* Bitar av god paj, tex med västerbottenost
* Lite tapas som vitlöksmarinerade champinjoner (se recept), heta räkor, oliver, några små goda korvar, cornichons, inlagda kronärtskockor, ugnsrostade eller grillade paprikor och squash - för att fylla ut tallrikarna
* Grillade quesadillas, se recept
* Halloumifyllda tortillas, se recept
* Heta räkrullar, se länk
--------------------------
Tapas, tex vitlöksmarinerade champinjoner
För fyra portioner
2-3 stora tomater tomater
2 klyftor vitlök
1 msk olja
Champinjoner (ett tråg färska champinjoner brukar vara lagom)
1,5 dl torrt vitt vin
1 msk socker
1 msk koriander (egentligen ska det vara korianderfrö men jag gillar inte att fröna fastnar i tänderna så jag tar vanlig torkad koriander)
1/2 tsk salt
1-2 krm cayennepeppar
1 kruka kruspersilja (jag brukar använda torkad persilja)
Dela tomaterna, gröp ur innanmätet och skär tomatköttet i fina tärningar. Skala och grovhacka vitlöken.
Hetta upp en kastrull med olja. Fräs korianderfröna i ca 1 minut. Tillsätt champinjoner och vitlök och fräs i fem minuter. Rör om då och då. Häll på vin, socker och tomatköttet. Salta och peppra. Sjud under lock i ca 10 minuter. Grovhacka och vänd ner persilja.
Jag vill gärna ha lite vitt, rostad bröd till eller liten baguette.
--------------------------
Grillade quesadillas med svarta bönor och fetaost
Till 15-20 pers på buffé
16 (vete)tortillabröd (finns i texmex-hyllan)
500 g kokta svarta bönor (ca 2 burkar avrunna och sköljda)
250 g fetaost (gärna mager)
2 tsk sambal oelek
150 g riven Västerbottenost (finns färdigriven)
150 g riven annan ost (ex. färdigriven mager ost)
Mosa ihop svarta bönor, smulad fetaost och sambal oelek. Detta kan göras dagen innan. Mitt tips är att hälla dessa ingredienser i en plastpåse (typ 3-liters fryspåse) och mosa ihop med händerna från utsidan till all fetaost är ordentligt smulad och en hel del bönor är lite mosade.
1. Lägg ett tortillabröd på en bit aluminiumfolie som är ca 1 dem bredare än tortillabrödet.
2. Strössla över lite riven Västerbotten och lite av den andra rivna osten (en rejäl nypa av varje).
3. Bred på en klick bönröra, det behöver inte vara röra överallt.
4. Strössla över lika mycket ost till av de rivna sorterna.
5. Lägg på ett tortillabröd till och tryck till. Den rivna osten hjälper till att klistra ihop bröden.
6. Packa in i folie.
7. Grilla några minuter på vardera sidan tills osten är smält och tortillabröden fått grillränder (kolla in i paketet).
8. Skär bröden i kvartar rakt genom folien.
----------------------
Halloumifyllda tortillas
Ingredienser
Portioner: 4 st
1 halloumiost (250 g)
10 små mjuka tortillabröd
4 dl rucolasallad
2 msk olja
Gör så här
1. Riv halloumiosten grovt. Lägg osten på 5 mjuka tortillabröd.
2. Lägg på rucolasallad och lägg en tortilla ovanpå.
3. Stek dem i olja i en stekpanna på båda sidor.
Skär varje tortilla i 8 små tårtbitar.
----------------------
Heta räkrullar
www.ica.se/FrontServlet&state=recept&receptid=2300