Porterstek!!!!
Hej!!
På söndag ska jag ha en födelsedagsmiddag.
Fick för mej att göra porterstek men är det ngn som brukar göra det?? Vad har man för kött??
Hoppas ngn vill hjälpa mej!! :)
tack!
Hej!!
På söndag ska jag ha en födelsedagsmiddag.
Fick för mej att göra porterstek men är det ngn som brukar göra det?? Vad har man för kött??
Hoppas ngn vill hjälpa mej!! :)
tack!
Fransyska eller rostbiff
om du kan få tag på älgkött så är det också underbart gott!
1,25 - 1,5 kg benfritt nötkött (t.ex. fransyska eller rostbiff)
Kokspad:
1 flaska 33 cl porter (en sorts öl finns i vanliga affärer)
½ - 1 dl outspädd svartvinbärssaft
3/4 dl äkta soya
7 torkade enbär
7 hela svartpepparkorn
2 tsk timjan
2 gula lökar (skivade)
3 köttbuljongtärningar eller motsvarande flytande buljong, ca 4,5 msk
Sås (till 2 portioner):
2 dl silat spad
0,75 dl matlagninggrädde
½ dl vatten
1 msk soya
2 tsk idealmjöl (eller vetemjöl, men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)
Tillagnng:
Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i.
Blanda ihop kokspadet i grytan. Häll i porter, svartvinbärssaft, soya, svartpepparkorn och timjan. Skär löken i skivor och ha i dem samt köttbuljongtärningarna i spadet.
Koka upp spadet och lägg i köttbiten. Låt sedan sjuda under lock på svag värme ca 1 ½ timme. Vänd under tiden på köttbiten ca 3 ggr eftersom den inte blir helt täckt av kokspadet.
Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75 grader när det är klart.
Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.
Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.
Gör såsen. Vispa ihop spad, grädde, vatten, soya och idealmjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.
Tack så mkt :)
Får försöka mej på detta på söndag..verkar inte jätte svårt.
inoka skrev 2007-10-18 11:10:48 följande:
åh så gott vi brukar ha fransyska
Vad är det för skillnad på fransyska och rostbiff?
Blir de lika möra?
Det är juh bara såååååååååååå gott! Den såsen skulle jag nästan kunna dricka