Smakigt recept på bullar....
Jo...ska baka bullar snart....
Har nån nåt smakigt "litet extra" som gör bullarna så där härligt goda???
Tips och råd mottages tacksamt!!!
Jo...ska baka bullar snart....
Har nån nåt smakigt "litet extra" som gör bullarna så där härligt goda???
Tips och råd mottages tacksamt!!!
Ingen bullbakare här???!
ta receptet på mjölpaketet men ändra fyllningen
vanillinsocker och strösocker
eller
mandelmassa och vanilinsocker
riven mandelmassa å vaniljsocker är skitgott *L* du kan ha i sån där chocklad kräm me...på burk...mins inte va det heter...å göra knyten me vaniljsås i å klämma i hop med klämman neråt i form..gått de me
Vaniljbullar
ca 18 st ( beror på hur stora du vill ha dem)
Vetedeg:
2,5 dl mjölk
100 g margarin
25 g jäst
1 ägg
0,25 tsk salt
1 dl socker
ca 1 l vetemjöl
Fyllning:
2 dl grädde
2 msk vetemjöl
2 äggulor
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ELLER
1 sats marsankräm (pulver)
1. Smula ner jästen i en skål. Smält smör och sätt till mjölk till fingervarm vätska. Häll denna över jästen och rör till dess att jästen är löst.
2. TIllsätt ägget salt och socker och slutligen vetemjölet.
3. Låt vetedegen jäsa 30 min.
4. Blanda under tiden fyllningen - allt utom vaniljsockret i en kastrull. Låt blandningen sjuda och tjockna under omrörning. Låt krämen svalna och sätt till vaniljsockret.
5. Kavla ut degen. Forma runda bollar och kavla ut varje boll till en rund platta. Lägg i 1 msk vaniljkräm mitt på. Gör ett knyte och lägg bullen med skarven nedåt i en pappersform.
6. Jäs på plåt ca 40 min.
7. Grädda i 250 grader i 8 minuter. Direkt efter bakningen penslar du bullarna med lite smält margarin och doppar dem sedan i socker.
Kalljästa bullar
Ca 30 st
200 g smör eller margarin
2 dl kall mjölk
50 g jäst
2 msk socker
6 dl vetemjöl
Fyllning
50 g smör eller margarin
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
Pensling
1 ägg
pärlsocker och/eller hackad mandel
1. Värm margarinet och blanda med mjölken. Häll den fingervarma vätskan över jästen.
2. Blanda i socker och mjöl. Arbeta samman till en smidig deg.
3. Kavla ut degen. Blanda samman fyllningen.
4. Skär ut i trekanter. Lägg en klick fyllning på varje trekant. Vik ihop bullarna och lägg dem i pappersformar.
5. Låt bullarna jäsa i över natten i kyl eller sval (eller minst 2 timmar i rumstemperatur). Ta ut bullarna ur kylen ca 15-20 minuter innan de skall gräddas. Pensla med ägg och dekorera med pärlsocker och eventuellt med hackad mandel.
6. Grädda i 250 graders ugnsvärme i 8-10 minuter.
CITRONBULLAR.
(20 St)
Ingredienser
50 g Jäst
2 dl Mjölk
1/2 dl Socker
6 dl Vetemjöl
150 g Margarin
1/2 Citron; rivet skal
FYLLNING
75 g Margarin
1/2 dl Socker
1/2 Citron; rivet skal
PENSLING
Filmjölk
GARNERING
Margarin; smält
Socker
Beskrivning
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37°.
Häll den över jästen och rör om.
Tillsätt ungefär hälften av mjölet och arbeta ihop till en deg.
Ställ bunken på dragfri plats och låt degen jäsa i 30 min. under duk.
Arbeta sen in socker, margarin, citronskal och och sist resterande
mjöl.
Tag upp degen och arbeta den på mjölat bakbord.
Kavla ut den och sporra eller skär 20 lika stora rutor.
Rör ihop ingedienserna till fyllningen och fördela den på
degbitarna. Nyp ihop degen runt fyllningen och lägg bullarna med
skarven ner i pappersformar. Ställ formarna på plåt och låt jäsa till
dubbel storlek under bakduk.
Pensla med filmjölk och grädda i 250° i omkring 8 min.
Pensla dem med margarin och doppa i socker.
