Marinerade päron recept
Inlagda päron är goda till ost, gratinerade med tosca eller mintchoklad, med vaniljsås och kaksmulor eller till creme caramel eller panna cotta.
Päronen kan smaksättas också; välj mellan 1 stång vanilj, 2 dl portvin, 1 pkt saffran, 2 stjärnanis eller 10 blad mynta eller basilika.
Recept till 8 portioner
8 större päron
1 citron
1 apelsin
6 dl socker
2 kanelstång
Koka upp 1,1 liter vatten med socker, kryddor och saft samt hyvlat skal av citron och apelsin. Sjud tills sockret är löst. Skala päronen. Låt fästet vara kvar. Skär botten så att de kan stå. Placera dem i en trång kastrull. Täck med lagen och sjud tio minuter under lock. Sätt åt sidan och låt svalna. Ta upp päronen. Kärna sedan ur dem underifrån. Skär ett snitt, ej helt igenom, men så att kärnhuset lossnar. Servera eller spara i en ren glasburk med lag i kyl