• Mate

    Brödrecept!

    Jag har fått för mig att börja baka bröd istället för att köpa, så nu behöver jag en massa recept!
    Bomba mig med allt ni har!

  • Svar på tråden Brödrecept!
  • Jannamia

    Brytbröd


    Brytbröd med kesella
    Brytbröd

    Goda små bröd som är enkla att göra.


    Klocka Tid: 2 timmar


    Muffins 24 st


    Du behöver: 50 g jäst (för söta degar) 2 ½ msk ljus sirap 3 ½ dl grahamsmjöl 5 dl mjölk 250 g kesella 1 ½ tsk salt 8 ½ dl vetemjöl Gör så här:

    Värm mjölken till 37°C. Rör ut jästen med lite av degspadet.


    Tillsätt resten av degspadet och rör i kesellan, sirapen, saltet och mjölet och arbeta degen smidig.


    Låt jäsa 30 minuter.


     


    Ta upp degen på bakbordet och knåda den ett par minuter. Dela i 24 lika stora bitar, rulla


    till bollar och lägg tätt i en långpanna. Jäs under bakduk 30 minuter.


     


    Grädda i 225°C i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Pensla med vatten med en skvätt olja i.


    Låt kallna på galler under bakduk. Bryt isär bullarna.


    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia

    Morotsbröd


    Morotsbröd utbakade till morotsbullar
    Både goda och nyttiga morotsbullar.

    Goda och nyttiga morotsbullar eller morotsbröd.


    Klocka Tid: 1 h 45 min


    Muffins 24 bullar eller 2 limpor


    Du behöver: 1 pkt (50 g) jäst för söta degar50 g smör5 dl vatten1 ½ tsk salt1 dl vetekli1 dl solrosfrön½ dl linfrön4 dl rivna morötter3 dl grahamsmjöl6-8 dl vetemjöl special Gör så här:

    Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37 grader. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.


    Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl. Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.


    Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.


    Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.


    Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.


    Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225 grader. Limporna gräddas i undre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.


    Låt svalna på galler under bakduk.


    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia

    Solrosfrallor


    Solrosfrallor
    Solrosfrallor - frallor med solrosfrön
    Frukostbröd, måltidsbröd eller bröd till soppa. De här goda bröden passar i de flesta sammanhang.

    Klocka Tid: ca 2 timmar


    Muffins 26 st


    Du behöver: 50 g jäst 5 dl vatten ½ dl olja 1 ½ tsk salt 2 msk sirap 3 dl rostade solrosfrön 6 dl rågsikt 7-8 dl vetemjöl Gör så här:

    Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en degbunke och rör ut den i lite av vattnet.


    Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap, solrosfrö, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg, gärna med elvispens degkrokar några minuter.


    Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.


     


    Knåda degen och dela den i två delar och rulla ut varje del till en längd. Skär varje längd i 13 bitar och rulla till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.


    Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter. Bullarna ska vara väljästa.


     


    Pensla med kallt vatten och grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 10 minuter.


    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia

    Enkelt bröd

    Ingredienser
    50 g jäst
    2 tsk salt
    1 msk honung
    6 dl ljummet vatten
    2 dl rågsikt eller grahamsmjöl
    1,1-1,2 liter vetemjöl
            Tillagning
    Detta bröd är enkelt att baka. Först får det jäsa 1-2 timmar i bunken sedan lägger man ut hela degen på en plåt och låter den jäsa ytterligare en stund.

    Smula ner jästen, tillsätt salt och honung. Häll i de ljumna vattnet (börja med en liten mängd).

    Häll ned grahamsmjölet/rågsikten och rör om. Tillsätt det mesta av vetemjölet (i omgångar). Spara lite vetemjöl till utbakningen. Låt jäsa 1-2 timmar i bunken under bakduk (lång jästid rekommenderas!).

    Knåda degen på ett mjölat bord och forma en rulle som du lägger på plåten (smord plåt eller bakplåtspapper). Skär några sneda skårår, lägg på en bakduk och låt jäsa i 20 minuter. Värm ugnen till 250 grader.

    Börja med att grädda brödet mitt i ugnen i 250 grader 15 minuter. Därefter sänks temperaturen till 200 grader och brödet får gräddas ytterligare 25-35 minuter. Brödet kan få färg ganska snabbt därför kan brödet täckas med ungsfolie de sista 15-20 minutrarna.

