• Pyssilullan

    Tips på En god ÄLG gryta?

    Hur kryddar man och vad har man i?

    Stektid?

  • Svar på tråden Tips på En god ÄLG gryta?
  • UWO BaraJag

    Viltkrydda tycker jag funkar till det mesta vilt. Annars som vanligt, vit- och svartpeppar har jag använt mest.
    Gjorde italienska köttbullar på älgfärs förra veckan och det blev också bra.


    Fullt Ös - Medvetslös!!!
  • UWO BaraJag

    Och angående stektid så bryner man väl bara köttet innan det ska in i en gryta? Det är ju bara några minuter.
    Koktid bör ju vara lång och på låg värme så köttet möras ordentligt. Gärna ett par timmar antar jag. Beror ju lite på hur stora bitar man har i också.


    Fullt Ös - Medvetslös!!!
  • Pyssilullan

    OK!
    Ja, jag menade koktiden på Grytan!

    Men jag har ingen viltkrydda
    Och svart/vit peppar är ju en självklarhet, vill ha mer tips på kryddningar eller vad man kan ha i?

  • Atamon

    Koktiden på grytan är lite beroende på vad det är för del av älgen också. Och beroende på hur stora bitar som man skär - små bitar blir mörare fortare.
    Det bästa är att prova sig fram och smaka av.
    Det finns gånger då köttet har fått koka 1 -1 1/2 timme för att bli mört.

    Bidrar med ett recept. Det går bra att byta ut trattkantarellerna mot annan svamp. Annars finns det ju kantareller på burk också

    Älgragu

    600 gram ytterlår eller märgpipa
    50 gram torkade trattkantareller
    2 msk smör
    2 msk vetemjöl
    1-2 tsk salt
    1 tsk svartpeppar
    4 dl buljong
    2 msk tomatpuré
    1 msk HP sås
    1-4 vitlöksklyftor

    Lägg svampen i blöt någon timme. Ansa och skär köttet i stavar. Bryn köttet i smör i en stekgryta. Krydda.
    Strö över mjölet och rör om ordentligt. Späd med buljongen. Rör ner tomatpuré och HP sås. Låt det sjuda under lock tills köttet är mört. Bryn svampen i en stekpanna. Lägg i dessa när köttet är färdigt. Servera gul och grön bandspagetti och lingon till ragun.

  • Atamon

    Älggryta

    4 personer

    400-500 g älgkött
    1 gul lök
    smör eller margarin
    ca 1 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    1 msk vetemjöl
    ca 2 dl vatten till sky
    2 dl crème fraiche
    2 tsk tomatpuré
    2 tsk ljus, fransk senap
    10 smålökar
    röda vinbär eller lingon

    Skär köttet i bitar. Skala och hacka den gula löken. Lägg
    över i en gryta. Vispa ur pannan med lite vatten och häll
    över det i grytan. Krydda. Strö över mjöl och rör om väl.
    Tillsätt crème fraiche, tomatpuré och senap. Låt grytan
    sakta koka under lock tills köttet är mörkt, 1 - 1 ½ timme.
    Mot slutet av koktiden tillsätt smålökarna, skalade och
    brynta. Smaka av. Tillsätt vinbär eller lingon.

Svar på tråden Tips på En god ÄLG gryta?