• Rönnbär

    Gluten- och mjölkfri tårta?

    Nån som har nåt bra förslag och recept på detta????
    Gärna gräddtårteliknande.....
    Tack på förhand!!

  • Svar på tråden Gluten- och mjölkfri tårta?
  • AnnaK

    Stinas Prinsesstårta (2007-06-27 av Stina Dahlquist, se profil)

    Ingredienser (12 portioner) Instruktioner

    Denna tårta är också lätt att göra glutenfri (beroende på hur känslig mot havre som allergikern är) och är naturligt sojafri. Dock ej något för mandelallergikern? 

    Sockerkaka:

    4 ägg
    2 dl socker
    1 dl vetemjöl eller glutenfri mix efter allergi
    1 dl potatismjöl
    1 tsk bakpulver

    till formen
    olja eller mjölkfritt margarin
    ströbröd efter allergi, fiberhusk fungerar bra

    Vaniljkräm

    3 dl Imat (oatly)
    3 äggulor
    3 msk majsstärkelse (Maizena) (absolut inte redningen (mjölk!) utan majsmjölet enbart)
    1,5 msk (rå)socker
    3 tsk vaniljsocker eller motsvarande vaniljstång

    alternativt Rapsy vaniljsås utblandad med mindre vatten till kräm

    ?Grädde?

    2 pkt Go Green Visp (havrebaserad ?vispgrädde?)
    1 förpackning med gelatinpulver för kall vätska
    Vaniljkrämen

    färdig utkavlat marsipanlock.
    alternativt kan vanlig mandelmassa användas som färgas och utökas med mer florsocker beroende på allergi.

    Garnering
    marsipan, choklad (mörk utan mjölk!) och florsocker.

    Sätt på ugnen ca 175 grader.
    Smörj och bröa formen
    Vispa ägg och socker poröst.
    Blanda mjölsorterna med bakpulvret.
    Vänd försiktigt ner det i smeten.
    Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40 min. Låt kakan svalna lite innan den stjälps upp.

    Jag har inte hittat några mjölkfria färdiga bottnar. Plus att de här blir så himla bra.

    Vaniljkräm

    Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull.
    Värm på låg temperatur under konstant vispning tills den tjocknat rejält.
    Låt krämen svalna och smaksätt med vaniljen.
    Låt den kallna helt.

    alternativt blanda Rapsy vanilsås med halva mängden vatten och låt stå gärna någon timme

    ?Grädde?

    Blanda GG Visp med vaniljkrämen men spar lite till gelatinpulvret.
    Vispa upp ordentligt.
    Har du tur använder du inte gelatinpulvret eller kanske inte allt.
    Blanda ner gelatinpulvret med lite GG Visp och sen i med det i resten.
    Vispa ordentligt ett tag till.
    Låt sen stå kallt ett par timmar för optimal konsistens. Grädden behöver vara ganska styv för att fungera i tårtan.

    Montering

    Skär sockerkakan i tre bottnar.
    På den understa brer jag ungefär 1,5 dl hallonsylt.
    På med nästa lager och hälften av vaniljgrädden.
    Sen översta lagret och gärna med översidan neråt. Blir saftigare så tycker jag.
    Resten av grädden skall strykas på sidorna och på toppen. Gärna i en snygg kulle? 

    Jag använder mig av färdig utkavlat marsipanlock.
    Receptet passar till ett lock gjort för 12 bitars tårta. Om du också gör tårtan glutenfri är det här en av fallgroparna. Kolla upp om marsipan är kavlad i vetemjöl. Annars kan vanlig mandelmassa användas som färgas och utökas med mer florsocker.

    Vaniljgrädden löser upp marsipanlocket så alltför många timmar innan servering skall inte locket på. Dekorera lite fint med marsipan, choklad (mörk block, utan mjölk!) och florsocker.