Goda små äppelbullar
(40 Portioner)
Ingredienser
50 g Jäst
2 1/2 dl Vatten
150 g Kesella
4 msk Olja
1/2 Ägg (andra halvan till
- pensling)
600 g Vetemjöl
7 msk Socker
1/2 tsk Kardemumma
FYLLNING
2 Syrliga äpplen
1 tsk Kanel
PENSLING
Resten av ägget
Beskrivning
Värm vattnet till 37° och lös upp jästen i vattnet. Rör i Kesellan,
oljan, det halva ägget, sockret, kardemumman och mjölet (spara lite
till utbakningen). Arbeta degen väl och låt jäsa ca 30 minuter. Degen
väger nu ca 1200 g och blir precis 40 st 30 g bullar. Arbeta igenom
den väl med ytterst lite extra mjöl och dela den så exakt så möjligt
~ gärna med vågens hjälp. Trilla bullarna runda och lägg i
pappersformar. Skala och skär äpplena i bitar. Stick en bit i varje
bulle och strö på lite kanel. Jäs igen under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med resten av ägget och grädda
dem i 7-8 minuter.
Jag byter alltid ut sockret i degen till vit sirap istället och när jag har i mandelmassa brukar jag även ha i russin. Det brukar vara väldigt populärt
Vita fjällbullar
(32 Portioner)
Ingredienser
DEG
50 g Jäst
150 g Margarin
5 dl Mjölk
1/2 tsk Salt
1 1/2 dl Socker
2 dl Grahamsmjöl
11 dl Vetemjöl
FYLLNING
1 1/2 Skopa snabbmarsan; OCH
2 dl Mjölk; ELLER
Äppelmos; ELLER
Aprikospuré; tex barnmats-
-dito
GARNERING
3 dl Florsocker
2 1/2 msk Vatten
2 dl Kokosflingor
Beskrivning
Smält magarinet, häll i mjölken och värm till 37°. Rör ut jästen i
lite av degspadet, tillsätt resterande degspad, salt, socker,
grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Låt jäsa ca 15 minuter. Dela
degen i 32 delar, forma till bullar och platta ut dem till runda
kakor. Lägg på fyllning och sno ihop, lägg på plåt med skarven nedåt.
Låt jäsa ca 25 minuter. Grädda i 250° ca 10 minuter. Blanda
florsocker och vatten. Häll kokosflingorna i en djup tallrik. Pensla
bullarna med glasyren och doppa i kokosflingorna. Bullarna håller sig
1-2 dygn, men är godast nybakade.
Bullarna kan frysas, men helst utan glasyr, det blir lätt väldigt
smetigt annars.
KANELBULLAR (32 st)
Extra gott med mald mandel i fyllningen och bullarna blir extra fluffiga av vetemjöl special.
50 gr jäst
1/2 l mjölk (standard)
100 gr smör
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
ca 1 1/2 l vetemjöl special
Fyllning
100 gr smör, rumstempererat
1 1/2 dl socker
2 msk mald kanel
1 dl sötmandlar, malda
5 st bittermandlar, malda
Smula sönder jästen i degbunken och rör ut den med litet av mjölken.
Smält smöret, häll på mjölken och ljumma den. Häll mjölken över jästen och rör ned salt, socker, kardemumma och 1 liter av mjölet. Tillsätt resten av mjölet i omgångar.
Arbeta degen seg, smidig och blank. Låt jäsa till sin dubbla storlek (40 minuter). Rör ihop fyllningen. Sätt ugnen på 225 grader.
Arbeta först degen i bunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i två delar. Kavla ut en del i taget till en rektangel, ca 1 cm tjock. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop till en rulltårta. Skär 16 bitar och lägg varje bit i en pappform. Täck plåten med en bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 8-9 minuter. Låt svalna under bakduk
HALLONBULLAR
Bullarna är allra godast nygräddade, men blir det några över så förvara dem i plastpåse. Värm sedan i ugnen. Receptet går utmärkt att dubbla.
Ca 10 bullar
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl socker
½ tsk stött kardemumma
50 g smör eller margarin
½ ägg
1 dl mjölk
Fyllning:
¾ dl hallonsylt
Pensling och garnering:
½ ägg
2 msk mandelspån
Sätt ugnen på 250°.
Blanda vetemjöl, bakpulver, stött kardemumma och socker i en skål. Finfördela matfettet i blandningen med hjälp av gaffel eller fingertoppar. Vispa upp ägget, häll hälften i mjölblandningen och tillsätt mjölken. Rör om till en jämn smet.
