glasstårta!!
har nån ett smarrigt smidigt recept eller idè på hur man gör? Tänkte göra en till min blivande 3 åring på födelsedagen.
har nån ett smarrigt smidigt recept eller idè på hur man gör? Tänkte göra en till min blivande 3 åring på födelsedagen.
Glasstårta non stop
Ingredienser
10-12 bitar
5 dl Kelda vaniljsås
2 dl non-stop, ca 200 g
Garnering:
non-stop
Gör så här
Vispa vaniljsåsen hårt. Grovhacka non-stop. Häll 2/3 av smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fördela hackade non-stop på. Bred ut resten av vaniljsåsen. Täck med plastfolie, frys i minst 5 tim. Ställ glassen i kylen ca 30 min före servering. Garnera med non-stop.
Tigerglasstårta
Ingredienser
6 port
50 g mörk choklad
2 msk smör
2 1/2 dl Kelda vaniljsås
1 dl små marshmallows
Gör så här
Bryt chokladen i bitar. Lägg smör och choklad i en liten kastrull och låt det smälta på svag värme. Rör så att det blandar sig till en sås. Vispa vaniljsåsen riktigt fast och bred ut hälften av smeten i en form. Ringla över hälften av chokladsåsen. Lägg på resten av smeten. Ringla över chokladsås, men spara lite till garneringen. Dra en kniv genom smeten så att det blir som tigerränder. Strö över marshmallows och ringla över resten av chokladsåsen. Frys i ca 3 tim.
Lokomotiv Glasstårta
Ingredienser
portioner Uppdatera
6 pkt vaniljglass i klossar (halvliters förpackningar)
1 rulltårta med sylt
1 rulle Singoalla kakor (alt. liknande runda kakor till hjul)
1 påse maränger
1 tub kolasås
Blandat smågodis för garnering (kolastänger, non stop, dumle, gelehallon etc)
tårtljus
Kock:
Leila Lindholm
TV-Program:
Leilas mat
Gör så här:
1. Vagn: Lägg 2 glassklossar på varandra och fäst Singoalla kakorna som hjul.
2. Lägg kola stänger längs kanten ovanpå glassen och fyll upp med en last av krossade maränger.
3. Ringla lite kolasås över marängerna och strö över lite smågodis.
4. Lok: Gör loket av 2 glassklossar dela rulltårtan på mitten och lägg den ena biten på glassen och ställ den andra på högkant så att det blir en hytt.
5. Pudra rulltårtan med florsocker och sätt dit vindrutetorkare av kola stänger, sätt dit en liten skorsten av t ex Dumle och ett par framljus?
Låt fantasin flöda!
Tips!
Gör en vagn i taget och så att inte glassen smälter. Gör loket sist eftersom rulltårtan inte ska vara så länge i frysen. Jag gör mina vagnar på små rektangulära brickor och sätter ihop dem sedan. Det är ett fiffigt sätt att undvika smält glass! Om man vill kan man låta tåget stå en liten stund i kylen så att glassen blir mjuk före servering.
Vaniljglasstårta med varma hallon
Ett recept ur Guldkorn
4-6 portioner
Barnsligt enkelt och barnsligt gott.
-10 digestivekex
50 g Svenskt Smör
21/2 dl Vaniljvisp
200 g frysta hallon
1 dl hasselnötter
Krossa kexen och smält smöret. Blanda detta och packa noga i en pajform med löstagbar botten. Vispa vaniljvispen och fördela detta i pajformen. Frys glasstårtan i minst 1 timme före servering.Värm hallonen i en kastrull och servera till glasstårtan. Dekorera med grovhackade nötter.
Glasstårta med chokladmarängbotten
Botten:
20 st valnötskärnor
75 g mörk choklad
4 äggvitor
1½ dl socker
Fyllning:
3 äggulor
½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Garnering:
kiwi eller bär
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en form med löstagbar kant ca 24 cm i diam.
Finhacka valnötskärnorna och choklad.
Vispa äggvitor till hårt skum. Vänd ner socker, valnötter och choklad.
Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 25 min.
Ta ut och låt den kallna.
Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker poröst.
Vispa grädden och vänd ner i äggsmeten.
Häll smeten över den kalla marängbotten.
Frys i minst 3 timmar.
Garnera tårtan vid servering.
Glasstårta med jordgubbar och vit choklad
6 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 ägg
200 g frysta jordgubbar
1 dl florsocker
1 msk citronsaft
Vispa hälften av grädden. Smält chokladen över vattenbad. Vispa ner ett ägg i taget i chokladen. Rör i den vispade grädden. Häll i en form med löstagbar botten. Frys 1 tim. Mixa jordgubbarna och rör i florsocker och citronsaft. Vispa resten av grädden och rör i jordgubbsröran. Häll blandningen över den frysta delen. Rör lätt med en gaffel så att det blandar sig lite. Frys ca 4 tim till. Ta fram tårtan 20-30 min före serveringen.
Polkagrisglasstårta
Ingredienser
Portioner: 8
3 ägg
3 dl florsocker
3 dl vispgrädde
100 g polkagrisar
3 kiwi (ev)
Gör så här
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum. Vänd försiktigt ner 1 1/2 dl florsocker. Bred marängsmeten till 2 rundlar, ca 20 cm i diameter, på lätt smort bakplåtspapper. Gör dem på diagonalen på papperet så får båda bottnarna plats på samma plåt. Grädda bottnarna i 100°C, ca 1 1/2 tim tills de är torra och lätta. Låt dem kallna på galler.
Vispa äggulorna med resten av florsockret till ett pösigt skum. Vispa grädden till hårt skum och vänd ner i äggsmeten.
Stöt polkagrisarna i en mortel, men spara några till garnering. Blanda ner i gräddsmeten.
Lägg den ena marängbottnen i en form med löstagbar kant. Bred över hälften av polkagrissmeten. Lägg på nästa marängbotten och så resten av polkagrissmeten. Frys glasstårtan i minst 3 tim.
Skala och skiva kiwin. Lägg glasstårtan på ett fat och garnera med kiwiskivorna och resten av polkagrisarna.
Busenkel glasstårta 4-6 personer
3 dl vaniljvisp
3 st dubbeldajm
1. Krossa dajmen
2. Vispa vaniljvispen hårt så att den blir "fluffig"
3. Vänd i den krossade dajmen
4. Häll över smeten till en rund pajform och ställ in den i frysen så att den stelnar.
5. När den frusit, klar att serveras