Hur gör man välling?
Alltså, som det står i rubriken, hur gör man välling?
Alltså, som det står i rubriken, hur gör man välling?
Läs bruksanvisningen på paketet
vår dotters välling, blandar man bara ihop pulvret med vatten, skakar om o värme i micron.
Alltså jag menar inte vällingpulver som amn bara blandar och värmer. Jag menar, hur gör man egen hemmagjord välling?
Ha ha ha, jag trodde du inte fattade hur man gjorde "köpt" välling
jag puffar för jag vill också veta...min farmor brukade göra det åt oss när vi var små!
jag vet inte hur man gör näringsrik välling, man får väl koka fullkorn och sila av...men ang. overskriften...det står ju hur gör man välling, inte hur blandar man pulvervälling....
ska man inte typ blanda en matsked vetemjöl med mjölk eller nå liknande? oxå lite nyfiken
Weledas hemsida:
Att göra sin egen välling är den enklaste sak i världen! Du kan koka antingen på dinkel- (gammal urform av vete), korn- eller havre- (skräd-) mjöl. Blötlägg mjölet några timmar eller över natten och värm sedan upp under vispning tills vällingen tjocknar. Låt stå 10- 30 minuter och eftersvälla. Du kan smaksätta/ berika vällingen med lite finmald, skållad mandel eller färdig mandel-, solros- eller cashewnötspasta som finns på hälsokost. En liten skvätt grädde kan också vara gott i, alternativt lite solrosolja eller smör. Till ett något större barn (från 9- 10 månader) kan man koka vällingen på halva mängden vatten och sedan späda med samma mängd mjölk, mjölken skall alltså inte koka med. Koka gärna vällingen i en liten järngryta, för järnberikningens skull. Tillsätter man något surt i koket, några passerade svarta vinbär eller några droppar citronsaft, löses mer järn ut. Jag rekommenderar absolut att man till ett barn över halvåret ger vällingen ur en kopp att dricka, eller matar med sked, och att man så fort som möjligt börjar ge gröt att äta istället för välling. Det liggande sugstadiet hör egentligen den första tandlösa livsfasen till och skall sedan övergå i det upprätta, tuggande stadiet i takt med att tänderna växer fram och ryggen blir stark och upprest.
Proportionerna för vällingkoket är dessa: 2-3 tsk mjöl till 2 dl vatten, alternativt 1 dl vatten + 1 dl mjölk.
Du kan göra hela dagsbehovet på en gång och förvara i kylskåp.
Jag fattade TS rubriksättning.
Två recept på välling ur Vår kokbok.
Havresoppa - Havrevälling
4 port
Ingredienser:
1 dl russin
1 1/4 dl havregryn
5 dl vatten
5 dl mjölk
1 msk socker
1/2 tsk salt
(sötmandel)
Koka russin, havregryn och vatten 5-10 min. Tillsätt mjölken. Koka upp soppan och smaksätt den. Tillsätt ev. skållad strimlad sötmandel.
Risgrynsvälling
4port
3/4 dl rundkornigt ris
2 dl vatten
1 l mjölk
(1-2 bitar hel kanel)
1/2 tsk salt
(socker)
Kokar ris och vatten på svag värme under lock ca 10 min. Tillsätt mjölken och gärna hel kanel. Rör om. Koka upp igen, passa så att det inte kokar över. Låte sedan riset svälla under locka på mycket svag värme ca 30 minuter. Smaksätt med salt och ev. socker.
Hittade denna på nätet också.
"Mannagrynsvälling
Följ receptet för gröt på förpackningen men ta bara hälften så mycket gryn.
I princip är ju alla dessa vällingar som gröt fast utspätt med mjölk och lite extra smaksatt.
Pulvervälling har jag smakat en gång, och 5 minuter senare åkte paketet med vällingpulver i soporna. Kanske är det nyttigare, men fy så det smakade.
Till yngre barn kokade man förr välling på mjöl, då blir det en slät välling som man kan dricka ur flaska, men som sagt så är den inte särskilt näringsrik. Mjölk + mjöl kan man knappast kalla hälsokost... Men i krissituationer så kan det ändå vara bra att känna till. Ett barn mår knappast dåligt av att få det vid något enstaka tillfälle."
(Tyvärr tappade jag bort källan, men jag googlade på mannagrynsvälling och recept).
min sambons mamma var det som berättade om at hon kokade fullkorn och silade av...då måste det komma med mer näring....
Men bvc höjde visst ögonbrynen åt det, och det är minst 25 år sedan...Så redan då var ferdigmaten väl invant...
och man lagar inte välling om man tar vällingpulver och vatten och skakar, då BLANDAR man välling..
Man lagar inte middag om man går på bk och köper en hamburgare, då KÖPER man mat..
Man lagar inte mat om man tar fram en fryst dafgård och värmer den, då VÄRMER man den...
Värst vad jag var filosofisk idag
det är det som är problemet med att späda ut gröt...det blir for näringsfattigt..
men weledas recept verkade bra...men vi använder pulvervälling..
Man ska komma ihåg att även vuxna dricker välling, men dessa recept är inte ämnade för spädbarn. Salt tex ska uteslutas. Dessutom är "köpevällingen" järnberikad, vilket man bör kompensera för.