Lite nytänkta pajrecept
Precis som rubriken säger: nån som har lite nya ideér på matpaj?
Precis som rubriken säger: nån som har lite nya ideér på matpaj?
kanske inte är ny, men taccopaj tycker jag är gott
Vet inte om du har gjort paj med salami, spenat och fetaost. Riktigt gott! Tonfisk och keso då?
Är du intresserad kan jag skriva hur du lagar dessa.
Jag åt en paj med ruccola och soltorkade tomater för ett par veckor sedan, den var supergod! Verkar vara som detta receptet: www3.arla.se/Default____17653.aspx
Crabfish
Pajskal:
100 gr smör/margarin
3 dl vetemjöl
2 tsk vatten
1 burk surimi/crabfish 200gr ca
3 st ägg
2 dl creme fraiche
Ost efter smakbehag exvis Jarlsberg 27%.
Blanda smör, mjöl, vatten.
Fördela i en pajform.
Blanda ägg och creme fraiche väl.
(Låt crabfishen rinna av ordentligt)
Lägg i allt i ogräddat pajskal.
Salt, peppar eller ngn annan krydda, beroende på din egen smak
Hyvla ostskivor som täcker hela fyllningen.
Grädda i 175 grader i 20 min.
Lökpaj
6 port
Ugn 225°
2 ½ dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
5 gula lökar, ca 500 g
smör
3 ägg
2 dl grädde
3 dl riven ost, t ex lagrad Greve
½ tsk salt
Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den ligga i kylen ca 30 min.
Kavla ut degen. Kläd en pajform med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda i ugnen ca 10 min.
Skala och skiva löken. Fräs den lätt i lite smör i en stekpanna. Fördela löken i pajskalet.
Vispa ihop ägg, grädde, ost och salt. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i ugn ytterligare 20-25 min tills äggstanningen har stelnat och fått färg.
Servera med en sallad och ev rökt skinka.
Paj med pumpa och squash
6-8 port
1½ dl vetemjöl (150 g)
1 dl grahamsmjöl (60 g)
100 g margarin
1 msk kallt vatten
Fyllning:
1-2 squash, ca 550 g
1 bit pumpa, ca 350 g
1 stor rödlök, ca 100 g
1 msk margarin
200 g Crème Bonjour Chèvre & Örter (eller valfri smak)
1 dl matlagningsgrädde
3 ägg
½ tsk salt
2 krm vitpeppar
1. Hacka ihop mjöl och margarin till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
2. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter). Nagga med gaffel. Låt vila i kylen 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 200°C.
4. Halvera och skiva squash. Dela pumpan och ta ur alla frön. Skär pumpan i små bitar. Skala löken och strimla den.
5. Fräs grönsakerna i margarin i en stor stekpanna. Stek pumpan och squashen för sig.
6. Rör ut färskosten med grädde.
5. Vispa ägg, salt och peppar. Rör ner färskostblandningen.
6. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Lägg i grönsakerna och häll över äggblandningen.
7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Rårispaj med tomat
Ugn 200°c
4 portioner
Pajskal
2 1/2 dl råris
1 1/4 dl riven cheddarost
1 ägg, lätt vispat
Tomatfyllning:
6 plommontomater, i halvor
6 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
nymalen svartpeppar
8 kvistar färsk citrontimjan (eller vanlig timjan)
50 g getost, smulad (går även bra med fetaost)
3 ägg, lätt vispade
2/3 dl mjölk
Pajskal:
Koka riset enligt instruktionerna på förpackningen. Häll av vattnet och ställ åt sidan för att kallna. Sätt ugnen på 200°.
Lägg ris, ost och ägg i en mellanstor skål och blanda väl. Bred ut smeten över botten och sidorna i en lätt smord pajform, ca 25 cm i diameter, och förgrädda pajskalet i 15 minuter.
Tomatfyllning:
Lägg tomaterna, med den skurna sidan uppåt, och vitlöken på en smord bakplåt, pensla lätt med olja och strö över peppar. Ungsbaka i 30 minuter, ta ut plåten och låt grönsakerna svalna något. Skala vitlöken.
Sänk ungsvärmen till 175°. Lägg tomathalvor, vitlök, citrontimjan och getost i pajskalet.
Vispa ihop ägg och mjölk i en skål och häll äggstanningen över tomaterna. Grädda i 1 timme eller tills fyllningen har stelnat
Steak & kidney pie
4 pers
Ugn 200°
600 g benfri högrev
200 g kalvnjure
½ dl vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
smör till stekning
1 hackad gul lök
2-3 finhackade klyftor vitlök
200 g champinjoner i kvartar
2 dl porter
1 1/2 dl vatten
2 tärningar oxbuljong
1 msk worcestersås
2 lagerblad
2 krm timjan
Deg:
3 dl vetemjöl
75 g smör
2 msk vatten
1 uppvispat ägg till pensling
Skär kött och njure i ca 2 cm stora bitar. Blanda vetemjöl, salt och peppar i en skål, lägg i kött- och njurbitarna och blanda om.
