• rosknopp

    kaka med syltad ingefära och päron

    Bakade för många år sedan en sån god kaka som jag tappat receptet på. Dem innehöll syltad ingefära och kons päron. Ngn som har ngt liknande recept? Skulle bli så glad!!

  • Svar på tråden kaka med syltad ingefära och päron
  • yava

    har inget recept men prova mixa ingefära och blanda ner i sockerkakssmet, häll i form och tryck ner klyftade päron! låter super smarrigt


    Anton 2000 , Elias 2004 , BF dec-07
  • MaddeMamman

    kan det vara denna?

    Päron- och ingefärspaj
    Ingredienser till 4-6 portioner:
    Pajdeg:
    3 dl vetemjöl
    2 msk socker
    150 g smör eller margarin
    2 msk iskallt vatten
    Fyllning:
    400 g philadelphiaost
    3 ägg
    1 dl florsocker
    2 tsk vaniljsocker
    2 msk maizenamjöl
    2 msk mjölk
    4 päron
    syltad ingefära

    Börja med pajdegen. Mät upp mjöl och socker i en bunke. Lägg i kylskåpskallt smör/margarin i stora kuber. Hacka ihop ingredienserna tills degen ser smulig ut. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Låt vila i kylskåp minst 1 timme. Tryck ut degen i en pajform, ställ in pajformen ca 30 minuter i kylskåpet. Grädda 15 minuter i 180 graders ugnsvärme.
    Rör philadelphiaosten (rumsvarm) med äggen (ett i taget) till en slät kräm. Rör i florsocker, vaniljsocker, mjölk och maizena. Häll krämen i det förgräddade pajskalet.
    Skala och skriva 4 mogna päron och lägg i pajen, låt bitarna sjunka ned i ostkrämen. Hacka 8-10 bitar syltad ingefära i småbitar och lägg i pajen, tryck till lite grand. Grädda pajen i 180 grader i ca 45 minuter. Låt pajen kallna.

  • AnnaK

    Kronans kaka med inkokta päron och vispad ingefärscrème
    Portioner: ca 12
    Tid: 1 tim 20 min

    Ingredienser:
    100 g smör
    150 g råsocker (knappt 2 dl)
    2 äggulor, rumstempererade
    100 g riven mandel
    150 g riven kokt potatis
    2 äggvitor
    2 päron

    Koklag:
    1 stjärnanis
    1/2 vaniljstång
    1 kanelstång
    lite ingefära
    1/2 citron
    100 g vatten
    100 g råsocker (1, 25 dl)

    Sås:
    1 dl creme fraiche
    25 g socker (knappt 2 msk)
    rasp av 1/4 citron
    1/4 vaniljstång, endast skrapet
    1 tsk syltad ingefära

    Förstora bilden

    Denna traditionella kaka håller sig härligt saftig i dagar. Här kombineras den med den klassiska svenska smaksammansättningen ingefära och päron.

    1. Vispa smör och 100 gram av sockret luftigt. Vispa i äggulorna en i taget.

    2. Koka upp koklagen. Lägg i päronen och koka dem tills de är mjuka men inte mosiga.

    3 Vispa de återstående 50 grammen socker med äggvitorna.

    4. Blanda smör- och sockerblandningen med äggvite- och sockerblandningen. Kärna ur och mosa eller mixa ett av päronen och blanda med mandeln och potatisen. Blanda ner detta i kaksmeten.

    5 Spritsa (eller skeda upp) smeten i en större eller två mindre kakformar. Baka i ugn i 190 grader i cirka 45 respektive 25 minuter.

