Tips på En god ÄLG gryta?
Hur kryddar man och vad har man i?
Stektid?
Hur kryddar man och vad har man i?
Stektid?
Viltkrydda tycker jag funkar till det mesta vilt. Annars som vanligt, vit- och svartpeppar har jag använt mest.
Gjorde italienska köttbullar på älgfärs förra veckan och det blev också bra.
Och angående stektid så bryner man väl bara köttet innan det ska in i en gryta? Det är ju bara några minuter.
Koktid bör ju vara lång och på låg värme så köttet möras ordentligt. Gärna ett par timmar antar jag. Beror ju lite på hur stora bitar man har i också.
OK!
Ja, jag menade koktiden på Grytan!
Men jag har ingen viltkrydda
Och svart/vit peppar är ju en självklarhet, vill ha mer tips på kryddningar eller vad man kan ha i?
Koktiden på grytan är lite beroende på vad det är för del av älgen också. Och beroende på hur stora bitar som man skär - små bitar blir mörare fortare.
Det bästa är att prova sig fram och smaka av.
Det finns gånger då köttet har fått koka 1 -1 1/2 timme för att bli mört.
Bidrar med ett recept. Det går bra att byta ut trattkantarellerna mot annan svamp. Annars finns det ju kantareller på burk också
Älgragu
600 gram ytterlår eller märgpipa
50 gram torkade trattkantareller
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1-2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
4 dl buljong
2 msk tomatpuré
1 msk HP sås
1-4 vitlöksklyftor
Lägg svampen i blöt någon timme. Ansa och skär köttet i stavar. Bryn köttet i smör i en stekgryta. Krydda.
Strö över mjölet och rör om ordentligt. Späd med buljongen. Rör ner tomatpuré och HP sås. Låt det sjuda under lock tills köttet är mört. Bryn svampen i en stekpanna. Lägg i dessa när köttet är färdigt. Servera gul och grön bandspagetti och lingon till ragun.
Älggryta
4 personer
400-500 g älgkött
1 gul lök
smör eller margarin
ca 1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk vetemjöl
ca 2 dl vatten till sky
2 dl crème fraiche
2 tsk tomatpuré
2 tsk ljus, fransk senap
10 smålökar
röda vinbär eller lingon
Skär köttet i bitar. Skala och hacka den gula löken. Lägg
över i en gryta. Vispa ur pannan med lite vatten och häll
över det i grytan. Krydda. Strö över mjöl och rör om väl.
Tillsätt crème fraiche, tomatpuré och senap. Låt grytan
sakta koka under lock tills köttet är mörkt, 1 - 1 ½ timme.
Mot slutet av koktiden tillsätt smålökarna, skalade och
brynta. Smaka av. Tillsätt vinbär eller lingon.