Skölja kikärtor
Varför måste man skölja kikärtor t ex? Vad kan hända?
Varför måste man skölja kikärtor t ex? Vad kan hända?
Menar du skölja torkade kikärtor eller "färdiga" kikärtor på burk?
Det slemmiga som är kring färdiga kikärtor på konserv- eller glasburk är inte farligt, men kanske inte så trevligt att äta. Därför sköljer jag mina ärtor. Ska man dessutom blanda dem i sallad så är det ju inte så kul om de är slemmiga.
Torra kikärtor som man kokar själv måste man blötlägga över natten, så som man gör man man med andra torra bönor och ärter, tex bruna bönor, kidneybönor.
Blötlägg 2 dl kikärtor i 6 dl vatten 8-10 tim. Koka i nytt vatten 8-10 lit ca. 60-90 min. För att få mer lättsmälta kikärtor kan man efter blötläggningen låta dem groddas i 1-2 dagar, kom ihåg att skölja dom några gånger per dag.
Kokas sedan i 6-7 dl vatten i ca. 25 min.
Om man kokar egna kikärtor och låter dom ligga kvar i det varma vattnet så blir det vattnet också slemmigt. Men om man sköljer så blir det bra