• sevgilim

    Ditt bästa matpaj-recept!?

    Hej!
    Har tänkt att göra paj idag, gärna med kyckling.
    Men jag har typ aldrig gjort en egen paj innan... Vad ska man ha för fyllning?
    Ska man ha äggstanning?

  • Svar på tråden Ditt bästa matpaj-recept!?
  • Cia o krabaten

    Kyckling, bacon och broccoli är gott ihop.

    Bryn Bacon och stek sen kyckling i det fettet.
    Koka broccoli alt mikron.
    Behövs bara 1pkt bacon och 1 kycklingfilé samt lite Broccoli, för det blir mycket nog ändå.

    Sprid ut allt i formen och häll på en äggstanning av 3ägg och 3dl mjlk, salt och peppar.

    Givetvis pajdeg först hur du nu vill göra den (Färdig, pulver eller från scratch)

    Grädda ca 45min på 200grader

  • IJAM

    Här kommer några recept med tonfisk

    Tonfiskpaj
    1 Paj
    Pajdeg:
    1 Rund, djupfr smördegsplatta Fyllning:
    1 Burk tonfisk i vatten
    500 g Gul lök
    1 dl Chilisås
    1 ts Blandade örtkryddor
    1 ts Pepparmix Salt
    2 Ägg
    1 1/2 dl Kaffegrädde
    2 dl Riven ost Pensling
    1 Uppvispat ägg

    Låt tonfisken rinna av i en sil. Skala och skiva löken och fräs den mjuk och gyllengul i sparsamt med matfett och en skvätt vatten. Blanda avsvalnad lök med tonfisk, chilisås och kryddor. Bred ut röran i en låg pajform. Vispa ihop ägg, grädde och ost. Häll smeten över fyllningen i formen. Pensla formens kant med uppvispat ägg och lägg på degen. Tryck till och fäst kanterna noga. Stick några hål i degen och pensla med ägg. Av överbliven deg kan blommor och blad göras som dekoration. Pensla öven dessa. Grädda pajen i 175° i cirka 30 min.

    Tonfiskpaj

    Vanlig pajdeg som förgräddas (orkar inte kolla mängden, kolla nån receptbok )

    2 burkar tonfisk
    2-3 msk majonäs
    1 ägg
    2 dl mjölk
    1-2 dl purjolök
    1 dl riven ost
    Salt, peppar & grillkrydda

    Lägg allt i pajskalet, grädda 200 grader ca 25 min.

    TONFISKPAJ

    1 sats pajdeg

    Fyllning
    2 burkar tonfisk
    1 dl hackad dill+gräslök
    1 liten gul lök
    3 dl riven ost
    3 ägg
    2 dl creme fraiche
    ½ tsk salt

    1. Gör pajdegen och låt den vila
    2. Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga den i bottnen. Förgrädda skalet i ca 10 minuter
    3. Låt tonfisken rinna av och fördela den i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Hacka eller klipp dill och gräslök
    4. Lägg tonfisken i botten på det förgräddade pajskalet. Strö över lök, dill och gräslök. Fördela osten över.
    5. Vispa samman ägg, creme fraiche och salt. Häll det över pajen. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter eller tills äggstanningen har stannat och fått fin färg. Garnera eventuellt med lökringar och oliver. Sallad smakar gott till.
    Tonfiskpaj

    100g smör
    150g vetemjöl
    1 ägg
    3 msk vatten Fyllning:
    2 dl riven ost
    3 ägg
    1 dl grädde
    1 burk tonfisk
    dill

    Arbeta ihop smör och mjöl med fingrarna. Tillsätt ägget och vattnet. Platta ut degen i en smord form och grädda bottnet i ca 10 minuter i 200°.
    Under tiden rörs osten, äggen och grädden ihop. Bred ut tonfisken, smula över lite dill och täck det med äggblandningen. Sedan ska det gräddas tills det har stelnat

    Tonfiskpaj ( 4 pers )

    Pajskal:
    3 dl vetemjöl
    125 g margarin
    3 msk kallt vatten

    Fyllning:
    1 burk tonfisk i vatten
    1 dl majonnäs
    1 dl gräddfil
    2 dl ärtor
    1 finhackat äpple
    ½ dl hot mango
    Chutney
    3 hårdkokta ägg salt och grovmalen svartpeppar

    Garnering: Tomat, dill, sallad

    Hacka vetemjöl och margarin till en grynig massa.
    Tillsätt vatten och arbeta samman till en deg.
    Lägg degen att vila en stund.
    Tryck ut den i en låg pajform.
    Ställ formen kallt ytterligare en stund och grädda sedan i 200 grader i ca 15 minuter.
    Låt svalna!
    Låt tonfisken blanda den med majonnäs, gräddfil, ärtor, äpple och mango Chutney.
    Hacka äggen och rör ner hacket i tonfiskröran, krydda med salt o peppar efter smak och lägg röran i pajskalet.
    Garnera med tomatklyftor, dill och sallad.

    Lycka till!

Svar på tråden Ditt bästa matpaj-recept!?