Hetta upp smör i en stekpanna och fräs bitarna ca 5 min så att de får färg runtom. Lägg över i en gryta.
Fräs lök, vitlök och champinjoner så att de blir mjuka. Lägg över i grytan och tillsätt porter, vatten, buljongtärningar, worcestersås, lagerblad och timjan.
Låt småkoka under lock ca 1 ½ timme.
Deg:
Blanda vetemjöl och smör i en matberedare och kör till en smulig deg. Tillsätt vatten så degen blir smidig. Tag upp och låt degen vila svalt ca 30 min.
När grytan kokat färdigt, häll över den i en ugnsäker form med kant, ca 1 ½ liter.
Kavla ut degen något större än formen är vid. Skär först ett bräm och pensla det med uppvispat ägg och klä kanten av formen med det. Pensla igen och lägg på locket. Kläm fast det i kanten. Pensla med ägg. Gör några små lufthål i deglocket.
Grädda pajen i undre halvan av ugnen ca 35 min.
Paj med sötpotatis och salvia
250 g pajdeg
0,75 kg sötpotatis
1,25 dl crème fraîche
3 st ägg
1 msk honung
2 tsk kummin, malen
1 tsk muskotnöt, malen
2 msk salvia
svartpeppar, krossad
Tillagning:
1. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord tills den är 3 mm tjock. Klä en pajform om 23 cm med degen och ställ in i kylskåpet.
2. Koka sötpotatisen tills den är mjuk, låt rinna av och lägg i en matberedare. Tillsätt créme fraiche och kör till en puré. Rör ner ägg, salvia, honung, kummin, muskot, och peppar.
3. Skeda upp blandningen i pajskalet och strö över färsk salvia. Grädda i 200 grader ca 35 minuter eller tills pajskalet är gyllenbrunt och fyllningen är färdig. Låt pajen svalna 5 minuter och skär upp i trekanter. Servera varm eller kall.
Kall skaldjurspaj ä fruktansvärt gott!!
Då förgräddar du ett pajskal...
Detta tar du efter smak å tycke.
Räkor
Crabstick
Kräftstjärtar
Purjolök
2 burkar med creme fraiche
chilisås efter smak
majonäs efter smak
salt å peppar
Blanda ihop å häll över detta över det KALLA pajskalet!!!
KRONÄRTSKOCK OCH GORGONZOLA PAJ
1 pkt smördeg
2 burkar kronärtskocksbottnar
125 gr gorgonzola
2 dl creme fraiche
Bland ihop ingredienserna till paj degen, gärna i en mixer.
Ställ degen i kylskåpet i minst en halvtimme.
Skala och skiva lökarna.
Lägg skivorna i en tjockbottnad kastrull.
Fyll på med vatten tills det täcker.
Krydda och klicka i smöret.
Koka under lock i 20 minuter.Ta av locket och koka under omrörning tills nästan all vätska försvunnit.
Klä en pajform med degen.
Grädda i 200 grader i 20 minuter.
Fyll pajskalet med lökmassan .
Garnera med sardeller i ett rutmönster och lägg en oliv i varje ruta.
Droppa olivolja över.
Kalamata paj
Antal portioner: 4
Ingredienser:
Pajdeg:
125g kesella
2 msk olja
2 dl mjöl,
0,5 dl grahamsmjöl
1 krm salt
Fyllning:
10 st cocktailtomater
15 kalamata oliver
150 g fetaost
0.5 dl Färsk Basilika
5 soltorkade tomater
2 klyftor vitlök
2 ägg
2 dl mjölk
salt och peppar
Tillagning av recept:
Blanda ingredienserna till degen. Klä en pajform och förgrädda ca. 8 min i 200 grader. Låt svalna.
Kärna ur oliverna. Strimla de soltorkade tomaterna. Halvera körsbärstomaterna och tärna fetaosten och lägg i skalet. Finhacka vitlöken och blanda samman med mjölk, ägg, salt, peppar och basilika.
Häll försiktigt i formen.
Grädda i ca 40 minuter i 200 grader.
Servera med en krispig grönsallad.
Kall lax- & räkpaj
www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.asp&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=31922
puffpuff
jag brukar göra en special paj som innehåller glasnudlar och köttfärs....fantastiskt god
Plumpsan: Jag skulle gärna vilja ha recept på tonfisk och kesopaj.
Plumsan skulle det stå...
Jag tycker om att lägga chevré i, det ger god smak.
Lägg tex ett lager tunnt skivad potatis i botten, ett tunnt lager chevré, purjo, tomat, knaperstekt bacon och ost (och äggstanning gärna med creme fraiche)