Ditt bästa matpaj-recept!?
Hej!
Har tänkt att göra paj idag, gärna med kyckling.
Men jag har typ aldrig gjort en egen paj innan... Vad ska man ha för fyllning?
Ska man ha äggstanning?
Hej!
Har tänkt att göra paj idag, gärna med kyckling.
Men jag har typ aldrig gjort en egen paj innan... Vad ska man ha för fyllning?
Ska man ha äggstanning?
Ingen paj-expert!??
Kyckling, bacon och broccoli är gott ihop.
Bryn Bacon och stek sen kyckling i det fettet.
Koka broccoli alt mikron.
Behövs bara 1pkt bacon och 1 kycklingfilé samt lite Broccoli, för det blir mycket nog ändå.
Sprid ut allt i formen och häll på en äggstanning av 3ägg och 3dl mjlk, salt och peppar.
Givetvis pajdeg först hur du nu vill göra den (Färdig, pulver eller från scratch)
Grädda ca 45min på 200grader
Här kommer några recept med tonfisk
Tonfiskpaj
1 Paj
Pajdeg:
1 Rund, djupfr smördegsplatta Fyllning:
1 Burk tonfisk i vatten
500 g Gul lök
1 dl Chilisås
1 ts Blandade örtkryddor
1 ts Pepparmix Salt
2 Ägg
1 1/2 dl Kaffegrädde
2 dl Riven ost Pensling
1 Uppvispat ägg
Låt tonfisken rinna av i en sil. Skala och skiva löken och fräs den mjuk och gyllengul i sparsamt med matfett och en skvätt vatten. Blanda avsvalnad lök med tonfisk, chilisås och kryddor. Bred ut röran i en låg pajform. Vispa ihop ägg, grädde och ost. Häll smeten över fyllningen i formen. Pensla formens kant med uppvispat ägg och lägg på degen. Tryck till och fäst kanterna noga. Stick några hål i degen och pensla med ägg. Av överbliven deg kan blommor och blad göras som dekoration. Pensla öven dessa. Grädda pajen i 175° i cirka 30 min.
Tonfiskpaj
Vanlig pajdeg som förgräddas (orkar inte kolla mängden, kolla nån receptbok )
2 burkar tonfisk
2-3 msk majonäs
1 ägg
2 dl mjölk
1-2 dl purjolök
1 dl riven ost
Salt, peppar & grillkrydda
Lägg allt i pajskalet, grädda 200 grader ca 25 min.
TONFISKPAJ
1 sats pajdeg
Fyllning
2 burkar tonfisk
1 dl hackad dill+gräslök
1 liten gul lök
3 dl riven ost
3 ägg
2 dl creme fraiche
½ tsk salt
1. Gör pajdegen och låt den vila
2. Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga den i bottnen. Förgrädda skalet i ca 10 minuter
3. Låt tonfisken rinna av och fördela den i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Hacka eller klipp dill och gräslök
4. Lägg tonfisken i botten på det förgräddade pajskalet. Strö över lök, dill och gräslök. Fördela osten över.
5. Vispa samman ägg, creme fraiche och salt. Häll det över pajen. Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter eller tills äggstanningen har stannat och fått fin färg. Garnera eventuellt med lökringar och oliver. Sallad smakar gott till.
Tonfiskpaj
100g smör
150g vetemjöl
1 ägg
3 msk vatten Fyllning:
2 dl riven ost
3 ägg
1 dl grädde
1 burk tonfisk
dill
Arbeta ihop smör och mjöl med fingrarna. Tillsätt ägget och vattnet. Platta ut degen i en smord form och grädda bottnet i ca 10 minuter i 200°.
Under tiden rörs osten, äggen och grädden ihop. Bred ut tonfisken, smula över lite dill och täck det med äggblandningen. Sedan ska det gräddas tills det har stelnat
Tonfiskpaj ( 4 pers )
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g margarin
3 msk kallt vatten
Fyllning:
1 burk tonfisk i vatten
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
2 dl ärtor
1 finhackat äpple
½ dl hot mango
Chutney
3 hårdkokta ägg salt och grovmalen svartpeppar
Garnering: Tomat, dill, sallad
Hacka vetemjöl och margarin till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta samman till en deg.
Lägg degen att vila en stund.
Tryck ut den i en låg pajform.
Ställ formen kallt ytterligare en stund och grädda sedan i 200 grader i ca 15 minuter.
Låt svalna!
Låt tonfisken blanda den med majonnäs, gräddfil, ärtor, äpple och mango Chutney.
Hacka äggen och rör ner hacket i tonfiskröran, krydda med salt o peppar efter smak och lägg röran i pajskalet.
Garnera med tomatklyftor, dill och sallad.
Lycka till!
Gjorde en svamppaj på skogschampinjoner & lagrad ost! blev supergott!
kryddburken.wordpress.com/2007/09/30/skordefest-skogens-svamppaj/