• SassaBrassa

    bakverk eller efterätter från olika länder?

    Hej på er! på torsdag ska min dotters dagis ha en multi-kulti fest. varje familj ska då baka en kaka eller annan slags efterätt som har den anknytningen. Jag behöver verkligen hjälp med recept!
    Hoppas någon kan hjälpa mig!!

  • Svar på tråden bakverk eller efterätter från olika länder?
  • Magda73

    Har inget kakrecept men kan du tänka dig göra glass så är de kubanska bomberna enkla och smarriga. Kanske svårt om ni är många plus att de är ganska mastiga...

    Hursomhelst, om du vill prova:

    Skär av toppen på en apelsin och gröp ur innehållet. Blanda i mixern tillsammans med gräddglass (vaniljsmak). Fyll apelsinen med blandningen och ställ in i frysen. Smarrigt! Eg ska det vara rom i också, förståss...

  • Mamsingen

    Crèma Catalana (4 port) SPANIEN
    Ingredienser:

    0,5 l vispgrädde
    6 st äggula(or)
    1 tsk vaniljsocker
    1,1 dl socker
    1 tsk kanel, malen
    0,5 dl socker

    1. Vispa äggulorna med socker och vaniljsocker tills det blir vitt och fluffigt.

    2. Tillsätt grädden.

    3. Grädda i små formar i 100 grader tills smeten stelnat.

    4. Låt kallna. Pudra över kanel och sockerblandningen. Bränn av ytan med en gasbrännare eller ställ in formarna under het grill i ugnen.

    I Spanien bränner man sockret med ett spiralformat järn ? sockret blir då hårt som flortunt glas.

  • Mamsingen

    Tarte Tatin - fransk äppelkaka (6 port)
    Ingredienser:

    degen
    2,5 dl mjöl, plus extra till pudring
    100 g smör, skuret i små bitar
    2 msk råsocker
    2 st äggula(or)

    fyllning
    1,25 dl råsocker
    40 g smör
    5 st äpple(n), skalade, urkärnade och skurna i 4 klyftor

    Serveras bäst varm men inte alltför het, så att smakerna verkligen får chansen att utveckla sig. Använd en riktigt god äppelsort som Cox Orange

    Tillagning:

    Till degen smular du med fingertopparna ihop mjöl och smör tills de liknar brödsmulor. Blanda i sockret. Tillsätt äggulor och hacka med en trubbig kniv tills det bildas en degboll. Stjälp upp degbollen på en mjölad arbetsyta, strö lite mjöl på händerna och knåda degen mjuk. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i 30 minuter.

    Ställ en ugnstålig stekpanna med 20-25 cm i diameter på medelvärme och smält smör och socker tills det liknar sirap. Sätt ugnen på 200 grader.

    Lägg äppelklyftorna i pannan och stek dem i 15 minuter: det ger äpplena en gyllene färg och sockret karamelliseras.

    Kavla ut degen på en lätt mjölad yta så att den blir lite större än stekpannan. Lyft pannan från värmen och lägg snabbt degen över äpplena och stoppa in degen runt kanterna. Ställ pannan i ugnen och grädda den i 20 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare 20 minuter.

    Tag ut kakan ur ugnen och lossa med en kniv runt kanten på tarten. Lägg ett stort ugnsfast uppläggningsfat upp och ner ovanpå stekpannan och vänd snabbt pannan och fatet så att tarten hamnar på fatet. Lyft bort stekpannan så att de guldbruna äpplena och den sirapsaktiga såsen blir synliga.

  • Mamsingen

    USA

    Chocolate Chip Cookies
    (Detta recept vann det stora Chocolate chip cookie-blindtestet hos Dag & Bea den 13 januari 2007!)

    Sätt ugnen på 175 grader. Blanda
    4.7 dl vetemjöl,
    1/2 tsk bikarbonat +
    1/2 tsk salt
    i en skål och ställ åt sidan.
    Rör sedan ihop
    150 g smält smör,
    2 dl farinsocker +
    1 dl strösocker
    i en annan skål. Häll i
    1 tsk vaniljsocker,
    1 ägg +
    1 äggula
    och vispa ihop allt så det blir lätt och fluffigt. Tillsätt mjölblandningen och rör snabbt ihop degen.
    Blanda i
    200 g hackad choklad.
    Forma degen till ca 15 små kakor, 4-5 cm i diameter. Lägg dem på bakplåtspapper och grädda dem i ca 13 minuter. Se till att de inte blir för hårda; de ska vara lite mjuka/sega.

  • Mamsingen

    USA

    *Amerikanska pannkakor
    *Cheesecake

Svar på tråden bakverk eller efterätter från olika länder?