Recept på bröd i lergryta!
Som sagt, vill jättegärna ha recept på bröd man bakar i lergryta. Har hört att det ska bli super gott!
Som sagt, vill jättegärna ha recept på bröd man bakar i lergryta. Har hört att det ska bli super gott!
Detta kanske kan vara något
Havrebröd (görs i 1,5 liters gryta)
2 dl fiberhavregryn
1/2 dl sirap (el. honung)
50 g margarin
1 tsk salt
4 dl kokande vatten
25 g jäst + 1/2 dl fingervarmt vatten
ca 1,2 dl vetemjöl
Till pensling: vatten, fiberhavregryn
Blanda gryn, sirap, margarin och salt i en degbunke. Häll på det kokheta vattnet och låt alltsammans svalna tills det är fingervarmt.
Rör ut jästen i det fingervarma vattnet. Blanda ner detta i den avsvalnade grynblandningen. Arbeta in det mesta av mjölet. Degen ska bli slät men lite lös eftersom havregrynen drar åt sig mycket vätska. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar.
Lägg lergrytan i kallt vatten i minst en kvart. Olja sedan in den invändigt både i botten och i locket.
Arbeta in resten av mjölet i den färdigjästa degen. Lägg den i grytan och platta till så att den fördelas jämnt. Nagga den med gaffel. Pensla sedan med vatten och strö över rikligt med gryn.
Lägg på locket och placera på galler i nedre delen av kall ugn. Sätt temperaturen till 200 grader. Grädda brödet ca 70 minuter.
Stjälp upp och låt svalna på galler inlindat i bakdukar.
MammaZara82 - lät ju gott!
Nån mer som har något recept?