• TeeTee

    Recept med mandelmassa eller marcipan?

    Min man ääääälskar mandelmassa och marcipan. Tänkte baka nått gott till fredagsmyset i morgon. Någon som har ett recept på en god paj eller kaka med mandelmassa eller marcipan?


    det har inget med golf att göra
  • Svar på tråden Recept med mandelmassa eller marcipan?
  • AnnaK

    bakelse

    Det här behövs till 10 st:
    300 g mandelmassa
    150 g smör
    3 ägg
    Täcke:
    ca 110 g mandelmassa
    2 msk apelsinlikör eller färskpressad apelsin
    Tillbehör:
    500 g jordgubbar
    citronmeliss
    Ugn: 175º

    Gör så här:
    1. Riv mandelmassan. Blanda i smöret med gaffel eller kör i matberedare så att det blir jämnt. Tillsätt de uppvispade äggen.
    2. Bred ut smeten till ett 1 cm tjockt lager på ett bakplåtspapper i ugnssäker form, ca 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen 15 minuter. Låt bottnen svalna. Ta ut rundlar eller skär i rutor.
    3. Blanda apelsinsmaksättning i mandelmassan så att den blir lös. Bred massan över bakelsebottnarna.
    4. Skiva jordgubbarna och lägg dem tätt på bakelserna. Garnera med citronmeliss.

  • AnnaK

    Enkla mandelkakor

    Ingredienser
    30 st
    400 g mandelmassa
    3 msk smör-&rapsolja
    1 äggvita
    1 dl pinjekärnor
    florsocker
    Gör så här
    Sätt ugnen på 175grader. Riv mandelmassan. Blanda den med smör-&rapsolja och vispad äggvita. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Strö över pinjekärnor. Grädda i mitten av ugnen 10-15 min, låt svalna. Sikta över florsocker.

  • AnnaK

    Lusse
    Ett recept ur Guldkorn

    1 person

    1 msk riven mandelmassa
    2 msk espresso
    1/2 kuvert saffran
    4 msk mjölk

    Börja med att riva mandelmassan och fyll botten av en kopp. Brygg espresson och häll över i koppen. Skumma mjölken tillsammans med saffran. Toppa sedan med det krämiga skummet med hjälp av en sked.

  • AnnaK

    Marsipanbröd med rom

    Det här behövs:
    500 g mandelmassa
    2 msk rom
    1 dl russin
    50 g nötkärnor, gärna valnötter
    Garnering:
    100 g ljus eller mörk blockchoklad
    valnötter

    Gör så här:
    1. Hacka nötterna. Riv mandelmassan grovt.
    2. Arbeta samman mandelmassan med rom, russin och nötter, Forma en rulle.
    3. Smält blockchoklade ni vattenbad och bred den över marsipanrullen. Garnera med valnötter. Lägg kallt att stelna.

  • AnnaK

    Arraksbollar

    Ger 15 Bollar

    200 g Mandelmassa
    200 g Kaksmulor; eller kakbitar
    2 msk Punch; ev mer
    100 g Mörk choklad
    Brunt strössel

    Arraksbollar är det perfekta sättet att göra sig av med den sista
    biten av en sockerkaka eller andra kakor som börjar bli lite trista.
    Bäst blev arraksbollarna när de gjordes på chokladsockerkaka. Mängden
    punch är beroende på hur torra kakorna är. Man får känna sig fram.
    Riv mandelmassan fint. Kör kakorna i matberedaren till smulor. Blanda
    med riven mandelmassa och kör samtidigt som du droppar i punchen.
    Smeten ska vara ganska mjuk och formbar men inte för blöt. Forma
    bollar med händerna. Smält choklad i vattenbad eller i mikron. Doppa
    bollarna i choklad och rulla dem i strössel.

  • AnnaK

    Bollar med mandelmassa

    Ger 30 St

    200 g Mandelmassa (färdig)
    1 paket SM Chokladkulor
    1 Äggula
    50 g Smör eller margarin
    GARNERING
    1 msk Kakao
    1 msk Florsocker
    3 msk Brunt strössel

    Riv mandelmassan på grövsta sidan av ett rivjärn. Blanda mandelmassan
    med chokladkulorna. Rör ner äggulan och smöret. Forma till kulor.
    Rulla i kakaopulver blandat med florsocker och strössel.

