Recept med mandelmassa eller marcipan?
Min man ääääälskar mandelmassa och marcipan. Tänkte baka nått gott till fredagsmyset i morgon. Någon som har ett recept på en god paj eller kaka med mandelmassa eller marcipan?
Min man ääääälskar mandelmassa och marcipan. Tänkte baka nått gott till fredagsmyset i morgon. Någon som har ett recept på en god paj eller kaka med mandelmassa eller marcipan?
bakelse
Det här behövs till 10 st:
300 g mandelmassa
150 g smör
3 ägg
Täcke:
ca 110 g mandelmassa
2 msk apelsinlikör eller färskpressad apelsin
Tillbehör:
500 g jordgubbar
citronmeliss
Ugn: 175º
Gör så här:
1. Riv mandelmassan. Blanda i smöret med gaffel eller kör i matberedare så att det blir jämnt. Tillsätt de uppvispade äggen.
2. Bred ut smeten till ett 1 cm tjockt lager på ett bakplåtspapper i ugnssäker form, ca 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen 15 minuter. Låt bottnen svalna. Ta ut rundlar eller skär i rutor.
3. Blanda apelsinsmaksättning i mandelmassan så att den blir lös. Bred massan över bakelsebottnarna.
4. Skiva jordgubbarna och lägg dem tätt på bakelserna. Garnera med citronmeliss.
Enkla mandelkakor
Ingredienser
30 st
400 g mandelmassa
3 msk smör-&rapsolja
1 äggvita
1 dl pinjekärnor
florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175grader. Riv mandelmassan. Blanda den med smör-&rapsolja och vispad äggvita. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Strö över pinjekärnor. Grädda i mitten av ugnen 10-15 min, låt svalna. Sikta över florsocker.
Lusse
Ett recept ur Guldkorn
1 person
1 msk riven mandelmassa
2 msk espresso
1/2 kuvert saffran
4 msk mjölk
Börja med att riva mandelmassan och fyll botten av en kopp. Brygg espresson och häll över i koppen. Skumma mjölken tillsammans med saffran. Toppa sedan med det krämiga skummet med hjälp av en sked.
Marsipanbröd med rom
Det här behövs:
500 g mandelmassa
2 msk rom
1 dl russin
50 g nötkärnor, gärna valnötter
Garnering:
100 g ljus eller mörk blockchoklad
valnötter
Gör så här:
1. Hacka nötterna. Riv mandelmassan grovt.
2. Arbeta samman mandelmassan med rom, russin och nötter, Forma en rulle.
3. Smält blockchoklade ni vattenbad och bred den över marsipanrullen. Garnera med valnötter. Lägg kallt att stelna.
Arraksbollar
Ger 15 Bollar
200 g Mandelmassa
200 g Kaksmulor; eller kakbitar
2 msk Punch; ev mer
100 g Mörk choklad
Brunt strössel
Arraksbollar är det perfekta sättet att göra sig av med den sista
biten av en sockerkaka eller andra kakor som börjar bli lite trista.
Bäst blev arraksbollarna när de gjordes på chokladsockerkaka. Mängden
punch är beroende på hur torra kakorna är. Man får känna sig fram.
Riv mandelmassan fint. Kör kakorna i matberedaren till smulor. Blanda
med riven mandelmassa och kör samtidigt som du droppar i punchen.
Smeten ska vara ganska mjuk och formbar men inte för blöt. Forma
bollar med händerna. Smält choklad i vattenbad eller i mikron. Doppa
bollarna i choklad och rulla dem i strössel.
Bollar med mandelmassa
Ger 30 St
200 g Mandelmassa (färdig)
1 paket SM Chokladkulor
1 Äggula
50 g Smör eller margarin
GARNERING
1 msk Kakao
1 msk Florsocker
3 msk Brunt strössel
Riv mandelmassan på grövsta sidan av ett rivjärn. Blanda mandelmassan
med chokladkulorna. Rör ner äggulan och smöret. Forma till kulor.
Rulla i kakaopulver blandat med florsocker och strössel.
Äppelpaj med mandelmassa
8 portioner
ca 1 timme 30 minuter
Ingredienser
125 g margarin
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
Fyllning:
3-5 syrliga äpplen
250 g mandelmassa
3 ägg
1 dl mjölk
1/2 dl råsocker
Tillagning
Arbeta samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en pajform ca 26 cm i diameter. Låt vila i kylskåp ca 30 minuter. Värm ugnen till 200º. Skala eventuellt äpplena, kärna ur och skär dem i klyftor. Riv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassa, ägg och mjölk. Häll smeten i pajformen. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Strö över råsockret.
Grädda i nedre delen av ugnen 30?40 minuter. Servera ljummen eller kall, gärna med vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde.
Rabarberkaka med mandelmassa
Ger 1 Form
1/2 kg Rabarber
1 dl Strösocker
1 msk Potatismjöl
100 g Mandelmassa
25 g Smör eller margarin
Sätt ugnen på 200 grader Skölj rabarbern och ansa den. Skär i ca 3 cm
långa bitar. Smörj en ugnssäker form med matfettet och låt ev. ett
par klickar ligga kvar i botten. Lägg i rabarberna. Blanda socker och
potatismjöl. Strö det över rabarbern. Sätt in formen i ugnen och
grädda i 15-20 min. Riv mandelmassan grovt. Tag ut formen ur ugnen,
fördela mandelmassan över rabarbern och låt kakan grädda ytterligare
5 min.
semlor
Päronkaka med mandelmassa
Ingredienser
8-10 bitar
2 ägg
1 dl strösocker
100 g smör
1 dl Kesella vanilj
100 g riven mandelmassa
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk mald kanel
1 stort päron eller 2 små
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och rör ner det i smeten. Tillsätt Kesella och mandelmassa. Blanda mjöl, bakpulver och hälften av kanelen. Rör ner det och fördela smeten i formen. Kärna ur och skär päronet i klyftor. Stick ner dem till hälften i smeten. Pudra över resten av kanelen. Grädda i nedre delen av ugnen 45 ? 55 min. Låt kakan svalna.
