Förrådskadeinsekter – skalbaggar
För enkelhetens skull tar vi under denna rubrik upp de allra vanligaste, nämligen;
mjölbaggar, plattbaggar, brödbaggar och tobaksbaggar
Mjölbaggar hör till familjen Svartbaggar – latin Tenebrionidae. Det svenska namnet ”Svartbaggar” säger en hel del om dessa skalbaggars utseende. Som fullbildade adulter (=vuxna) är alla arterna mer eller mindre enfärgat svarta eller kastanjefärgade utan någon särskild teckning. Gemensamt för dem är att de avger en skarp lukt. som är lätt att känna igen. Det finns fyra arter svartbaggar som uppträder som förrådsskadegörare under namnet mjölbaggar:
Stor mjölbagge –
Tenebrio molitor Svartbrun mjölbagge –
Tribolium destructor Kastanjebrun mjölbagge –
Tribolium castaneum Rismjölbagge –
Tribolium confusumStor mjölbagge är inhemsk, och lever året runt i vår svenska natur. Skalbaggen är en god flygare och kan ofta påträffas inomhus i våra hem under den varma årstiden. I naturen lägger den sina ägg i gamla murkna stubbar, i sågspånshögar etc. Larven behöver kolhydrater (=nedbruten cellulosa) för sin tillväxt. Förr i tiden var det ganska vanligt att larven –”mjölmasken” - rumsterade i visthusbodarnas förråd. Nuförtiden inträffar det sällan att Stor mjölbagge blir ett problem inomhus. Massförökning påträffas bara då huset tidigare kan ha varit exempelvis ett spannmålsmagasin eller en gammal handelsbod. Då kan det finnas larvhärdar i trossbottnar och andra inbyggda delar där gammalt material (spannmål, mjöl etc) utgör föda för larverna. Larverna odlas gärna som föda åt akvariefiskar, burfåglar och andra smådjur.
Svartbrun mjölbagge är den vanligaste förrådsskadegörande mjölbaggen i våra hem. Den kommer ursprungligen från varmare länder och importerades av en slump med varor till vårt land. På 40-talet tycks den ha funnit fotfäste, och sedan dess kan vi betrakta den som en ovälkommen besökare. Den klarar sig alltså inte utomhus, utan sprids via handel och allmänt kringflyttande. Den dyker upp i alla led av spannmålshantering – från spannmålsmagasin, via kvarnar, med mjölpåsen hos enskilda handlare och till våra hem. Den fullbildade skalbaggen kan inte flyga, men den är mycket rörlig och söker ett ställe att lägga sina ägg – kanske vandrar den via rörgenomföringar mellan lägenheterna etc. Torra specerier – mjöl, spaghetti, fågelfrön osv är idealfödan åt kommande generationer. I mjölpåsen kan man märka att en konstig skarp lukt uppstått. Vid närmare beskådan kanske det kryper små gula larver i påsen…. detta är det första stadiet. Senare vandrar små (5 mm) svarta skalbaggar omkring i skåpen och på bänkarna. Nu har larverna utvecklats till sitt fullbildade stadium – nämligen skalbaggen.
Kastanjebrun mjölbagge och Rismjölbagge är båda ett globalt fenomen. De har behov av högre temperaturer och förekommer främst i importledet av spannmålsprodukter. Vi ser sällan att de når så långt som till våra hem.
Plattbaggar hör till familjen Cucujidae bland skalbaggarna, och vi har importerat två arter till vårt land – Dels Sågtandad plattbagge Oryzaephilus surinamensis och dels Jordnötsplattbaggen Oryzaephilus mercator. Många av oss ger allt som kryper i speceriskåpet namnet ”mjölbaggar”, men det finns varianter. En annan skalbaggsfamilj har också specialiserat sig på mjölprodukter, nämligen familjen Plattbaggar, och då främst arten Sågtandad plattbagge som funnit vägen till våra hem. Till skillnad från mjölbaggarna så luktar inte plattbaggarna. Dessutom är de mindre och blir många på kort tid. Trots att honan är så liten (2-3 mm) så lägger hon 200 ägg! Om temperaturen där hon lagt äggen är lite högre än normal rumstemperatur (hårt bröd i skåpet över kylen…) så kan det ”myllra” av skalbaggar i skåpen. De kan inte flyga utan förflyttar sig ivrigt krypande. Larverna är små (max 2 mm) och lever dolt i mjölet. Problemet brukar uppmärksammas först då de små skalbaggarna ger sig ut på upptäcksfärd. Plattbaggarna är ”importer” från varma länder, så tipsen om frys och dammsugare fungerar också här.
Jordnötsplattbaggen är knuten till oljehaltiga frön och hör till de arter som sällan når fram till våra hem, utan i första hand är ett globalt ”importdjur” som följer med råvaror till vår industri.
Tobaksbagge och brödbagge
Båda är goda flygare. De lägger sina ägg i alla slags torra vegetabilier. Kryddor, torra bröd och till och med i tobak! Skalbaggarna är små (2 mm) rundkullriga och flyger ivrigt mot ljusa ytor (fönster!). Men var finns barnkammaren? Det gäller att leta i alla brödlådor och kryddor. Larven är liten, vitgul och krumböjd. Eftersom de här skalbaggarna är släkt med våra trägnagare, så tycker larven om att gräva gångar inne i hårda produkter. Det hårda brödet får hål – samma sorts hål som vi får i våra möbler! Hålen är utgångar för den färdiga skalbaggen. ”Mask i skeppsskorporna” har vi läst om i gamla romaner. Det var just brödbaggens larver som härjade.
Idag tycks det vara våra utlandsresor som gör att vi får hem dessa ”gäster”. Fundera på vad som kan vara nyinfört på den senaste utlandsresan. Kanske saffran till ett fantastiskt pris?
TIPS
Töm alla speceriskåp på produkter som har med mjöl, kryddor och torra specerier (choklad också) att göra. Samla allt detta i plastpåsar och lägg in i frysen. Eftersom djuren ursprungligen kommer från varma länder, så har de inte förmågan att klara frystemperaturer. Låt allt detta ligga i frysen någon vecka. Sedan kan allt kastas eftersom både skalbaggar, larver och ägg är döda. Dammsug i alla skåp och skalbaggar i fönstren. Var extra noga med springor – elementmunstycket är bra att använda! Lägg sedan dammsugarpåsen i frysen
(!) några dygn innan den slängs.
Från anticimex sida...