  • AnnaK

    Äppelpaj med mandelmassa
    8 portioner

    ca 1 timme 30 minuter

    Ingredienser
    125 g margarin
    3 1/2 dl vetemjöl
    1/2 dl florsocker
    1 ägg

    Fyllning:
    3-5 syrliga äpplen
    250 g mandelmassa
    3 ägg
    1 dl mjölk
    1/2 dl råsocker

    Tillagning
    Arbeta samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en pajform ca 26 cm i diameter. Låt vila i kylskåp ca 30 minuter. Värm ugnen till 200º. Skala eventuellt äpplena, kärna ur och skär dem i klyftor. Riv mandelmassan grovt. Blanda mandelmassa, ägg och mjölk. Häll smeten i pajformen. Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Strö över råsockret.

    Grädda i nedre delen av ugnen 30?40 minuter. Servera ljummen eller kall, gärna med vaniljsås, vaniljglass eller lättvispad grädde.

  • AnnaK

    Rabarberkaka med mandelmassa

    Ger 1 Form

    1/2 kg Rabarber
    1 dl Strösocker
    1 msk Potatismjöl
    100 g Mandelmassa
    25 g Smör eller margarin

    Sätt ugnen på 200 grader Skölj rabarbern och ansa den. Skär i ca 3 cm
    långa bitar. Smörj en ugnssäker form med matfettet och låt ev. ett
    par klickar ligga kvar i botten. Lägg i rabarberna. Blanda socker och
    potatismjöl. Strö det över rabarbern. Sätt in formen i ugnen och
    grädda i 15-20 min. Riv mandelmassan grovt. Tag ut formen ur ugnen,
    fördela mandelmassan över rabarbern och låt kakan grädda ytterligare
    5 min.

  • AnnaK

    Päronkaka med mandelmassa

    Ingredienser
    8-10 bitar
    2 ägg
    1 dl strösocker
    100 g smör
    1 dl Kesella vanilj
    100 g riven mandelmassa
    3 1/2 dl vetemjöl
    1 1/2 tsk bakpulver
    1 tsk mald kanel
    1 stort päron eller 2 små
    Gör så här
    Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och rör ner det i smeten. Tillsätt Kesella och mandelmassa. Blanda mjöl, bakpulver och hälften av kanelen. Rör ner det och fördela smeten i formen. Kärna ur och skär päronet i klyftor. Stick ner dem till hälften i smeten. Pudra över resten av kanelen. Grädda i nedre delen av ugnen 45 ? 55 min. Låt kakan svalna.

  • AnnaK

    Dubbla kanelbullar med mandelmassa

    Ingredienser
    14 dl (850 g) vetemjöl
    1 dl strösocker
    1/2 tsk salt
    2 tsk stött kardemumma
    150 g rumstempererat smör eller 1 1/2 dl flytande margarin
    50 g jäst för söta degar
    5 dl mjölk

    Fyllning:
    ca 50 g rumstempererat smör
    250 g mandelmassa
    2 msk mald kanel

    Pensling:
    1 ägg

    Garnering:
    Pärlsocker och ev hackad mandel

    Gör så här:
    Mät upp mjölet luftigt i ett litermått eller väg det. Häll det mesta av mjölet samt strösocker, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i matfett och smula jästen över.
    Värm mjölken till fingervarm, 37 grader. Häll den över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter.
    Låt degen jäsa under lock i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta.
    Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den.
    Dela degen i två bitar, som får vila någon minut innan du kavlar ut dem.
    Kavla ut varje degbit till en avlång platta.
    Bred matfett på degplattan. Riv mandelmassa på den grova sidan av rivjärnet direkt över degplattan. Strö på kanel. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt.
    Skär varje rulle i 3 cm bitar. Skär mitt på, nästan igenom, och vik ut snäckorna, så de blir dubbla.
    Ställ bitarna med snittytan uppåt på bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa ca 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
    Tryck försiktigt på en bulle. Om degen snabbt höjer sig, är den färdigjäst. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker och ev hackad mandel.
    Grädda bullarna mitt i ugnen 5-10 minuter.
    Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

  • AnnaK

    Muffins med mandelmassa och sylt

    30 minuter 200°c

    För 15 stycken:
    ---------------------------
    100 g smör
    2 ägg
    1 dl socker
    1 1/2 dl vetemjöl
    1/2 tsk mandelmassa
    125 g mandelmassa
    3/4 dl körsbärsylt (eller annan sylt)

    Garnering:
    hallon
    florsocker

    Gör så här:
    ---------------------------
    Smält smöret. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ned det i smeten omväxlande med smöret.

