Forum Ekonomi - Ekonomi & juridik
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hur går det till när man at lån för att köpa verksamhet ex. restaurang?

  Lör 25 aug 2007 14:38 Läst 7263 gånger Totalt 14 svar
  Diorlo­ver
  Visa endast
  Lör 25 aug 2007 14:38

  Vi funderar nu på att köpa en restaurang/bar/krog..
  HUr gåt det till när man ska låna pengar till detta? använder man då själva verksamheten som säkerhet?
  Den är fullt fungerand eoch drar kmt folk så vi ska ju isåfall bara ta över...

  Någon som vet?

 • Birgit­ta2
  Visa endast
  Lör 25 aug 2007 14:55 #1

  Det finns ju kurser i "öppna eget". Och banken vill gärna se resultatet från föregående år om det är en etablerad restaurang. Så det är inte fel att få kopior på senaste bokslut och slutlig deklaration. Sen vill de veta hur kunniga ni är i branchen. De är mer villiga om man redan har kunskap och erfarenhet än att låna ut pengar till sånt här om man inte har nån susning av vad man sysslar med. Man bör kunna grundläggande bokföring, momsredovisning etc, eller ha råd att anställa någon som sköter sånt här.

 • Diorlo­ver
  Visa endast
  Lör 25 aug 2007 14:58 #2

  Ja min sambo är kock sedan 18 års ålder alltså efter studenten å tre års gymnasie utbildning som kock. det stället han bor på nu driver han praktiskt taget förrutom sköter papperna å ekonomin..
  men allt det andra där ahr dom runt 350-400 gäster per dag både lunch och a la carte. sen är hans syster revisor elöelr va det heter så det gör hon för en billig peng. det är ju rätt så klart att man kollar på siffrorna innan vi köper. denna verksamheten går väldigt bra och har TOPPEN läger.. extremt centralt..

 • Lör 25 aug 2007 15:04 #3

  Det ar valdigt svart att lana pengar till en restaurang verksamhet du kommer att behova mycket eget kapital. Bankerna ar valdigt skeptiska till branschen det kommer formodligen inte ga att satta verksamheten som sakerhet utan de kommer krava tex fastighet elle liknande i pant om du inte har en vattentat affarside. Lite beror pa om orten ar overetablerad eller inte.
  Lycka till och var ordentligt forberedd om ni ska till banken

 • Diorlo­ver
  Visa endast
  Lör 25 aug 2007 15:07 #4

  Tror ej det blir svårt till att få lån till denna verksamheten jag menar det är verkligen toppenläge. Vilöl inte säga vart det ligger men det ligger på en station där tåg osv kommer och går där finns ,mcdonalds och dvierse andra barer..Sen blir det nog två st som ska gå in på lånet..Och jo min sambo ahr en vattentätt ide.

  Mina släktingar som haft restauranger ar aldrig haft svårt att få lån

 • Lör 25 aug 2007 15:35 #5

  Det ar superkul att vara egen hur som helst men massor med jobb. Onskar all lycka med allt.

 • Diorlo­ver
  Visa endast
  Lör 25 aug 2007 15:43 #6

  Jo det är verkligen mkt jobb... men i slutändan är det värt det.. så hoppas det är något för oss för då ska vi kontakta banken å snabbt som möjlig.t

 • sommar­torpet
  Visa endast
  Lör 25 aug 2007 15:59 #7

  Först en liten men nog så viktig detalj, din sambos syster kan inte vara revisor åt er, det är förbjudet. Det får absolut inte finnas någon relation mellan företagsledaren och revisorn som gör att revisorn kan misstänkas inte fullgöra sina plikter, och släktskap är ett direkt jäv. Det är tom så att vi i vårt bolag inte får ha samma revisor som vi anlitar till flera av våra klienter. Även om våra klienter bara står för 10% av hela den revisionsbyråns omsättning så ser revisorsnämnden det som en risk att hon ska känna att det finns en "beroendeställning" och inte utföra en korrekt granskning.

  Sedan lånet:

  Huruvida du får låna eller ej beror faktiskt i första hand på vad det finns för säkerheter i bolaget. Ett bra läge visst, men äger bolaget lokalen eller har man ett långt arrende som kan värderas i pengar eller äger man hyresrätten. Om det är läget som "gör" restaurangen och man inte har någon rättighet till läget så är ju det en nackdel för banken vid bedömningen av lånemöjligheten.
  Sedan handlar det ju också om vem det är som ska låna, om det är bolaget eller ni själva. Ska ni köpa det befintliga bolaget är det ni privat som måste låna pengarna och ni kan inte sätta annat än aktierna i bolaget som säkerhet och det är faktiskt inte värt ett enda dugg. Är det bolaget som ska låna så är det lättare eftersom man kan få en företagsinteckning och äger man då hyresrätten eller lokalen så finns ju ett substansiellt värde i bolaget + en del goodwill. Är det bolaget som ska låne så måste man alltså lösa övergången av verksamheten från ett bolag till ett annat och alltså bara göra en inkråmsförsäljning.

 • Diorlo­ver
  Visa endast
  Lör 25 aug 2007 16:13 #8

  Jo man äger själva "fastigheten" utrymmet.. Okej så hon kan inte göra det hmm. skummt.. för hon sa det gick.vad menar du emd bolaget äger lokalen? hänger inte riktigt med?

