• Sofis

    Tips på kakor, fast ändå inte kakor? ;-)

    Vad kan man göra för något gott som inte är en sliskig
    kaka (typ kladdkaka) och inte en torr kaka (typ drömmar)?
    Jag menar typ chokladtryffel, fast något annat än det?
    Den ska vara lätt att äta (alltså utan sked eller gaffel),
    och liten (så att man kan stoppa typ hela i munnen direkt).
    Men annars har jag inte så stora krav


    17/8 har vi varit gifta i 5 år
  • Svar på tråden Tips på kakor, fast ändå inte kakor? ;-)
  • Sofis

    Tack Det har jag redan bakat och fryst in!


    17/8 har vi varit gifta i 5 år
  • Googels

    Här kommer ett annat recept som oxå går lite åt godishållet.

    Caramel Shortcake
    ******************

    Botten:
    Smula 20 digestive kex och blanda med 175g smält smör. tryck ut i en form och ställ in i kylen för att stelna.

    Karamell/kola:
    Blanda en stor burk kondenserad mjölk, 175g smör, 250g socker och 4 msk sirap i en kastrull, koka upp och låt skjuda i ca 10 min tills det ser ut som kolasmet. Se till att röra ordentligt, det kan se ut som att det bränts men det har det inte, fortsätt bara att röra tills färgen är rätt.
    Häll över digestivebotten och låt svalna och stelna.

    Topping:
    Smält din favoritchoklad (en stor kaka) och bred över kakan. Låt svalna, skär i bitar och njut!

  • Sofis
    Googels skrev 2007-08-05 22:51:26 följande:
    Här kommer ett annat recept som oxå går lite åt godishållet.Caramel Shortcake******************Botten:Smula 20 digestive kex och blanda med 175g smält smör. tryck ut i en form och ställ in i kylen för att stelna. Karamell/kola:Blanda en stor burk kondenserad mjölk, 175g smör, 250g socker och 4 msk sirap i en kastrull, koka upp och låt skjuda i ca 10 min tills det ser ut som kolasmet. Se till att röra ordentligt, det kan se ut som att det bränts men det har det inte, fortsätt bara att röra tills färgen är rätt. Häll över digestivebotten och låt svalna och stelna. Topping:Smält din favoritchoklad (en stor kaka) och bred över kakan. Låt svalna, skär i bitar och njut!
    Åh den där lät supergod
    17/8 har vi varit gifta i 5 år
  • Googels
    Sofis skrev 2007-08-05 23:29:45 följande:
    Åh den där lät supergod
    Det är den oxå!

    Blev lite sugen på att göra den själv nu... det var ett tag sen sig
  • AnnaK

    Baileystryffel
    50 st

    1 dl vispgrädde
    150 g mörk choklad i bitar
    ½ dl florsocker
    100 g smör, rumstempererat
    2 cl Baileys eller whisky
    kakaopulver att rulla tryfflarna i

    Koka upp grädden.
    Lägg choklad och florsocker i en bunke och slå över den kokande grädden under omrörning. Rör till en helt slät smet.
    Vispa i smör och sprit.
    Fyll en spritspåse med smeten. Lägg i kyl att stelna.
    När smeten börjat att stelna, spritsa ut fem längder på smörpapper med slät tyll nummer tre. Låt sedan åter stelna i kylskåp.
    Dela varje längd i tio bitar och rulla dem i kakao. Förvara kallt fram till servering.

  • AnnaK

    Bountybitar
    ca 50 st

    50 g smör eller margarin
    1/2 dl vit baksirap
    1/2 dl florsocker
    2 dl vispgrädde
    1 påse kokosflingor (200 g)

    Garnering:
    200 g ljus blockchoklad

    Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5 minuter. Tillsätt kokosen.
    Häll upp smeten på ett bakplåtspapper och ställ kallt i minst 1 timme. Dela därefter i bitar med en vass kniv som doppats i varmt vatten.
    Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokosbitarna i chokladen och låt dem stelna på ett nytt bakplåtspapper. Förvaras kallt.

  • AnnaK

    Chokladcrisp
    20-30 bitar

    100 g smör eller margarin
    4 msk Kungsörnen Kärnvetemjöl
    1 msk kakao
    3 dl strösocker
    4 msk ( drygt 1/2 dl) ljus sirap
    Ev 1 påse (50 g) finhackade mandlar eller nötter

    Pensling: ca 200 g ljus blockchoklad

    Smält matfettet i en stekpanna.
    Lägg i övriga ingredienser, utom mandel/nötter. Koka upp och låt sedan småkoka på svag värme, ca 10 minuter. Rör med träsked då och då.
    Tillsätt ev mandel eller nötter när smeten kokat klart.
    Täck en plåt med aluminiumfolie eller smörpapper. Häll ut smeten. Om den är trögflytande, bred ut med skeden. Ställ plåten svalt så att smeten stelnar.
    Skär eller bryt den stelnade smeten i bitar.
    Bryt blockchokladen i bitar och lägg dem i en skål eller djup tallrik över en kastrull med sjudande vatten. Låt chokladen smälta.
    Doppa crispbitarna i den smälta chokladen, använd 2 gafflar. Lägg tillbaka bitarna på folie/smörpapper.
    Ställ kallt så att blockchokladen stelnar. Förvara bitarna i burk med lock i kylskåp.