    Klicka ut smeten i muffinsformar. Skär mandelmassan i centimeterstora kuber och lägg ett par i varje muffinsform. Klicka också i 1 tesked sylt i varje form och grädda dem sedan i 200 grader varm ugn i ungefär 10 minuter. Pudra dem med florsocker och lägg ett bär på varje före servering.

  • AnnaK

    Tårta,stor

    225 g Mandelmassa
    2 Äggvitor, ovispade
    KOLAN
    3/4 dl Socker
    3 msk Sirap
    2 dl Grädde
    1/2 msk Smör; eller droppar olja
    GARNERING
    Vispad grädde
    Sötmandel, rostad
    Kakaopulver

    Riv kall mandelmassa grovt. Rör in de två ovispade (!) äggvitorna i
    mandelmassan. Kavla ut på smörat bakplåtspapper och ta ut en stor
    cirkel. Grädda i 175C, ca. 15-20 min. Massan "smälter" lite i ugnen,
    så kavlingen behöver inte vara perfekt.
    Koka under tiden kolan. Det tar cirka 15-25 min, men testa ofta mot
    slutet. Kolan får INTE blir hård (hellre lös). Tillsätt 1/2 tb smör
    när konsistensen är bra (NS-kommentar: Några droppar olja är nog
    bättre..)
    Häll kolan över den gräddade bottnen, garnera rikligt med vispgrädde
    (bre ett lager, tjockt efter eget omdöme :) Strö till sist över
    rostad flagad mandel, eller spån och sikta över kakaopulver.

  • AnnaK

    Pannkaksknyten med äpplen och mandelmassa
    Ett recept ur Guldkorn

    4 portioner

    Pannkakssmet:
    2 dl vetemjöl
    3 ägg
    6 dl Mjölk
    1 krm salt
    en klick Svenskt Smör

    Fyllning:
    2 äpplen
    1 dl russin
    100 g hasselnötter
    en klick Svenskt Smör
    100 g riven mandelmassa

    Tärna äpplena och steka dem i lite smör tillsammans med nötter och russin. Tag sedan stekpannan av värmen och rör ned mandelmassan. Fyll de nygräddade pannkakorna och servera direkt.

  • AnnaK

    Mandelris
    Ingredienser
    1 förp Scan Risgrynsgröt 500 g
    Mandelmassa 100.0 g
    1½ dl vispgrädde

    Saftsås:
    3 dl jordgubbs- eller hallonsaft
    Vatten 3.0 dl
    Potatismjöl 2.0 msk

    Gör så här
    Riv mandelmassan grovt. Blanda risgrynsgröten med vispad grädde och mandelmassa. Blanda saft, kallt vatten och potatismjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Servera mandelriset med saftsåsen.

  • AnnaK

    Mazarinkaka med hallonglasyr

    Ingredienser
    12-16 bitar burk, ca 225 g
    175 g smör
    75 g mandelmassa
    1 ägg
    8 droppar bittermandelarom
    1 1/2 dl mjölk
    2 1/2 dl strösocker
    3 dl vetemjöl
    1 msk vaniljsocker
    1/2 tsk bakpulver

    Hallonglasyr:
    1 dl florsocker
    1/2 dl hallonsylt

    Garnering:
    färska eller frysta hallon
    Gör så här
    Sätt ugnen på 150°. Smält smöret. Riv mandelmassan. Vispa ihop ägg, bittermandelarom och mjölk i en skål. Tillsätt mandelmassa, socker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver under omrörning. Rör ner smöret. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30?40 min. Låt kakan svalna något. Rör ihop florsocker och hallonsylt och bred det över kakan. Garnera med hallon. Tips! Har du sötmandel men inte mandelmassa? Mal 1/2 dl sötmandel i mandelkvarn och blanda det med 1/2 dl strösocker.

  • TeeTee

    Va jättemånga smarriga recpet! Tackar så hemskt mycket!
    *bugar och bockar*


    det har inget med golf att göra
Svar på tråden Recept med mandelmassa eller marcipan?