• Myriss
    Äldre 14 Oct 18:37
    23302 visningar
    7 svar
    7
    23302

    Hör bara skräckhistorier om att ha hypotyreos och vara gravid....

    Hoppas att det finns många här som kan lugna min oro. Vid årsskiftet 06/07 fick jag diagnosen hypotyreos. Jag har en urusel läkare och håller på och söker mig vidare till en specialist på endokrinkliniken. Min läkare kan ingenting om min sjukdom men vill inte skriva någon remiss till en specialist för då förlorar ju vårdcentralen pengar på att jag inte fortsätter att gå där.

    Jag har tusen frågor om min sjukdom och hoppas på att få svar på en här. Jag vet egentligen inte vad som är fel på min kropp, men jag äter Levaxin varje dag och vet att det är brist på något hormon.

    Min läkare säger att jag absolut inte får bli gravid, för barnet kommer bli "multihandikappat" (hennes egna ord). Hon säger att storhjärnan inte utvecklas ordentligt om inte jag har tillräckligt med Levaxin i kroppen. Det är det enda jag vet om denna sjukdom.

    Jag och min sambo planerar inte att skaffa barn just nu, men det är en otrolig oro som gnager i mig för vad som skulle kunna hända om jag blev gravid.

    Hoppas ni kan hjälpa mig att svara på detta!

    //Camilla

  • Svar på tråden Hör bara skräckhistorier om att ha hypotyreos och vara gravid....
  • Äldre 16 Oct 12:26
    #1

    Jag har hypotyreos, fick diagnos 2002. Den vanligaste orsaken är autoimmun, dvs att immunförsvaret har förstört sköldkörtelns funktion. Om du har ätit Levaxin sedan nyår borde du inte ha brist på sköldkörtelhormon fortfarande, eller har ni trappat upp väldigt långsamt?
    Om man har för låga hormonnivåer under graviditet kan barnet bli förståndshandikappat och tillväxthämmat.

    När man äter Levaxin i rätt dos varje dag fungerar man precis som vem som helst. När man blir gravid måste man öka dosen, barnmorskan berättar på inskrivningen om dina hormonnivåer ska följas av läkaren på MVC eller en endokrinolog. När man inte är gravid är det vanligt att det är husläkaren som sköter medicineringen. Det låter som om du ska byta husläkare redan idag!

  • Sleepi­ngbeut­y
    Äldre 27 Oct 13:23
    #2

    Här har du en bra tråd ang din sjukdom.Ta dig längre bak i tråden så får du massor av INFO! www.familjeliv.se/Forum-7-147/m25992197.html

    Byt läkare!!! Skaffa en Endokrinolog läkare om du ska bli gravid!!!

  • Äldre 8 Nov 12:02
    #3

    Hej

    Jag har en för hög TSH värde så jag äter nu Levaxin och har gjort en IUI denna månad. Jag skulle absoulut byta läkare, själv går jag på det privata Sophiahemmet i Stockholm och betalar samma pris som hos vårdcentralen (högkostnads kortet).
    Mvh Jeanette

  • tidskr­iftssa­mlaren
    Äldre 14 Nov 18:52
    #4

    Jag blev lite skrämd när jag gick in på den tråden som rekommenderas ovanför. Myriss som började tråden pratar om att hon bara hört skräckhistorier...och det kändes lite så att läsa om ryggmärgsbråck, störningar i cns och mental efterblivelse....osv.

    Jag undrar om det är en naturlig följd av att ha hypotyreos...att det automatiskt blir knasigt med allt då? Eller är det bara en OTURLIG sak som EVENTUELLT kan hända...där det har påvisats ett och annat samband....men kanske att det ändå går bra för merparten?? Lite mer sånt skulle jag behöva i nuläget...dvs inte stirra mig blind på allt negativt.

    Någon?

  • Jack Bauer
    Äldre 14 Nov 19:10
    #5

    Hej tjejer!
    Jag fick diagnosen Hypothyreos för snart tre år sedan. Då var jag och sambon redan igång och försökte skaffa barn. Jag gick till en början hos en allmänläkare på Vårdcentralen och vi trappade upp Levaxindosen sakta. Enligt honom skulle det vara ok att fortsätta försöka bli gravid trots att jag inte var rättinställd. Efter ca ett halvårs medicinering blev jag gravid men det slutade tyvärr i missfall (missed abortion). Jag kände i samband med det att jag behövde bättre hjälp än vad allmänläkaren kunde erbjuda. Bl a berodde detta på att jag fortf inte hade bra värden och att jag fortf mådde väldigt dåligt. Läkaren skickade på min begäran en remiss till Endokrinmottagningen på Ks. Där fick jag sedan mkt bättre info och stöd. Jag blev snabbt gravid igen och trots en massa knas med doseringen under graviditeten (konstanta dosändringar och stundtals ganska dåliga värden) så födde jag en fullt frisk tjej i maj 06. Under graviditeten gick jag fö på Specialistmödravården på Ds och hade jättebra hjälp av deras Endokrin-specialist. Hon lugnade mig hela tiden och sa att för att det ska vara någon fara för fostrets/barnets utveckling så ska man ha riktigt dåliga värden och då i början av graviditeten. From v 13 är fostret självförsörjande av sköldkörtelhormon och därmed inte lika känsligt för ev dåliga värden hos mamman. Nu är jag gravid igen och går på Specialistmödravården. Jag hoppas och tror att även denna graviditet ska gå bra Nu blev detta lite längre än vad jag hade avsett men förhoppningsvis kan det vara till någon hjälp

  • tidskr­iftssa­mlaren
    Äldre 14 Nov 21:26
    #6

    Tack!

  • Äldre 12 Mar 13:57
    #7

    Hej!

    Som barn till en kvinna med hypotyreos vilket väldigt många säkerligen är så måste jag ändå undrar vilken läkare du pratat med. det är så klart att du kan bli gravid och få helt fungerande barn även fast du har hypotyreos! Det viktiga är att du har ett väll reglerat intag av Levaxin och kontrollerar detta väl under graviditeten och efteråt! däremot är risken stor att jag som kvinna och ärftliga faktorer också kommer att få hypotyreos själv någon dag själv. Tyvärr är jag ingen läkare så jag skulle säga i ditt fall att du bör träffa en annan läkare och få en second opinion!

    Lycka till!

Svar på tråden Hör bara skräckhistorier om att ha hypotyreos och vara gravid....