  • AnnaK

    Fikonbollar
    ca 20 st

    150 g mandelmassa
    6-8 fikon
    200 g mörk eller ljus choklad

    Hacka fikonen fint i matberedaren. Riv mandelmassan och blanda med fikonen till en slät smet. Forma runda bollar och ställ kallt en stund.
    Smält chokladen över vattenbad. Välj mörk,ljus eller blandad, eller gör några av varje sort. Doppa bollarna och lägg över på
    bakpapper. Låt stelna och ställ kallt.

    Dadlar, sultanrussin eller katrinplommon kan också blandas med mandelmassa till fina bollar.

  • AnnaK

    Fransk nougat
    5 dl socker
    1 kryddmått salt
    1 1/2 dl ljus sirap
    1 1/4 dl vatten
    2 äggvitor
    ca 1/2 dl mandel
    ca 1/2 dl cocktailbär

    Blanda socker, salt, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull. Sätt i en hushållstermometer.Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 150 grader.
    Skålla, skala och hacka mandeln och hacka körsbären medan sockerlagen kokar. Vispa vitorna till skum.
    Häll sockerlagen i en fin stråle ner i äggviteskummet under kraftig vispning. Fortsätt att vispa tills massan blir fast.
    Blanda i mandel och körsbär.
    Bred ut massan på bakplåtspapper eller smort smörgåspapper i en form, ca 20 x 30 cm, med oljade händer eller liten spade eller forma en eller två rullar. Ställ kallt och skär sedan i bitar.
    Förvara i burk med lock. (Kan doppas i smält blockchoklad.)

  • AnnaK

    Fruktstänger
    2 dl mjuka russin
    10 mjuka fikon
    10 mjuka katrinplommon
    1-2 msk vatten
    (ev 1/2 tsk rivet citronskal)
    2 dl kokosflingor

    Skär bort "fikonskaften". Dela fikon och plommon i bitar. Hacka samman allt utom kokosen och vattnet till en jämn smet i food processor/matberedare. Blanda i 1 dl av kokosflingorna.
    Tillsätt vattnet och arbeta samman smeten. Rulla ut till smala längder och dela i 2-3 cm långa "stänger". Rulla runt bitarna i en djup tallrik fylld (till ca hälften) med 1 dl kokosflingor.
    Lägg stängerna i en liten låda med smörpapper mellan lagren.

  • AnnaK

    Kokosstänger
    Ca 30 st

    50 g smör
    ½ dl vit sirap
    ½ dl florsocker
    2 dl vispgrädde
    200 g kokosflingor

    Glasering
    175-200 g ljus blockchoklad
    25 g kokosfett

    Blanda smör sirap, florsocker och grädde i en kastrull.
    Sjud i 5 minuter.
    Rör ner kokosen, blanda väl och slå upp smeten på smörpapper.
    Forma en kaka som är ca 1 ½ cm tjock.
    Ställ den i kylen tills den kallnat och skär den sedan i avlånga munsbitar
    Smält chokladen och blanda den med kokosfett.
    Ta kastrullen av värmen.
    Doppa kokosbitarna i chokladen och vänd dem runt - enklast med hjälp av två gafflar.
    Låt bitarna rinna av lite och lägg dem på ett nytt papper tills chokladen stelnar.
    Förvara kakorna i kylen.

  • AnnaK

    Amerikanskt risgodis

    Ingredienser
    ca 40 bitar
    75 g smör
    280 g marshmallows
    3 1/2 dl kokosflingor
    6 dl rice krispies eller puffat ris
    1 1/2 dl salta cashew- eller jordnötter

    Gör så här
    Smält smöret i en rymlig, vid och tjockbottnad kastrull. Rör ner marshmallows och låt smälta på medelvärme under omrörning. Lyft kastrullen från värmen och rör ner övriga ingredienser. Täck en liten långpanna med bakplåtspapper och häll upp massan. Lägg ett bakplåtspapper över eller fukta händerna med lite vatten och tryck ut massan till en 2-3 cm tjock kaka. Låt kallna. Skär i rutor.

  • Sofis

    wow vad mycket gott Anna K


    17/8 har vi varit gifta i 5 år
Svar på tråden Tips på kakor, fast ändå inte kakor? ;-)