• tahira

    Recept på nyttigt osötat bröd?

    Hej! Min sambo tänkte baka lite bröd och vi undrar om det är någon som har ett recept på ett osötat, minst halvmörkt, nyttigt bröd?


    If you can't be good, be careful
  • Svar på tråden Recept på nyttigt osötat bröd?
  • lia76

    det är väl bara att baka vanliga grahamsbullar och hälla i lite vetekli, solrosfrön och allt mumsigt


    Kram Lia, stolt mamma den 23/9-2006 till en liten Stella
  • tahira
    lia76 skrev 2007-07-22 17:03:43 följande:
    det är väl bara att baka vanliga grahamsbullar och hälla i lite vetekli, solrosfrön och allt mumsigt
    Har du recept på de bullarna?
    If you can't be good, be careful
  • lia76

    Grundrecept Grahamsbullar (blanda i lite olika nyttigheter som ex. solrosfrön och annat nyttigt)

    ca 15 st bullar

    100 g margarin eller smör
    ½ liter mjölk
    50 g jäst
    1½ tsk salt
    6 dl grahamsmjöl
    7 dl vetemjöl

    Smält margarinet eller smöret över svag värme i en kastrull.
    Häll i mjölken när fettet smält helt och hållet. Låt det bli 37 grader.
    Känn efter med lillfingret - som brukar vara en säkrare "termometer" än pekfingret.
    Smula sönder jästen i en degbunke, lägg i salt och slå på lite av degspadet.
    Rör om tills jästen har lösts upp.
    Slå på resten av det ljumma spadet.
    Blanda först ner grahamsmjölet (alltid grova mjölsorter först!) och sist vetemjölet.
    Arbeta degen med en trägaffel tills degen börjar släppa bunkens kanter.
    Lägg då en handduk över bunken och låt degen stå framme i köket och jäsa i ungefär 15 minuter.
    Smörj under tiden två bakplåtar.
    Värm ugnen till 250 grader.
    Häll ut degen på en mjölad köksbänk.
    Dela degen i tre delar.
    Platta till rullarna lite med handen och skär sedan varje rulle i tio (eller fem om det ska bli hamburgerbröd) lika stora bitar.
    Jäs bullarna på de smorda plåtarna i 15-20 minuter.
    Grädda dem i ca 15 minuter i 250 graders ugnsvärme.
    Låt brödbullarna svalna under en handduk.


    Kram Lia, stolt mamma den 23/9-2006 till en liten Stella
  • tahira

    Tack så mycket .

    Men min sambo äter inte smör (tycker det är äckligt av någon anledning). Finns det något man kan göra utan smör?

    (Nej, vi bakar inte ofta )


    If you can't be good, be careful
  • devega

    Jag har ett jättebra recept som jag hittade här på familjeliv som är väldigt enkelt, snabbt och nyttigt. Du behöver:


    I dl vetekli
    1 dl rågkross
    8 dl grovt mjöl (jag brukar använda rågsikt och vetemjöl med fullkorn)
    5 dl lättfil eller lättyoghurt
    1 msk bikarbonat
    + att du kan ha i: 1 dl lingonsylt, solrosfrön, krossade eller hela linfrön, torkad frukt osv osv.
    ugnen ställer du på 175 grader, lägger geggan (det blir en gegga som inte ska knådas utan det är bara att röra ihop det) i en brödform som är bröad (du kan använda vetekli). ställ brödet längst ner i ugnen och låt det gräddas i ca 60 min. 
    ofta gör jag dubbel sats i två brödformar, man kan då minska vetemjölet till 13-14 dl istället för 16.
    lycka till!
  • tahira

    devega - åh, det låter perfekt! Tack så mycket!


    If you can't be good, be careful
  • kaksmulan
    devega skrev 2007-07-22 17:17:33 följande:
    Jag har ett jättebra recept som jag hittade här på familjeliv som är väldigt enkelt, snabbt och nyttigt. Du behöver: I dl vetekli 1 dl rågkross 8 dl grovt mjöl (jag brukar använda rågsikt och vetemjöl med fullkorn) 5 dl lättfil eller lättyoghurt 1 msk bikarbonat + att du kan ha i: 1 dl lingonsylt, solrosfrön, krossade eller hela linfrön, torkad frukt osv osv. ugnen ställer du på 175 grader, lägger geggan (det blir en gegga som inte ska knådas utan det är bara att röra ihop det) i en brödform som är bröad (du kan använda vetekli). ställ brödet längst ner i ugnen och låt det gräddas i ca 60 min.  ofta gör jag dubbel sats i två brödformar, man kan då minska vetemjölet till 13-14 dl istället för 16. lycka till!
    Det där brödet är typ en variant av det som Anna Skipper bakar i "du är vad du äter" och recept finns på den siten. Brödet är supergott! Och grymt enkelt!
    Felixens♥ och Ellendellens ♥ stolta mamma, alias kaksmulan!
  • jenah

    Devega: Snodde receptet! Det lät väldigt gott!

