• kirei

    Jag vill ha matbrödsrecept för bröd med hela korn i!

    Hej. Jag brukar baka vitt matbröd med vetemjöl och olika sorters kli i, men skulle vilja få recept på bröd som innehåller hela korn. Tack p f

  • Svar på tråden Jag vill ha matbrödsrecept för bröd med hela korn i!
  • AnnaK

    Bröd med hela korn
    Det här är ett mycket mättande och fiberrikt bröd och
    eftersom det innehåller både hela korn, grovt korn- och
    rågmjöl är det glykemiska indexet lågt.

    (1 stort bröd)
    1 dl hela vetekorn
    6 dl ljummet vatten
    0,5 paket jäst
    2 msk kallpressade rapsolja
    2 tsk salt
    2 dl kornmjöl
    3 dl grovt rågmjöl
    6-8 dl vetemjöl

    1. Rensa och skölj vetekornen. Lägg dem i blöt i vattnet
    under natten eller koka dem mjuka i 30 minuter och låt
    svalna.
    2. Rör ut jästen i vattnet med vetekornen. Rör också i
    rapsolja och salt. Tillsätt det grova mjölet samt den
    mindre mängden av vetemjölet. Arbeta kraftigt i 5 minuter
    med maskin eller 10 minuter för hand. Tag mer mjöl om
    degen är kladdig. Strö över lite mjöl, täck med en bakduk
    och låt jäsa i 45 minuter.
    3. Tag upp på mjölat bakbord. Knåda några kraftiga tag.
    Platta eller kavla ut till en platta.
    4. Rulla ihop som en rulltårta. Lägg på plåt, snitta med en
    vass kniv och täck med en bakduk. Jäs tills degen snabbt
    reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret.
    5. Värm ugnen till 250 grader. Grädda i 10 minuter, sänk till
    200 grader och grädda i ytterligare 35 minuter. Låt svalna
    innan du skär upp brödet.

  • AnnaK

    Dinkelbröd med surdeg och hela korn

    Ett ljust bröd som passar till det mesta, brödet bakas med dinkelsikt, hela korn och surdeg vilket ger ett lägre GI. Brödet får en krispig och fin yta. Receptet är omarbetat från Saltå Kvarn.

    3 dl vatten, 37 grader
    25 g jäst
    2 tsk salt
    1 msk honung
    2,5 dl surdeg
    10 dl dinkelsikt
    500 g kokta hela korn av råg, vete eller dinkel. Motsvarar ca 250 g okokta.
    Börja med att koka kornen i ca 5 dl vatten i ca 30 minuter. Låt svälla ytterligare 30 minuter. Häll bort överflödigt vatten. Kornen kan kokas dagen innan om så önskas. Ljumma vattnet till 37 grader och blanda med jästen. Blanda i kryddor, surdeg, hela korn och dinkelsikt. Knåda till en slät deg. Jäs i 1 timme och 20 min. Dela degen i två eller tre delar och knåda till limpor. Lägg i formar och låt jäsa ca 1 timme, till knappt dubbel storlek. Grädda ca 10 min i ugn 250 grader. Sänk till 180 grader och grädda ytterligare ca 50 minuter.

  • AnnaK

    Hela korn med kanel och kardemumma
    En oväntad smaksättning som ger ett härligt bröd med underbar doft. Hela korn, surdeg, linfrö och solroskärnor ger brödet ett lägre GI. Receptet är framtaget av bagaren Yannicke Le Guillarme.

    140 g hela korn, råg eller havre
    4 dl vatten
    25 g jäst
    4,5 dl vatten
    70 g rårörsocker
    20 g salt
    2 dl surdeg
    4 g kardemumma
    5 g kanel
    400 g dinkelmjöl fullkorn
    100 g kornmjöl
    30 g havrekli
    100 g linfrö
    100 g solroskärnor
    Koka de hela kornen i 4 dl vatten i ca 30 min, låt svälla ytterligare 30 min tills det svalnar till 37 grader. Häll bort överflödigt vatten. Ljumma 4,5 dl vatten till 37 grader, bland i jästen. Blanda i övriga ingredienser samt det kokta kornet. Kör i degblandare i ca 10 min till en välarbetad, ganska lös deg. Låt jäsa ca 1 timme under bakduk.
    Fördela degen i 2 st liters formar. Strö över havregryn och låt degen jäsa till kanten. Sätt in formarna i ugn 225 grader, sänk till 180 grader och grädda i 45 minuter.

  • kirei

    Tack snälla för recepten !!

Svar på tråden Jag vill ha matbrödsrecept för bröd med hela korn i!