• camillimill

    Tårthjälp (plus recept på STOR tårtbotten!)

    Skrev ett liknande inlägg på ett tårtforum, men då det känns som att fler läser här, så skriver jag igen.

    Jag ska göra en "bok-tårta" till min Nellie när hon fyller 3 till helgen. Jag tänkte göra själva sockerkaksbottnen själv i långpanna, och sedan beskära den till önskad storlek.

    Den enda långpannan jag har att tillgå är 35 x 40 cm, och är ca 4,5 cm hög.

    Vet någon ett recept som kan vara lagom till den storleken?
    Min svärmor tipsade om att det kunde bli lagom med 12 ägg, 5 dl socker, 5 dl mjöl, 5 dl potatismjöl o tre tsk bakpulver. (150 grader i ugn i 30 minuter)

    Vad tror ni om det?

    Själv har jag dålig koll och vill gärna kolla med er specialister här..

    Jag hade kanske tänkt att tårtans färdiga, beskärda format skulle vara UNGEFÄR 35 x 28.
    Jag undrar hur mycket fyllning ni tror går åt till den storleken?
    Jag har köpt chokladpulver (från tårtaffären, som ska blandas med 0,5 l grädde.
    Och jag funderar på om det kan vara gott att ha ett lager med vaniljkräm också?(eventuellt utblandat med grädde. kanske totalt en en tre fyra dl vanilj/grädde blandning utöver chokladmoussen).. Tror ni det skulle bli bra?

    Tårtan ska därefter täckas med sugarpaste och garneras..

    Jag är skitnervös... Har bara gjort en tårta tidigare till henne, i form av en barbiedocka, så den här varianten är helt ny.(barbietårtan finns på bild i galleriet f.ö)

    Skulle bli Enormt tacksam för lite hjälp och råd...

    Tusen tack på förhand.
    /Camilla

  • Svar på tråden Tårthjälp (plus recept på STOR tårtbotten!)
  • gullican

    I mina öron lät det som ett väldigt konstigt recept...12 ägg??
    Är det tänkt att det ska bli en väldigt tjock kaka som du sedan ska dela i 3 tårtbottnar?

    Mitt förslag är att du gör en trippel sats av rulltårtssmet och gräddar bottnarna var för sig, det är mycket lättare än att försöka skära snygga jämna bottnar av en tjock kaka. Här är ett enkelt recept på enkel sats:

    3 ägg
    2 dl socker
    2 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1/2 dl grädde el mjölk

    Vispa ägg och socker poröst, vispa ner bakpulver sedan mjöl och sist vätskan. grädda i 250 grader 5-7 minuter.

    Vad gäller fyllningarna så låter det gott med chokladmousse. I min smak låter det mindre bra med vaniljkräm också eftersom det nog skulle bli alldeles för sött. Ska du ha en fyllning till så ta något som bryter av det söta lite, något friskt av t ex mosade bär eller frukt. Varför inte ta ett par barnmatsburkar aprikospuré tex ?

  • camillimill

    aliciasmor:
    Det låter väldigt smart att göra tre bottnar istället för att joxa och skära flera delar av en.. Vet du hur hög varje botten blir ungefär? Min panna är som sagt var 35 x 40 cm..

  • gullican

    Ja, det receptet är anpassat just till en långpanna i din storlek. Den blir då alltså som en lagom tjock tårtbotten typ 1-1,5 cm tjock.

    Det smartaste är att ha bakplåtspapper i långpannan. Sen vänder du den när den svalnat lite och penslar lite kallt vatten på pappret för att lättare få det av kakan.

    Du ska alltså göra 3 st av ovanstående sats

Svar på tråden Tårthjälp (plus recept på STOR tårtbotten!)