Dubbla kanelbullar med mandelmassa
Ingredienser
14 dl (850 g) vetemjöl
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
150 g rumstempererat smör eller 1 1/2 dl flytande margarin
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
Fyllning:
ca 50 g rumstempererat smör
250 g mandelmassa
2 msk mald kanel
Pensling:
1 ägg
Garnering:
Pärlsocker och ev hackad mandel
Gör så här:
Mät upp mjölet luftigt i ett litermått eller väg det. Häll det mesta av mjölet samt strösocker, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i matfett och smula jästen över.
Värm mjölken till fingervarm, 37 grader. Häll den över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter.
Låt degen jäsa under lock i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den.
Dela degen i två bitar, som får vila någon minut innan du kavlar ut dem.
Kavla ut varje degbit till en avlång platta.
Bred matfett på degplattan. Riv mandelmassa på den grova sidan av rivjärnet direkt över degplattan. Strö på kanel. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt.
Skär varje rulle i 3 cm bitar. Skär mitt på, nästan igenom, och vik ut snäckorna, så de blir dubbla.
Ställ bitarna med snittytan uppåt på bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa ca 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
Tryck försiktigt på en bulle. Om degen snabbt höjer sig, är den färdigjäst. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och ev hackad mandel.
Grädda bullarna mitt i ugnen 5-10 minuter.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Muffins med mandelmassa och sylt
30 minuter 200°c
För 15 stycken:
---------------------------
100 g smör
2 ägg
1 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk mandelmassa
125 g mandelmassa
3/4 dl körsbärsylt (eller annan sylt)
Garnering:
hallon
florsocker
Gör så här:
---------------------------
Smält smöret. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ned det i smeten omväxlande med smöret.
Klicka ut smeten i muffinsformar. Skär mandelmassan i centimeterstora kuber och lägg ett par i varje muffinsform. Klicka också i 1 tesked sylt i varje form och grädda dem sedan i 200 grader varm ugn i ungefär 10 minuter. Pudra dem med florsocker och lägg ett bär på varje före servering.
Tårta,stor
225 g Mandelmassa
2 Äggvitor, ovispade
KOLAN
3/4 dl Socker
3 msk Sirap
2 dl Grädde
1/2 msk Smör; eller droppar olja
GARNERING
Vispad grädde
Sötmandel, rostad
Kakaopulver
Riv kall mandelmassa grovt. Rör in de två ovispade (!) äggvitorna i
mandelmassan. Kavla ut på smörat bakplåtspapper och ta ut en stor
cirkel. Grädda i 175C, ca. 15-20 min. Massan "smälter" lite i ugnen,
så kavlingen behöver inte vara perfekt.
Koka under tiden kolan. Det tar cirka 15-25 min, men testa ofta mot
slutet. Kolan får INTE blir hård (hellre lös). Tillsätt 1/2 tb smör
när konsistensen är bra (NS-kommentar: Några droppar olja är nog
bättre..)
Häll kolan över den gräddade bottnen, garnera rikligt med vispgrädde
(bre ett lager, tjockt efter eget omdöme :) Strö till sist över
rostad flagad mandel, eller spån och sikta över kakaopulver.
Pannkaksknyten med äpplen och mandelmassa
Ett recept ur Guldkorn
4 portioner
Pannkakssmet:
2 dl vetemjöl
3 ägg
6 dl Mjölk
1 krm salt
en klick Svenskt Smör
Fyllning:
2 äpplen
1 dl russin
100 g hasselnötter
en klick Svenskt Smör
100 g riven mandelmassa
Tärna äpplena och steka dem i lite smör tillsammans med nötter och russin. Tag sedan stekpannan av värmen och rör ned mandelmassan. Fyll de nygräddade pannkakorna och servera direkt.
Mandelris
Ingredienser
1 förp Scan Risgrynsgröt 500 g
Mandelmassa 100.0 g
1½ dl vispgrädde
Saftsås:
3 dl jordgubbs- eller hallonsaft
Vatten 3.0 dl
Potatismjöl 2.0 msk
Gör så här
Riv mandelmassan grovt. Blanda risgrynsgröten med vispad grädde och mandelmassa. Blanda saft, kallt vatten och potatismjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Servera mandelriset med saftsåsen.
Mazarinkaka med hallonglasyr
Ingredienser
12-16 bitar burk, ca 225 g
175 g smör
75 g mandelmassa
1 ägg
8 droppar bittermandelarom
1 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
Hallonglasyr:
1 dl florsocker
1/2 dl hallonsylt
Garnering:
färska eller frysta hallon
Gör så här
Sätt ugnen på 150°. Smält smöret. Riv mandelmassan. Vispa ihop ägg, bittermandelarom och mjölk i en skål. Tillsätt mandelmassa, socker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver under omrörning. Rör ner smöret. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30?40 min. Låt kakan svalna något. Rör ihop florsocker och hallonsylt och bred det över kakan. Garnera med hallon. Tips! Har du sötmandel men inte mandelmassa? Mal 1/2 dl sötmandel i mandelkvarn och blanda det med 1/2 dl strösocker.
Va jättemånga smarriga recpet! Tackar så hemskt mycket!
*bugar och bockar*