    Låt brödet svalna utan bakduk så det får en knaprig yta.


    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia
    Tekakor
    Ingredienser:
    8 dl havregryn
    1 liter mjölk
    175 g margarin
    75 g jäst
    1 tsk salt
    ½ dl socker
    ca 2 liter vetemjöl
    Gör såhär:
    Låt havren svälla i mjölken i ett par timmar i en degbunke. Skär ner matfettet i grynmassan och värm till 37 grader. Smula ner jästen i degbunken och blanda i havregrynsblandningen, saltet, sockret och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig med maskin tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl. Jäs under bakduk ca 30 min. Knåda i resten av mjölet. Dela i ca 30 bitar och forma till runda kakor, ca 1 cm tjocka. Nagga med gaffel eller kavla med kruskavel. Lägg på smord plåt. Låt jäsa under duk i 30 min. Grädda kakorna i 225 grader, ca 10 min. Lår dem kallna under bakduk.
    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia
    Spanska frukostbullar ( ca 16st )


    Ingredienser:

    50 g jäst
    2 dl vatten
    2 dl filmjölk
    3 msk olja
    1 tsk salt
    5 dl rågsikt
    ca 4 dl vetemjöl

    Gör så här:

    Rör ut den smulade jästen i ljummet vatten.
    Tillsätt filmjölk, olja och salt.
    Tillsätt rågsikten och det mesta av mjölet.
    Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
    Låt den jäsa ca 45 min.
    Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i 16 bitar.
    Forma dessa till runda bullar.
    Lägg bullarna på bakplåtspappersklädd plåt, sikta över lite mjöl och låt dem jäsa ca 15 min.
    Grädda bullarna nederst i ugnen i ca 20 min på 200°.
    Låt dem kallna på galler under bakduk.
    De går bra att frysa.
    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia
    Grahamsbullar med fil ( 40 st )


    Ingredienser:

    100 g jäst
    50 g smör
    1 liter filmjölk
    2 tsk salt
    ca 1,5 l grahamsmjöl
    ca 0,5 l vetemjöl

    Gör så här:

    Smula sönder jästen direkt i degbunken.
    Smält smöret i en kastrull.
    Tillsätt filmjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader.
    Häll den ljumma mjölkblandningen över jästen och rör om så den löser sig.
    Tillsätt salt, grahamsmjöl och största delen av vetemjölet.
    Arbeta ihop allt till en deg.
    Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 30 min.
    Arbeta ihop degen i degbunken.
    Tillsätt ev. lite mer vetemjöl.
    Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
    Dela degen i 4 delar.
    Rulla dem till längder och dela varje längd i 10 delar.
    Baka ut dem till runda bullar och lägg på smorda plåtar.
    Låt dem jäsa till nästan dubbel storlek, ca 30 min.
    Grädda i ugn vid 225 grader ca 12 min.
    Låt bullarna kallna på galler under bakduk.
    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Mate

    Oj, tack så mycket för alla goda recept!
    Fler som har nåt att bjuda på?

  • biaw

    hej!

    bröd är gott! detta brukade vi baka på krogen/restaurangen där jag jobbade..vi var alltid stressade och detta är ett snabbgjort UR gott bröd. ingen jästid eller liknande.. dessutom; man kan göra lite som man vill med innehållet!!! grovt, mörkt gästerna var HELT galna i det!!!!

    Ystad Kocken P A´s bröd: 4 st bröd! (det går utmärkt att halvera osv..)

    vetemjöl 1.7 kg
    bikarbonat 3 msk
    salt 1/2 msk
    solroskärnor/linfrön eller andra goda nötter, russin, lingon osv 400 gram
    sirap 2 flaskor
    havregryn 1 liter
    filmjölk och/eller yoghurt 3 liter

    i orginal receptet var det filmjölk men vi hade slut på det en gång o tog yoghurt med diverse fruktsmak, brödet blev godare! ibland tog jag mer havregryn mindre vetemjöl.. funkade! ett perfekt bröd. bikarbonat kan göra nötterna gröna, det är INTE skadligt utan helt normalt, smakar gott!

    blanda samman alla ingrdienserna i en stor skål. häll upp smeten i smorda formar. ställ in i ung (varmluftsugn på jobbet, vanlig ugn lägre temp och kanske lite längre tid..?)
    150 grader i ca 1 1/2 -2 timmar.

    SUPERBT!

Svar på tråden Brödrecept!