• Anonym

    får man äta gravad lax som gravid!?

    Känns lite pinsamt att fråga men hört att man inte får äta vissa fiskar när man är gravid. Får man äta gravad lax?!

  • Svar på tråden får man äta gravad lax som gravid!?
  • Sara Li

    "Får"? Ja det får du, det är ingen som bestämmer över dig. Sedan att Livsmedelsverket inte rekommenderar just gravad lax till gravida är en annan sak. Men man väljer själv om man vill följa rekommendationerna eller inte. Kolla mer på www.slv.se


    Mamma älskar Tove född 06-10-06
  • Sara Li

    VARFÖR väljer man att vara anonym i en sådan här fråga? Eller ja, jag förstår TS att du vill vara anonym eftersom du kanske inte vill att någon du känner ska få reda på att du är gravid... men att svara anonymt på frågan... det förstår jag inte. Förlåt, det var lite OT.


    Mamma älskar Tove född 06-10-06
  • grodanboll85

    de är rekomenderat å inte äta gravad lax å så men om du verkligen är sugen så kan du ju ta en liten smakbit iaf men i en måttlig mängd=)

  • Anonym

    varför jag väljer att vara anonym är för att min make finns här på familjeliv,och han vet inte att jag är gravid än! så jag hade tänkt och överasska honom med en liten middag,och han älskar gravad lax. så undrade därför om som gravid fick äta det!

  • Susanne N

    Tycker inte du ska äta det. Kör kokt istället
    Och lycka till med middagen!

  • Anonym

    pluss att jag känner mig så dum att fråga! så det var av två olika orsaker!

  • Anonym

    Ok! i ungen går lika bra som kokt?!

  • Sara Li
    Anonym skrev 2007-08-24 12:20:32 följande:
    varför jag väljer att vara anonym är för att min make finns här på familjeliv,och han vet inte att jag är gravid än! så jag hade tänkt och överasska honom med en liten middag,och han älskar gravad lax. så undrade därför om som gravid fick äta det!
    Som sagt så skrev jag att jag förstod att du var anonym.

    Jag undrade varför de som svarar väljer att vara anonyma.

    Grattis förresten!
    Mamma älskar Tove född 06-10-06
  • Sadie

    Men hallå där!!

    Man FÅR ÄTA GRAVAD LAX om man har gravat den själv och den är nygravad. Det är lätt att grava lax själv och det gjorde jag förrförra julen och tänker göra i jul igen så jag inte blir utan den!

  • Sara Li
    Sadie skrev 2007-08-24 12:23:15 följande:
    Men hallå där!!Man FÅR ÄTA GRAVAD LAX om man har gravat den själv och den är nygravad. Det är lätt att grava lax själv och det gjorde jag förrförra julen och tänker göra i jul igen så jag inte blir utan den!
    Man får äta vad man vill. Ingen annan bestämmer över vad man FÅR äta.
    Mamma älskar Tove född 06-10-06
  • Sess82
    Anonym skrev 2007-08-24 12:22:46 följande:
    Ok! i ungen går lika bra som kokt?!
    Ja ugnen går lika bra som att koka. Så länge fisken är tillagad och inte rå så går det bra :)

    Lycka till och ett stort grattis får man väl säga också! ;)
    BF april 2008
  • Susanne N

    Ugnsbakad lax äter jag och jag är gravid. Är lite osäker på gravad...min man som är läkare tycker jag inte ska äta det.

  • Sadie

    Sara Li skrev 2007-08-24 12:24:03 följande:


    Man får äta vad man vill. Ingen annan bestämmer över vad man FÅR äta.
    Jaså, det trodde jag att det var nån som gjorde!? Sluta kommentera det, du fattar ju vad alla menar.
  • Sadie

    Susanne N skrev 2007-08-24 12:24:37 följande:


    Ugnsbakad lax äter jag och jag är gravid. Är lite osäker på gravad...min man som är läkare tycker jag inte ska äta det.
    Som sagt, är den nygravad så är det ingen fara!
  • Anonym

    Om den gravade laxen har varit fryst i minst 5 dagar så får man äta. För då har eventuella bakterier dött.

  • miLLus

    Fisk och skaldjur


    Listeria kan finnas i små mängder på gravad och rökt fisk. Om bakterien får tillfälle att föröka sig, som i vakuumförpackad vara med flera veckors hållbarhet, kan halterna med tiden bli avsevärda om förvaringstemperaturen inte hålls vid den rekommenderade max +4°C. Observera att listeria inte störs av atmosfären i vakuumförpackningen. Vakuumförpackning används för att minska växt av "förskämningsbakterier" och därmed förlänga produktens hållbarhet. Nyrökt fisk är en betydligt säkrare produkt.


     


    För rå obehandlad fisk är risken för skadliga halter av listeria låg om fisken har hanterats hygienskt tillfredsställande. Fisken blir ofräsch innan eventuell listeria hinner växa till högre halter. Råa obehandlade livsmedel utgör dock alltid i sig en viss risk för skadliga bakterier, virus eller parasiter även om de i första hand drabbar modern, inte fostret. Till den kategorin hör speciellt skaldjur, framförallt musslor, t.ex. ostron, de ansamlar bakterier och virus. Vanlig inlagd sill är riskfri (sur miljö).


Svar på tråden får man äta gravad lax som gravid!?