Klicka upp degen på bakpappersklädd plåt. Med hjälp av mjölad tumme görs en fördjupning i varje bulle. Lägg i sylten, pensla med ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Mandelmassa till bullar
1 1/2 dl malda mandlar
1 dl socker
3-4 msk smör
om det blir för torrt ta i en äggula
Colabullar (15 st)
5 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl råsocker eller strösocker
1 krm salt
1 dl olja
2 dl läsk, t ex Coca-Cola
1 ägg
Till garnering:
pärlsocker
Rör ihop alla ingredienser. Fördela smeten i muffinsformar. Garnera med pärlsocker.Grädda i 225 graders ugnsvärme i cirka 10 min.
Ekstrands kanelbullar (50 st)
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
200 g socker (2 1/4 dl)
200 g mjukt smör
2 tsk salt
2 1/2 tsk kardemumma
1,1 kg vetemjöl (ca 18 dl)
Fyllning:
ca 100 g mjukt smör
2 tsk kanel
1 dl socker
ägg till pensling
pärlsocker
Vaniljkräm:
2 1/2 dl mjölk
1/4 vaniljstång
2 msk maizena
1/2 msk vetemjöl
3 äggulor
4 msk socker
15 g smör
Börja med vaniljkrämen. Koka upp mjölken i en rostfri kastrull tillsammans med de urskrapade fröna och skalet av vaniljstången. Ställ åt sidan. Blanda maizena med vetemjöl och tillsätt äggulorna och sockret. Vispa samman. Vispa ner lite av den varma vaniljmjölken i äggblandningen. Vispa sedan ner äggblandningen i mjölken. Sätt kastrullen på svag värme och koka upp under vispning. Var försiktig så att det inte skär sig. Tillsätt smöret när krämen har tjocknat. Låt krämen kallna i vattenbad. Rör om då och då. Blanda alla ingredienserna till vetedegen i en köksmaskin. Jästen behöver inte smulas ner först. Kör maskinen i ca 15 min tills degen är smidig. Täck över med bakduk och låt degen jäsa ca 30 min. Arbeta samman degen igen och lägg ut den på bakbordet. Dela den i två delar. Kavla varje del på lätt mjölat bokbord till en rektangulär platta. Bred ut smör på plattan och strö över kanel och socker. Rulla samman till en längd och skär den i jämnstora bitar. Lägg bitarna i pappersformar med den skurna sidan uppåt. Låt jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek. Värm ugnen till 225°. Spritsa en klick vaniljkräm i mitten på varje bulle. Se till så att vaniljkrämen kommer ner i bullen ordentligt. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 min.
Karins kanelbullar med farinfiness 30 stora
--------------------------------------------------------------------------------
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
½ tsk salt
1 dl socker
1,4 l vetemjöl
1 ägg
½ dl pärlsocker
Fyllning:
50 g smör, rumsvarmt
1½ dl farinsocker
4 msk kanel
Ugn 250°
Smält smöret och tillsätt mjölk.
Låt det bli fingervarmt, 37°
Smula jästen i en degbunke och lös upp den i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl.
Rör om och knåda till en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt på dragfri plats i 40 min.
Rör ihop fyllningen.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del på mjölat underlag till en avlång platta.
Fördela fyllningen på plattorna och bred ut.
Rulla ihop från långsidan och skär varje rulle i 15 bitar.
Lägg på plåt klädd med pakplåtspapper eller i bullformar.
Låt jäsa övertäckta i 30 min.
Pensla med uppvispat ägg.
Strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 6 min.
Philadelpia bullar
1 pkt jäst
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
150gr marg
1 ägg
11-12 dl vetemjöl
1 dl strösocker
Fyllning:
150gr Smör el, marg
3 dl florsocker
2 msk vanillinsocker
200gr philadephiaost
Gör så här:
Man gör en vanlig vetedeg förutom att degen skall vara lite kladdigare.
Tag halva degen kavla ut till en långpanna.
Bred ut den ihoprörda fyllningen över degen.
Tag den andra halvan av degen och kavla ut, och lägg den ovanpå.
Jäs i 30 min.
Pensla med ägg och pärlsocker.
Grädda i 15 min 220-225g
ta bull receptet från ett mjöl paket och istället för ägg ovanpå ska du smälta monung med lite vatten och pensla på och sen ska du ha hackad mandel och strösocker på... :-P
ojojoj vad mkt gott!!!!
Ska ta det imorgon istället, nu har jag lite att välja på!!!
Tack!
inte hacka strösocker haha.. ser lite fel ut men ha på strösocker och hackad mandel..