  • Génisse

    Jag brukar baka skållat bröd, det kräver liiite mer planering men blir mycket godare och håller sig längre! Det går ut p åatt man skållar en del av mjölet, gryn, lkross eller klki med kokande vatten och sedan låter det svalna, minst till fingervarmt men gärna över natten. Då blir brödet mycket saftigare!

    Skållning:
    3dl kross + 3 dl kokande vatten
    eller
    4dl gryn + 4 dl kokande vatten
    eller
    5 dl mjöl (inte vetemjöl! Innehåller för lite fibrer för skållning!) + 5 dl kokande vatten

    När skållningen svalnat:

    värm 2dl vatten eller mjölk till fingervarmt och häll över 50g jäst i en stor bunke. Här kan man också tillsätta ca 50g smör, gärna flytande. Tillsätt 1 tsk salt och ev. något sött t ex 1 msk honung eller mörk sirap (mest för att få igång jäsningen, jästen äter upp det mesta av sockret och kvar har du smaken från honungen eller sirapen). SE till att jästen är ordenligt löst och tillsätt sedan skållningen. Skållat mjöl kan bli lite klumpigt så rör ordentligt. Tillsätt sedan 1l mjöl av valfri sort, men ju grövre skållning desto mer vetemjöl behöver du för att det ska jäsa ordentligt. Häll i mjölet i omgångar tills du får en "lagom" konsistens, dvs inte alltför kletigt men inte alltför torrt. Jäs minst 30 min, men gärna uppemot en timma. Knåda LÄTT, så inte jäsningen blir förstörd, forma till vad du nu vill ha. Det blir två limpor av den här satsen. Gör du limpor så platta gärna ut degen försiktigt först och rulla sedan ihop limporna, då jäser de mer uppåt, så att säga. Du kan också lägga limporna i en form förstås, men jag rullar dem ändå. Jäs 30 min till, och sätt ugnen på 250 grader. När du sätter in brödet drar du ner värmen till 225 (på det viset får du en jättefin skorpa på brödet!) och grädda 30 min. Låt svalna under kökshanddukar!

    Det här är en receptskiss och man kan använda nästan vilka gryner, mjöler osv man vill eller har hemma. Men det går alltså INTE att skålla vetemjöl.

    Ett tips är att man gör två olika degar paralellt och sedan grädda allihop i en långpanna, men då måste man pensla med olja mellan varje degklump. Då får man massor med bröd, fast inte bara en sort, på relativt kort tid!

    Gissa om jag blev sugen på att baka nu!!! :o)

  • Kvasthilda76

    Här kommer ett recept på ett mörkt, saftigt och nyttigt bröd...

    Danskt rågbröd

    6 dl ljummet vatten
    50 g jäst
    3 tsk salt
    1,5 dl sirap
    0,5 dl soya
    2 dl rågkross
    2,5 dl solrosfrö
    1,5 dl linfrö
    7 dl grovt rågmjöl
    8 dl vetemjöl

    Jästen löses upp med lite vatten, blanda sedan i alla ingredienserna. Fördela degen i två avlånga formar. Jäs ca 2-3 timmar. Gräddas 50 min i 200 grader.

  • Mint
    tahira skrev 2007-07-22 17:15:38 följande:
    Tack så mycket . Men min sambo äter inte smör (tycker det är äckligt av någon anledning). Finns det något man kan göra utan smör? (Nej, vi bakar inte ofta )
    det går med en dl olja i stället, om han äter det.
  • tahira
    Mint skrev 2007-07-22 21:29:10 följande:
    det går med en dl olja i stället, om han äter det.
    Great, ja, det äter han

    Tack för alla trevliga recept! Vi har skrivit ut dem och ska testa i dagarna.

    Vi testade devegas förresten, det blev jättegott! T.o.m. för mig som inte gillar "nyttiga" bröd
    If you can't be good, be careful
  • devega

    kaksmulan: aha, det är där det kommer ifrån! jag hittade receptet i en tråd här på familjeliv, testade det och nu har jag spridit receptet till typ alla jag känner. alla som prövar älskar det och det är ju världens enklaste.

Svar på tråden Recept på nyttigt osötat bröd?