    7. Kärna ur och skär det återstående päronet i skivor och placera ovanpå som garnityr.

  • AnnaK

    LÄTTSÖTAT: Päronkaka med ingefära

    1 päron
    kokosflingor
    2 1/2 vetemjöl
    2 dl lättströ
    1 dl vetegroddar
    1 tsk bakpulver
    2 ägg
    1 1/2 dl mild naturell yoghurt
    1/2 dl hackad sötmandel
    1/2 msk riven ingefära
    Garnering:
    1/2 msk riven ingefära
    Ugn: 175°

    Klicka för större bild
    Gör så här:
    1. Smörj en bakform som rymmer 1 1/2 l och bröa den med kokosflingor.
    2. Blanda vetemjöl med lättströ (som motsvarar sötman i 2 dl strösocker), vetegroddar och . Vispa upp ägg med yoghurt och blanda samman ingredienserna. Tillsätt riven ingefärsrot och hackad sötmandel (kan uteslutas) och skrapa ned smeten i formen.
    3. Dela ett päron på längden och skär halvorna i skivor. Fördela päronskivorna ovanpå smeten och grädda kakan på mittfalsen i 175° varm ugn ca 25 minuter.
    4. Garnera kakan med riven ingefära om du tycker om smaken på färsk ingefära. Servera kakan som dessert eller till kaffet på maten med gräddfil till.

  • AnnaK

    Päronkaka med ingefära och valnötter
    En saftig päronkaka med en spröd yta. Är du allergisk mot valnötter så uteslut dem bara. På bilden ser du små tarteletter fyllda med keso, nötter, vispgrädde och honung och toppade med smörfrästa äpplen. Den saftiga päronkakan innehåller både ingefära och valnötter.

    Det här behövs:
    2 ägg
    2 dl socker
    2 dl vetemjöl
    1/2 tsk bakpulver
    1 1/2 tsk malen ingefära
    3 päron
    1 dl hackade valnötter
    50 g kallt smör
    Ugn: 175°

    Klicka för större bild
    Gör så här:
    1. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
    2. Blanda samman mjölet med bakpulver och ingefära. Rör ner det i äggsmeten.
    3. Häll smeten i smord och bröad form., gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
    4. Skala, klyfta och kärna ur päronen. Tryck ner päronklyftorna i smeten. Strö över hackade valnötter.
    5. Hyvla det kalla smöret med en osthyvel och lägg det över kakan så att det täcker hela kakan.
    6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.
    7. Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp och får svalna. Bjud gärna vaniljglass till kakan.

  • AnnaK

    Saftig päronkaka

    Ingredienser cirka 8 bitar:

    2 päron
    1 tsk ingefära, malen
    2 1/2 dl farinsocker
    100 g smör eller margarin
    2 ägg
    1 1/2 dl mild yoghurt, naturell
    3 dl mjöl
    50 g mandel, malen
    2 tsk bakpulver
    florsocker
    Servera med:
    1 burk crème fraîche
    1 msk vaniljsocker
    Så här gör du:
    Skala och skär päronen i klyftor.
    Blanda ingefära och hälften av farinsockret. Vänd päronklyftorna i blandningen.
    Rör resten av farinsockret och smör poröst. Tillsätt ägg, ett i taget, under omrörning.
    Blanda i övriga ingredienser och rör om ordentligt. Häll hälften av smeten i en rund form, cirka 22 cm. Lägg i päronen och tillsätt resterande smet.
    Grädda på 175 grader i 40 minuter. Låt kakan svalna och sikta över florsocker. Servera med crème fraîche som rörts ihop med vaniljsocker.

  • Mornie Alantie

    Inte kaka men en helt otrolig paj:

    Lägg bitar av päron och mango i en pajform, beror på hur stor formen är och vilken frukt man gillar hur mycket man tar av de olika frukterna.

    Hacka samman 1.5 dl vetemjöl, 1.5 dl socker, 1 tsk kardemumma, ev 1 tsk kanel och 150 gram margarin. Det ska vara smuligt. Blanda i hackad, syltad ingefära efter smak, ca 3 bitar tycker jag är lagom. Strö över frukten och grädda i 225 grader till pajen får lite färg och frukten är mjuk.

  • rosknopp

    åh, tackar för alla recepr! massor med smarrigt, det vattnas i munnen fast det är tidigt på morgonen..Jag provade att göra en vanlig sockerkaka och rev ner syltad ingefära och la i päronbitar, blev så gott! Ska prova de andra receptet oxå !

Svar på tråden kaka med syltad ingefära och päron