här kommer lite resept
Tips till att göra smörgåstårta:
Gör 2-3 olika smörgåstårtor med olika smak. Förvara i kylen med plast. Planera innan.
Om tårtan ska serveras vid en mottagning där gästerna kommer vid olika tider är det bättre att göra flera mindre tårtor och ta fram dem ur kylskåpet efter hand.
Det finns färdiga landgångsbröd och bröd till smörgåstårta att köpa. Annars fungerar vitt formbröd bra. Skär bort kanter. Även modernare bröd som foccacia som du skivar horisontellt blir mycket gott. Tunnbröd kan du göra smörgåsrullar av som du kan garnera runt. Stora polarkakor är också gott att göra smörgåstårta av.
Smörgåstårta med lax och räkor
Recept på smörgåstårta med lax och räkor. God och enkel hemgjord egen smörgåstårta till buffe, dop, vårfest, studentskiva osv. Du kan också ha krabbkött i fyllningen.
9 landgångsbröd
Fyllning till smörgåstårta:
3 hårdkokta ägg
1 burk räkor i lake (360 g)
1 burk kräftstjärtar i lake (360 g)
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
50 g löjrom eller röd stenbitsrom
1 dl hackad dill
1 msk saft av pressad citron
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
Att spritsa: 2 dl grekisk yoghurt
0,5 dl majonnäs
Garnering till smörgåstårta:
200 g rökt lax
1 burk räkor i lake (360 g)
50 g löjrom eller röd stenbitsrom
1 citron
5 cm färsk gurka
Dillkvistar
Lägg brödet tre och tre. Skär bort kanterna på brödet. Gör tre rundlar med hjälp av en form, tallrik eller skär efter en mall, ca 22 cm i diameter.
Häll av räkor och kräftstjärtar och blanda alla ingredienser till fyllningen i en bunke.
Bred ut hälften av fyllningen på första lagret bröd. Lägg på ett nytt lager bröd och därefter resterande fyllning. Täck med ett lager bröd.
Blanda yoghurt och majonnäs samt bred ett tunt lager med krämen över och runt hela tårtan.
Förslag till garnering är rom i mitten, räkor i ring runt, sedan ring av snurrade skivor lax och mot kanten halverade citronskivor samt på kanten dillkvistar.
Smörgåstårta Skagen med räkor
Här en lite enklare variant av smörgåstårta med räkor, ägg och dill. Du kan också köpa färdig skagenröra.
ca 15 bitar
9 skivor vitt landgångsbröd
Fyllning skagenröra: 1 kg räkor
4 hårdkokta ägg
½ dl finhackad gräslök
½ dl finhackad dill
3 dl creme fraiche
salt och kajennpeppar
Att garnera med:
Majonnäs
finklippt gräslök eller dill
löjrom eller röd stenbitsrom
färsk gurka
citron
Lägg brödet tre och tre. Skär bort kanterna på brödet. Gör tre rundlar med hjälp av en form, tallrik eller skär efter en mall, ca 22 cm i diameter.
Skala räkorna till fyllningen. Spara några fina till garnering och skär resten i små bitar.
Hacka äggen och blanda med räkor, gräslök och dill samt creme fraiche till en röra. Smaksätt med salt och peppar.
Lägg en av brödbottnarna på ett serveringsfat. Bred på hälften av fyllningen. Täck med nästa botten och bred på resten av fyllningen. Lägg på de återstående bröden och tryck till. Bred majonnäs ovanpå och runt kanterna. Strö på hackad gräslök och dill. Bred löjrom eller kaviar ovanpå och dekorera med räkor. Garnera runt kanten med gurk- och citronskivor.
Smörgåstårta med rostbiff
6-8 bitar
4 skivor danskt tyskt mörkt rågbröd (de stora färdigskivade)
4 skivor landgångsbröd
Leverpastejsfyllning:
150 g leverpastej
1/2 dl crème fraiche
1/2 dl bostongurka
Baconfyllning:
1 paket bacon (à 140 g)
1 dl syltlök
1/2 dl majonnäs
1/2 dl crème fraiche
Att bre runt smörgåstårtan:
100 g färskost
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
1 tsk vatten
Att garnera smörgåstårtan med:
8 skivor rostbiff
3 msk rostad lök
8 cornichoner (smågurkor)
8 cocktailtomater
Ev. salladsblad
Skär bort kanterna på brödet.
Blanda leverpastej med crème fraiche och bostongurka. Bred hälften av blandningen på två av rågbrödsskivorna. Täck med två landgångsbröd.
Knaperstek i en stekpanna. Låt svalna och rinna av på hushållspapper. Krosa baconen och hacka syltlöken samt blanda med majonnäs och crème fraiche. Fördela och bred ut blandningen på landgångsbröden och täck med resterande rågbröd.
Bred på resten av leverpastejkrämen på landgångsbröden. Lägg de sista landgångsbröden på toppen.
Blanda färskost, curry, gurkmeja och vatten till en slät kräm. Bred krämen runt hela tårtan.
Halvera cocktailtomaterna och garnera smörgåstårtan med rullar av rostbiff, rostad lök, tomathalvor, cornichoner och små salladsblad.
Smörgåstårta med skinka
8 bitar
8 skivor landgångsbröd, vitt bröd, längdskuret
Fyllning 1:
200 g leverpastej, bredbar
200 g färskost
1 vitlöksklyfta, pressad
1 paprika, röd
Fyllning 2:
200 g skinka, basturökt
1 rödlök, hackad
250 g lätt crème fraiche
30 g dijonsenap
salt och vitpeppar
Blanda ihop de två fyllningarna var för sig.