  • AnnaK

    Sommartårta (2007-07-02 av Amanda Bjur)

    Ingredienser (20-25 personer portioner) Instruktioner

    3 Bottnar:
    9 ägg,
    4 1/2 dl strösocker,
    3 dl potatismjöl,
    3 tsk bakpulver,
    3 tsk vaniljsocker.

    Fyllning 1:
    Ca 1 liter vaniljkräm tex Ekströms kallvispade vaniljkräm som vispas ihop med mjölk eller Rapsy vaniljsås utblandad med mindre vatten till en kräm.

    Fyllning 2:
    5 dl vispad grädde eller gräddersättning (Go Green vispbar havregrädde eller vispbar kokosgrädde)
    och 500 g hallon.

    Garnering:
    Ca 5dl vispad grädde eller gräddersättning (se ovan),
    2 små burkar mandariner,
    300g vindruvor
    250 g hallon. Vispa ägg och socker.
    Blanda potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker.
    Blanda allt till en jämn smet.
    Bred ut på 3 långpannor ca 30 x 40 cm.
    Grädda i 250 c ca 5 min.
    Stjälp upp bottnarna och låt kallna helt.
    Vispa mjölk med marsàn pulvret eller Rapsy vaniljsås med vatten.
    Bred ut krämen på en botten.
    Lägg på nästa botten och blanda vispad grädde med mosade hallon och bred på ett lager.
    Lägg på sista botten och bred ett jämt lager vispad grädde runt hela tårtan.
    Garnera med mandariner, hallon och vindruvor.

  • AnnaK

    Tårtbotten / rulltårta (2007-01-20 av Siri Cedergren)

    Ingredienser Instruktioner

    3 dl potatismjöl
    1 1/5 dl socker
    2 tsk bakpulver
    1 1/2 vatten
    2 msk margarin/mjölkfritt/mjölk-sojafritt Blanda alla torra ingredienser, rör i vattnet.
    Ta ett bakplåtspapper och smörj det med margarinet. Bred ut smeten. Grädda i ugnen i ca 5 till 10 minuter. 175 - 200 grader ugntemp.

    Rulltårta: Gör som vanligt med sylt eller fruktmos.

    Tårta: Gör som vanligt när man gör tårta.

  • Rönnbär

    tackar!!! Det funkar tyvärr inte med havrebaserad ersättning..............
    Och Soyatoo smakar ju fruktansvärt.......nån som har förslag på annan ersättning till vispgrädde eller är det kört????

  • Ann Lee
    Rönnbär skrev 2007-10-10 08:47:55 följande:
    tackar!!! Det funkar tyvärr inte med havrebaserad ersättning..............Och Soyatoo smakar ju fruktansvärt.......nån som har förslag på annan ersättning till vispgrädde eller är det kört????
    Måste det vara mjölkfritt eller räcker det med laktosfritt?
  • Maraschino

    Inne på taxens.se kan du hitta både gluten fria och laktosfria recept!! Det är en jättebra sida och väl värd ett besök!!

  • Rönnbär

    AnnLee......Gluten och mjölkproteinfritt.....

    Tanken var att varken maken eller jag skulle behöva göra avkall på någon mat.......efterrätt.......
    Att fixa urgod vanlig mat till alla är jag en hejare på men det är det där med sötsakerna till
    Vi ska fira makens födelsedag samt sonens 1-årsdag samtidigt(är väl enda gången det lär gå för sonens del på lördag och som det ser ut nu så blir det en rolig glasstårta som görs som ett tåg med lite dekorationer på som alla utom jag kan äta på....jag får knapra på min toufuline

  • Rönnbär

    taxens....intressant sida....läser vidare.....

  • Fr1dlyst
    Rönnbär skrev 2007-10-10 08:47:55 följande:
    tackar!!! Det funkar tyvärr inte med havrebaserad ersättning..............Och Soyatoo smakar ju fruktansvärt.......nån som har förslag på annan ersättning till vispgrädde eller är det kört????
    Det finns såna av oss som inte kan äta annan grädde än soyatoo. Så man ska kanske ta vad som finns, utan att klaga? Var glad att det finns alternativ.
    Jag väntar på dig...
Svar på tråden Gluten- och mjölkfri tårta?