Brödrecept!
Jag har fått för mig att börja baka bröd istället för att köpa, så nu behöver jag en massa recept!
Bomba mig med allt ni har!
Jag har fått för mig att börja baka bröd istället för att köpa, så nu behöver jag en massa recept!
Bomba mig med allt ni har!
Brytbröd
Goda små bröd som är enkla att göra.
Tid: 2 timmar
24 st
Värm mjölken till 37°C. Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet och rör i kesellan, sirapen, saltet och mjölet och arbeta degen smidig.
Låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den ett par minuter. Dela i 24 lika stora bitar, rulla
till bollar och lägg tätt i en långpanna. Jäs under bakduk 30 minuter.
Grädda i 225°C i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Pensla med vatten med en skvätt olja i.
Låt kallna på galler under bakduk. Bryt isär bullarna.
Morotsbröd
Goda och nyttiga morotsbullar eller morotsbröd.
Tid: 1 h 45 min
24 bullar eller 2 limpor
Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.
Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Solrosfrallor
Tid: ca 2 timmar
26 st
Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en degbunke och rör ut den i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap, solrosfrö, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg, gärna med elvispens degkrokar några minuter.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Knåda degen och dela den i två delar och rulla ut varje del till en längd. Skär varje längd i 13 bitar och rulla till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter. Bullarna ska vara väljästa.
Pensla med kallt vatten och grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 10 minuter.
Enkelt bröd
Ingredienser
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl ljummet vatten
2 dl rågsikt eller grahamsmjöl
1,1-1,2 liter vetemjöl
Tillagning
Detta bröd är enkelt att baka. Först får det jäsa 1-2 timmar i bunken sedan lägger man ut hela degen på en plåt och låter den jäsa ytterligare en stund.
Smula ner jästen, tillsätt salt och honung. Häll i de ljumna vattnet (börja med en liten mängd).
Häll ned grahamsmjölet/rågsikten och rör om. Tillsätt det mesta av vetemjölet (i omgångar). Spara lite vetemjöl till utbakningen. Låt jäsa 1-2 timmar i bunken under bakduk (lång jästid rekommenderas!).
Knåda degen på ett mjölat bord och forma en rulle som du lägger på plåten (smord plåt eller bakplåtspapper). Skär några sneda skårår, lägg på en bakduk och låt jäsa i 20 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
Börja med att grädda brödet mitt i ugnen i 250 grader 15 minuter. Därefter sänks temperaturen till 200 grader och brödet får gräddas ytterligare 25-35 minuter. Brödet kan få färg ganska snabbt därför kan brödet täckas med ungsfolie de sista 15-20 minutrarna.
Låt brödet svalna utan bakduk så det får en knaprig yta.
Oj, tack så mycket för alla goda recept!
Fler som har nåt att bjuda på?
hej!
bröd är gott! detta brukade vi baka på krogen/restaurangen där jag jobbade..vi var alltid stressade och detta är ett snabbgjort UR gott bröd. ingen jästid eller liknande.. dessutom; man kan göra lite som man vill med innehållet!!! grovt, mörkt gästerna var HELT galna i det!!!!
Ystad Kocken P A´s bröd: 4 st bröd! (det går utmärkt att halvera osv..)
vetemjöl 1.7 kg
bikarbonat 3 msk
salt 1/2 msk
solroskärnor/linfrön eller andra goda nötter, russin, lingon osv 400 gram
sirap 2 flaskor
havregryn 1 liter
filmjölk och/eller yoghurt 3 liter
i orginal receptet var det filmjölk men vi hade slut på det en gång o tog yoghurt med diverse fruktsmak, brödet blev godare! ibland tog jag mer havregryn mindre vetemjöl.. funkade! ett perfekt bröd. bikarbonat kan göra nötterna gröna, det är INTE skadligt utan helt normalt, smakar gott!
blanda samman alla ingrdienserna i en stor skål. häll upp smeten i smorda formar. ställ in i ung (varmluftsugn på jobbet, vanlig ugn lägre temp och kanske lite längre tid..?)
150 grader i ca 1 1/2 -2 timmar.
SUPERBT!