Lägg ihop 2 brödskivor intill varandra och bred på hälften av fyllning 1.
Lägg 2 brödskivor ovanpå och sprid ut resterande fyllning.
Lägg på bröd och fördela hälften av fyllning 2 samt skinka. Täck med resterande
brödskivor och bred resten av fyllningen ovanpå tårtan.
Garnera med finhackade grönsaker t ex körsbärstomater, gurka, paprika.
Lägg salladsblad runt hela smörgåstårtan.
Italiensk smörgåstårta
En lyxig och modern smörgåstårta med pesto, mozzarella, salami, pastrami, bressaola, oliver och soltorkade tomater. Ingredienserna är lite dyrare men gott blir det. Observera att smörgåstårtan är i italienska färgerna :).
8-10 bitar
24 skivor vanligt vitt formbröd rostbröd. Alternativ är att köpa eller baka motsvarande mängd
Fyllning ett:
1 burk pesto (ca 200 gram)
1 dl crème fraiche
Fyllning två:
2 bitar mozzarellaost
1 burk röd pesto med tomat (ca 200 gram)
1 dl crème fraiche
Att bre runt smörgåstårtan:
200 g naturell färskost
1 msk citronsaft eller vatten
Att garnera smörgåstårtan med:
6 skivor salami
6 skivor lufttorkad skinka
6 skivor pastrami
1 ask solrosskott
15 st goda italienska oliver med kärna
10 st soltorkade tomater i olivolja
Skär bort kanterna på brödet. Blanda de två pestosorterna med creme fraiche i två bunkar. Vidare blanda färskosten med lite citronsaft så att den blir lättare att bre.
Bre ut den gröna peston på sex av brödskivorna. Täck med sex skivor bröd. Bre ut den röda peston och täck med bröd.
Rör ut färskosten med vatten. Bred över och tunt runt hela tårtan.
Tänk igenom din garnering. Dags för att garnera med salami, bressaola och pastrami samt soltorkade tomater och oliver. Täck tårtans kanter med solrosskott.
Smörgåstårta med matjesill, västerbottenost och kavring
16 bitar
75 g smör
200 g kavring
Fyllning till smörgåstårtan:
4 medelstora potatisar
2 burkar matjessill (ca 400 g)
1 purjolök
1 knippe dill
4 dl riven västerbottenost (ca 100 g)
2 dl crème fraiche
1 dl kesella
1 krm vitpeppar
Att garnera smörgåstårtan med:
2 kokta ägg
1 rödlök
Dillkvistar
Sätt potatis att koka. Koka äggen hårda. Mixa under tiden kavring med smör i en matberedare eller smula och blanda för hand. Tryck ut blandningen i en form, 20x30 cm.
Häll av spadet från sillen och hacka matjessillen. Rensa och hacka purjolök samt dill. När potatisen svalnat kan du tärna den. Riv osten fint och blanda med crème fraiche och kesella i en skål. Krydda med peppar.
Bred matjesfyllningen på kavring-botten.
Skala och skiva äggen. Skala och hacka rödlöken. Hacka dillen. Garnera med ägg, rödlök och dill.
Smörgåstårta tex mex med kyckling, avokado och polarbröd
Recept på en smaskig och annorlunda tex mex smörgåstårta med inspiration från Mexico med polarbröd, kyckling- tomatsalsafyllning samt avocado guacamole. Skär med vass kniv i tårtbitar. Gillar du tex mex så är denna för dig. Nachos kan du servera till också. Servera inte den starka jalapenon till barn. Du kan byta ut polarbröden mot stora tortillabröd om du vill.
8 bitar
7 stora mjuka polarbröd
Fyllning med avokado - guacamole: 4 avokador
2 dl lätt crème fraiche
1 klyfta vitlök
3 krm tabasco
1 msk saft av pressad citron
1 tsk salt
2 msk citronsaft
Fyllning med kyckling och tomatsalsa:
3 dl hackat stekt kycklingkött (köp en grillad kyckling)
1 burk tomatsalsa
1 burk svarta bönor
2 msk limesaft
Fyllning med ris
0,5 dl hackad färsk koriander
2 dl kokt basmatiris
1 dl majs
1 dl riven tex mex ost
1 dl gräddfil
Isbergssallad
Att garnera med:
Guacamole
10 körsbärstomater
2 msk grovhackad färsk koriander
1 dl riven tex mex ost
1 gul paprika
några bitar grön jalapeno
Koka basmatiris med en halv tsk gurkmeja (du kan koka en större sats och äta till annat).
Bena ur kycklingen och skär köttet i små bitar. Blanda kycklingkött, salsa, lime och sköljda bönor. Krydda med salt och peppar. Dela avokadorna. Kärna ur och gröp ur fruktköttet med en sked. Mixa avokado, crème fraiche och vitlök i en matberedare. Krydda med tabasco, citronsaft och salt. Blanda kokt ris med majs och färsk koriander. Strimla 2 dl isbergssallad. Hacka paprikan i småbitar. Dela tomaterna.
Bred ett lager avokadoröra guacamole på ett polarbröd och lägg sedan på ett lager kycklingröra.
Bred en till polarbröd med guacamole och lägg över den första. Bred ut hälften av risblandningen samt strimlad sallad och riven ost. Toppa med nårga klickar av gräddfil.
Gör om samma sak. Två till lager bröd - ett med kyckling och ett med risblandningen som innan.
Bred resten av avokadofyllningen på ett bröd som blir det översta lagret. Garnera med körsbärstomater, riven ost, färsk koriander, paprika och några bitar grön jalapeno (obs den är mycket stark - inget för barn).