 • sommar­torpet
  Visa endast
  Lör 25 aug 2007 17:09 #9
  Diorlover skrev 2007-08-25 16:13:07 följande:
  Okej så hon kan inte göra det hmm. skummt.. för hon sa det gick.
  Är det revisorn du menar?

  Men är det då revisor hon är, är det inte bara så att hon ska hjälpa er med bokföring? Det är jätteviktigt att du som företagare verkligen förstår innebörden av de ord du använder dig av, i synnerhet om du ska söka lån hos banken. Går du till banken och säger att bolagets revisor ska vara xx så har du också indirekt sagt till banken att det är ett A ni ska ha. Om sedan hela affärsplanen visar på att det är en enskild firma så lämnar nu dubbla budskap och visar på brister i er förståelse för företagande.
 • sommar­torpet
  Visa endast
  Lör 25 aug 2007 17:29 #10
  Diorlover skrev 2007-08-25 16:13:07 följande:
  Jo man äger själva "fastigheten" utrymmet..
  vad menar du emd bolaget äger lokalen? hänger inte riktigt med?
  Om du ska låna pengar av banken för att köpa ett hus så tar ju banken ut ett pantbrev i huset. Man har alltså en säkerhet, själva huset, som man kan sälja och få in pengar för om inte du betalar av på ditt lån som du ska.

  Om ett bolag ska låna pengar av banken för att köpa ett annat företag eller en rörelse så tar banken ut en företagsinteckning som säkerhet för det lånet. Det innebär att baken vid en konkurs har bästa rätt till de pengar som konkursförvaltaren kan få in vid försäljning/likvidering av bolagets tillgångar. Vad har du då för tillgångar i en restaurang.

  Du har inga kundfordringar eftersom dina kunder betalar kontant. Har du inte betalt dina lån eller räkningar så beror det alltså på att du inte fått tillräckligt stora inkomster, inte på att dina kunder inte hunnit betala ännu. Det kommer alltså inte att komma in några pengar till bolaget efter konkursen = inget värde som inteckningsegendom.

  Du har inget lager som kan säljas och ge kontanter till bolaget. De varor du har är livsmedel i kylar och frysar med det är ju inget som kommer att kunna säljas till någon annan, åtminstone inte efter ett antal månader. Inget lager = inga pengar = inget värde som inteckningsegendom

  Om bolaget däremot äger lokalen, endera genom att man äger fastigheten eller hyresrätten, så har den samma värde som ett hus som du själv ska köpa. Om inte du betalar till banken kan de utmäta fastigheten eller vid en konkurs sälja hyreskontraktet till någonannan och på så vis få in kontanter som kan betala din skuld.

  Du måste ju förstå skillnaden i att du endera måste betala x antal tusen i månaden i hyra för en lokal eller att du själv äger lokalen och följdaktligen även ett helt restaurangkök med allt vad det innebär i inventarier.
 • Diorlo­ver
  Visa endast
  Lör 25 aug 2007 18:25 #11

  jo men jag ahr varit vaken i fyra dygn med en pigg sju måanders inte jätte lätt å va vid alla fulla sinnen. hehe jag förstår mycket väl allt du säger men som sagt just nu är det bara lekmanstermer jag förstår då jag går på extra energi och 15 kannor kaffe...jag förstår ju skillnaden vid att arrendera och att köpa men jag skrev ju köpa i mitt inlägg köpa en etablerad restaurang med allt som inne bär. de tär abr ,möbler,invetarie ta över alko tillstånd osv. och fullt utrustat kök..

  du verkar lite hmm göra det som om jag inte fattar.. lite hald daskigt tycker ja

 • sommar­torpet
  Visa endast
  Lör 25 aug 2007 21:01 #12

  Jag förstår att du ska köpa restaurangen, vad jag undrar är vad restaurangen äger.
  Alkoholtillståndet följer ägaren så det kan ni inte överta utan måste söka nytt.
  Ett fullt utrustat kök finns i lokalen men VEM ÄGER LOKALEN? Det är inte många restauranger som äger den fastigheten som krogen ligger i, alltså finns en annan hyresvärd. Kommer han att godkänna er som nya hyresgäster? Har befintlig ägare överhuvudtaget rätt att överlåta hyresavtalet på er? Att lokalen är fullt utrustad för att driva restaurang hjälper ju inte er om ni inte får hyra lokalen.

 • Sön 26 aug 2007 00:10 #13

  Alkoholtilstand ges efter att lokalen ar godkand av miljo och halsa och brand det tuffaste att klara av ar att fa lokalerna godkanda enligt nya regler och att utforma ett egenkontroll program eller sa koper man det men da kostar det ju en del brand brukar inte vara sa svart att fa godkannt av sen ar det ju sjalva alkoholtillstandet dar du maste ha gatt *ansvarsfull alkoholhantering * eller likvardig utbildning sen ska man avlagg prov och bli godkand ingen i bolagets styrelse far ha ngn skatteskuld eller ouppklarade arenden hos kfm.
  Kortfattad beskrivning av vad som behovs tar ganska lang tid att fa lokalerna godkanda och innan det ar gjort tar inte ngn annan i ansokningshandlingar for tex alokohol

 • Diorlo­ver
  Visa endast
  Sön 26 aug 2007 12:30 #14

  Inte jag som ska köpa den utan min sambo. visst jag får en viss del ju. Han kan allt det här men ajg e ju oxå nyfiken.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll