Jag tycker att det är jäkligt beklämmande att barnmorskorna "missar" att upplysa om att det är svårt att höja järnvärdet med tabletter. Om det beror på okunskap eller övertro på mediciner må vara osagt men förbannat illa är det eftersom järntabletter har så många biverkningar och många får biverkningar men tabletterna ger sällan önskad effekt.
Vill man höja sitt hb så är det enklaste och säkraste sättet att äta mat som innehåller järn och då helst hemjärn. Hemjärn är lättast för kroppen att ta upp och det finns i animaliska produkter. Blodprodukter (som blodpudding) och mörkt kött innehåller mycket hemjärn. Musslor innehåller relativt mycket järn också. Vegetabilier kan också innehålla järn som i och för sig är oorganiskt och svårare att ta upp i kroppen men en viss mängd tas upp ändå. Nässlor är särskillt järnrikt med 10 mg järn/100g nässlor. Oorganiskt järn finns också i fullkornsceralier, nätter, frön, baljväxter och gröna grönsaker. I sädesslagen sitter järnet i skalet så därför ska man tänka på att välja fullkorn istället för vitt bröd, cous-cous, polerat ris och pasta som är dåliga järnkällor.
Järngrytor kan också påverka järninnehållet i maten så det kan vara bra att tillaga maten i järngryta. Särskillt syrliga livsmedel kan göra att det faller ut järn från grytan till maten så koka tomatsoppa i gjutjärnsgryta.
För att kroppen ska kunna tillgodögöra sig järnet i maten behövs C-vitamin så tänk på att äta mycket C-vitamin. Det är lätt att ta upp av kroppen och går bra att ta som kosttilskott. Om man överdoserar får man grönt urin vilket ser kufiskt ut men är helt ofarligt. Organiska syror stimulerar också järnupptaget. De syrorna finns i jästa sojasåser (tamari och miso) och mjölksyrade grönsaker (surkål, surgurka mm).
Andra livsmedel hämmar järnupptaget bland annat fytinsyra som paradoxalt nog finns i järnrika lilvsmedel som grovt bröd, musli, råris, baljväxter, nätter och frön. Polyfenoler hämmar också järnupptaget och de finns i t ex te, kakao och kaffe. Även kalcium hämmar järnupptaget vilket är illa för gravida eftersom de ofta fått rådet att äta mycket kalk.
Några konkreta råd för att öka järnvärdet;
- är mycket kött och helst blodprodukter.
- ät citrusfrukter, jordgubbar, kiwi, paprika och olika sorters kål för att få i dig massor med C-vitamin. Ta C-vitamintillskott om du äter lite frukt och bär.
- ät surkål och andra mjölksyrade grönsaker och sojasåserna tamari och miso.
- ät fullkornsbröd, nötter, frön, bönor, potatis och gröna grönsaker.
- laga maten i järngryta.
- drick inte mjölk till maten och ta inte kalciumtillskott tillsammans i samband med måltiderna.
- drick inte kaffe, te eller choklad i samband med måltiderna.