröna paprikor
    200 g champinjoner
    ½ dl rödvin

    Gör så här
    Skär auberginerna i stora tärningar och lägg i saltat vatten ca 1 tim. Skölj dem och torka av.

    Skala och hacka löken och fräs i ett par matskedar olja i en gryta tillsammans med den krossade vitlöken.
    Skär tomaterna i klyftor och tillsätt tillsammans med tomatpuré, örtkryddor, salt och peppar. Låt grönsakerna sjuda ca 10 min.

    Stek under tiden auberginetärningarna i resten av oljan i en stekpanna. Lägg lock på pannan och låt dem sjuda tills de är halvmjuka, ca 10 min.

    Kärna ur och skär paprikorna i små tärningar och lägg lök- och tomatblandningen tillsammans med skivade champinjoner och rödvin. Låt grönsakerna sjuda ytterligare 5 min. Blanda i auberginerna och låt rätten bli genomvarm. Smaka av med salt och peppar.

    Servera grytan med t ex ris eller pasta och rostat vitlöksbröd.

  • AnnaK

    Marinerad aubergine:
    1 aubergine, 400-500g
    salt
    olivolja, ev till steckning
    1 sats marinad (se marinerad paprika)
    ½ dl hackad bladpersilja
    ½ dl basilika, färsk hackad

    Skiva auberginen i tunna skivor på längden. Strö över lite salt och låt stå ca 30 min. Torka av vätskan som bildats. Grilla skivorna i ett grilljärn eller stek dem i olivolja i en stekpanna. Om auberginen steks, låt den rinna av på hushållspapper. Blanda ingredienserna till marinaden. Varva aubergine, persilja och basilika i en skål eller på ett fat och häll över oljan.

Svar på tråden vad göra med en aubergin??(äggplanta