• PiaPlutt

    Recept på inlagda päron

    Jag behöver hjälp med recept på inlagda päron. Vi har ett jättegammalt päronträd på tomten som ger jättegoda päron och de 2 senaste höstarna har jag tänkt göra nått med dem men ej hittat nått bra recept. Skulle vilja göra Päron i cognac eller nått liknande och sen ha det som dessert på julafton. Så snälla, är det nån som har nått bra recept?

  • Svar på tråden Recept på inlagda päron
  • AnnaK

    Inlagda päron
    8 portioner

    Ingredienser
    8 päron, hårda
    ½ liter vatten
    2 dl socker
    1 pkt saffran, 0,5 g

    Tillagning
    Skala päronen men låt stjälkarna sitta kvar. Koka vatten, socker och saffran i en kastrull ca 5 min. Lägg i päronen och sjud dem på mycket svag värme 25-40 min. Hur länge de ska koka beror på storlek, mognadsgrad och sort. Päronen ska bli helt mjuka, men får inte koka sönder.

    Låt päronen svalna i lagen. De kan lagas ett par dagar i förväg. Om de ska konserveras måste 1 krm natriumbensoat per liter lag tillsättas.

  • AnnaK

    Marinerade päron recept
    Inlagda päron är goda till ost, gratinerade med tosca eller mintchoklad, med vaniljsås och kaksmulor eller till creme caramel eller panna cotta.
    Päronen kan smaksättas också; välj mellan 1 stång vanilj, 2 dl portvin, 1 pkt saffran, 2 stjärnanis eller 10 blad mynta eller basilika.
    Recept till 8 portioner
    8 större päron
    1 citron
    1 apelsin
    6 dl socker
    2 kanelstång
    Koka upp 1,1 liter vatten med socker, kryddor och saft samt hyvlat skal av citron och apelsin. Sjud tills sockret är löst. Skala päronen. Låt fästet vara kvar. Skär botten så att de kan stå. Placera dem i en trång kastrull. Täck med lagen och sjud tio minuter under lock. Sätt åt sidan och låt svalna. Ta upp päronen. Kärna sedan ur dem underifrån. Skär ett snitt, ej helt igenom, men så att kärnhuset lossnar. Servera eller spara i en ren glasburk med lag i kyl

  • AnnaK

    Kokta päron i rött vin

    Ingredienser
    6 st. mindre päron(hårda) gärna Conference
    0,5 dl rödvin
    0,5 dl socker
    1 påse krydda för efterrätt(Spirit of food)

    skal av en citron
    2 msk honung
    några stycken torkade frukter(sviskon, fikon, valnöthalvor, aprikoser)

    Tillagning
    Koka vinet med kryddor och citronskal. Skala päronen försiktigt och behåll skaftet. Lägg päronen i vin, häll i lite vatten om vinet inte räcker till, koka på medelhög värme tills dom är kokta (prova med en tandpetare). Plocka upp päronen och lägg åt sidan. Fortsätt koka vinet med torkade frukter denna gången tills ungefär halva vätskan har ångat bort.
    Lägg päronen på ett serveringsfat eller skål, häll över vinet och dekorera med dom kokta torkade frukterna.
    Servera med vispgrädde eller vaniljglass.

  • AnnaK

    Saffranspäron

    4 st päron, hårda

    Lag:
    5 dl vatten
    3 dl strösocker
    1 st Santa Maria Vaniljstång
    1 pkt Santa Maria Saffran
    1 st Santa Maria Kanel

    TILLAGNING
    Koka upp vatten och socker i ca minuter. Tillsätt snittad vaniljstång, saffran och kanel. Skala päronen, låt skaftet sitta kvar och skär av en liten bit i botten av varje päron så står frukten stadigare. Ställ päronen i den kokande saffranslagen (om inte lagen täcker så tillsätt mer vatten). Koka päronen i ca 25 minuter tills de är lagom mjuka. Prova med en sticka.

  • AnnaK

    2 kg mogna fasta päron
    0,5 dl citronsaft
    2 liter vatten
    Sockerlag:
    1 liter vatten
    0,5 dl citronsaft
    6 dl strösocker
    1 vaniljstång
    Tillagning av recept
    Blanda först 2 liter vatten med citronsaft i en stor kastrull.
    Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Lägg dem i citronvattnet efter hand.
    Blanda ingredienserna till sockerlagen och koka upp den i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljen - koka med både vaniljskrap och stång.
    Lägg ner päronen i sockerlagen och låt dem sjuda i 30 minuter.
    Låt de svalna i lagen. Överblivna päron kan frysas i lagen. Klara att servera.

  • PiaPlutt

    Tack så mycket! Nån annan som har ett bra recept?

Svar på tråden Recept på inlagda päron